Venezuela: Maduro julistaa ”bolivaarisen raivon”, oppositiota pidätetty

Viime viikon torstaina (26.03.) yhdysvaltalaisessa tuomioistuimessa huumekauppa-syytteen saanut Venezuelan presidentti Nicolas Maduro julistaa syytteen olevan ”imperialismia” (yllätys?), ja on käynnistänyt kampanjan oppositiota vastaan.

Oppositiolähteiden mukaan kaksi Venezuelan parlamentin Asamblea Nacionalin puhemiehen, virkaatekeväksi presidentiksi julistetun Juan Guaidon, avustajaa on kidnapattu aseellisten miesten toimesta, ilman että he olisivat pidätettyinä ilmaantuneet poliisiasemalle. Kiinniottamisesta epäillään Maduroa kannattavia äärivasemmistolaisia, ns. collectivos-ryhmiin kuuluvia.

Maduro kehoitti eilen TV:ssä chavistoja (äärimarxilaisia) ja collectivoseja ”merkitsemään palkkasotureiden oleskelupaikat”. Kehoitus on tulkittu yllytykseksi painostaa opposition kannattajia.

Juan Guaidon puolueen toimihenkilön Rafael Rico:n mukaan sieppaukset tapahtuivat lähellä hänen asuinpaikkaansa, La Tahonassa, Caracasin eteläpuolella. Ricon mukaan siepatut olivat Rómulo Garcia ja Víctor Sílio.

Siepautut olivat olleet autossaan, jonka aseistetut moottoripyöräilijät saartoivat. Collectivoseille on ollut tyypillistä liikkua moottoripyörillä mm. uhkailemassa oppositiota kannattavia mielenosoittajia. Opposition mukaan collectivoseihin on värvätty äärivasemmistolaisia katutappelijoita ja väkivaltarikollisia, -ja jonkinlaisia antifasisteja.

Venezuelan poliittinen ilmapiiri on kiristynyt Yhdysvaltain oikeusministeriön julkistettu perjantaina (27.03.) newyorkilaisessa, washingtonilaisessa ja eteläfloridalaisessa tuomioistuimissa asetetut syytteet useita korkeita venezuelaisia poliitikkoja ja virkamiehiä kohtaan. Syytteiden mukaan nämä ovat levittäneet Kolumbian huumekartellien ja vasemmistolaisen sissiliikkeen FARC:n toimittamaa kokaiinia USA:han. Presidentti Maduro ja puolustusministeri Vladimir Padrino Lopez ovat syytettyjen joukossa.

Latinalais-amerikkalainen vasemmistohallitus ei ole ensimmäistä kertaa huume-epäiltynä: Kommunistisen Kuuban kolmanneksi tärkein henkilö, kenraali Arnaldo Ochoa, teloitettiin 13.07.1989 kuubalaisen tuomioistuimen todettua hänet syylliseksi maanpetokseen ja kolumbialaisten kartellien huumekuljetusten avustamiseen Karibianmeren yli Floridaan. Jo silloin arveltiin, että Ochoa vaiennettiin koska syyllisyys ulottui Kuuban hallinnossa myös häntäkin korkeammalle tasolle.

Ochoa oli tuomion mukaan mm. järjestänyt Kuuban ilmavoimien hävittäjiä turvaamaan kokaiinilastissa lentävien koneiden matkaa Karibialla. Myös Padrino Lopeziin kohdistuu samantapainen syyte. Kuuba on tätänykyä vahvasti sotilaallisesti läsnä Venezuelassa.

Panaman presidentti Manuel Noriega syrjäytettiin 20.12.1989 USA:n toimesta, myös huumejuttujen takia.

Tuore tapaus, mahdollinen sieppaus. Mainitaan Andrea Bianchi, Rafael Ricon avustaja.

Asiasta kirjoittivat:

2 Comments

 1. Jakelamotta
  6.5.2020 17:32

  Onhan se CIA;lle ikävää jos usan kokkelimarkkinoille tulee kilpailua. Sehän on viraston rahoituksesta pois. Cialla on ollut kuitenkin sillä saralla lähes monopoliasema

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   7.5.2020 10:22

   Libanonilainen medfia on kertonut Maduron rikosperheen ja Hezbollahin toimivan yhdessä. Iranin pappisjohto on mukanma myös.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top