Venezuela: Maduro haastaa opposition ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin

Venezuela presidentti Nicolas Maduro ilmoitti Reuterin mukaan, että maan parlamenttivaalit voidaan pitää etuajassa. Venezuelan Kansalliskokous, Asamblea Nacional, joka on oppositioenemmistöinen, valittiin viimeksi vuonna 2015, ja olisi jatkanut vuoteen 2020, ellei vaaleja pidetä aikaisemmin.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro ehdotti tänään vuodelle 2020 ajoittuvien kansalliskokouksen Asamblea Nacionalin AN:n vaalien pitämistä etuajassa keinona löytää ”rauhanomainen ratkaisu” Venezuelaa repivään.

”Minulla on teille ehdotus tänään, 20. toukokuuta, oppositiolle: Arvioimme itseämme vaaleissa, lähdetään kansalliskokouksen (AN:n) vaaleihin nähdäksemme, kenelle tulevat äänet ja kuka voittaa”, Nicolás Maduro sanoi.

Venezuelan valtakriisi kärjistyi tämän vuoden tammikuussa, kun oppostiojohtaja Juan Guaido julistettiin virkaatekeväksi presidentiksi parlamentin toimesta. Nicolas Maduro oli valittu uudelleen presidentiksi vuosi sitten, opposition moittiessa vaaleja epädemokraattiseksi. Maduroa tukevilla puolueilla on nykyisessä parlamentissa vain vähemmistö, mikä on johtanut valtainstituutioiden yhteentörmäykseen.

Menetettyään vuoden 2015 vaalien jälkeen parlamentin tuen, presidentti on antanut perustaa itseään tukevan perustuslakia valmistelevan kansalliskokouksen Asamblea Nacional Constituyente:n ANC:n, jonka vaaleihin oppositio ei osallistunut. Maassa on siis nyt kaksi presidenttiä ja kaksi parlamenttia, ja Venezuela on ollut mm. USA:n taloudellisten sanktioiden kohteena. Uusien parlamenttivaalien avulla perustuslaillinen kriisi saattaa purkautua.

Reuterin uutinen, JM, Sputnik News.

Maduron tuorein twiitti käsittelee hänen vuoden takaista uudelleenvalintaansa. Tässä tilaisuudessa hän esitti aloitteensa:

Sama Noticias Venezuelalla:

Guaidon viimeisin twitter-julkaisu käsittelee hänelle lojaalin Venezuelan Washingtonin-suurlähettilään Carlos Vecchion tapaamista USA:n viranomaisen kanssa:

Diosdado Cabello, perustuslakia valmistelevan kansalliskokouksen ANC:n puheenjohtaja twiittasi ANC:n jatkaneen toiminta-kauttaan omalla päätöksellään, joulukuuhun 2020:

”Suvereeni ja täysivaltainen kansallinen perustajakokous (ANC) on päättänyt jatkaa istuntoaan ja työskennellä ainakin 31. joulukuuta 2020 saakka jatkamaan tehtäviensä hoitamista. Me voitamme!”

7 Comments

 1. Minä
  21.5.2019 01:38

  Madurohan ei halua luovuttaa valtaansa, vaan haluaa voimistaa sitä niin, että hän on kyseenalaistamaton diktaattori.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.5.2019 11:01

   Tilanne alkoi oikeastaan vuoden 2015 vaaleista, joissa vasemmistohallitus menetti Kansalliskokouksen tuen. Maduro aloitti kikkailun perustuslain muutoksilla, ja alkoi käyttää salaista poliisia SEBIN:iä valtansa pönkittämiseen. Mm. Amnesty International on arvostellut Venezuelaa tapahtuneista ihmisoikeuksien loukkauksista. Ei mikään ihme, että 55 valtiota, mm. Suomi, on tunnustanut Guaidon presidenttiyden.

   Vastaa
 2. Pekka ja Pätkä
  21.5.2019 11:55

  Loistava poliittinen siirto Madurolta.

  Uusilla vaaleilla uhkaaminen on erittäin tehokas keino laittaa edustajat ojennukseen. Vaaleihin nimittäin liittyy aina mahdollisuus oman paikan menettämisestä. Loppupelissä edustaja kuin edustaja on valmis vaihtamaan mielipidettä eli myymään maansa ennemmin kuin vaarantamaan oman paikkansa kansakunnan valokeilassa ja virtuaalisessa vallankahvassa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.5.2019 13:15

   Kun vilkaisee Maduron, Cabellon ja Guaidon twiittien tilastoja, näyttää vaaliennuste Madurolle negatiiviselta. Ehkä isot pojat eivät ole antaneet hänelle muuta mahdollisuutta, kun lopettaa laiton tilanne ja ottaa riski uusissa vaaleissa. Se on totta, että Madurolla on pelisilmää, eikä hän halua jäädä umpikujaansa sinnittelemään SEBIN:n ja armeijan varassa.

   Jos Maduro tarkoitti totta eilisellä puheellaan, tilanne Venezuelassa on nyt muuttunut:

   – Guaido ja parlamentti vaativat uusia vaaleja.
   – Kansainvälinen sovitteluryhmä, mm. EU vaati niitä myös.
   – Maduro on ollut tähän asti vastaan.

   Käänne(?) voi johtua joko painostuksesta tai maan talouden kurjasta tilasta.

   Vastaa
  2. Pekka ja Pätkä
   21.5.2019 13:57

   Toisaalta voi myös kysyä, mitä järkeä on käydä uusia vaaleja uudestaan ja uudestaan niin kauan, kunnes vaalitulos miellyttää USA:ta. Kuka silloin lopultakin oli valinnut parlamentin tai presidentin?

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    21.5.2019 15:14

    Nykyinen tilanne on sen seurausta että Maduro ei hyväksy vuoden 2015 parlamenttivaalien tulosta, vaan kiukuttelee parlamenttia vastaan, ja vasemmistohallitus pysyy vallassa vaikka väkisin, miellyttääkseen Kiinaa ja Venäjää.

    Vastaa
  3. Minä
   6.2.2020 03:23

   Loistava? Paremminkin aika tavallinen.

   Maduro on kai saanut järjestetyksi vaalisysteemin siten, että voi itse päättää tuloksista.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top