Venezuela: Maduro uhkaa guaidolaisia syytteillä vallankaappaus-yrityksestä, Venäjä kiistää kieltäneensä Maduroa pakenemasta Kuubaan

Venezuelan presidentiaalinen kriisi se vaan jatkuu. Vallastaan kiinnipitävä Nicolas Maduro piti yöllä Suomen-aikaa puheen, ”Venezuelalle ja maailmalle”, jossa hän kertoi käskeneensä korkeinta syyttäjää tutkimaan parlamentin puhemiehen, ”väliaikaisen presidentin” Juan Guaidon ja tämän kannattajien toimet. Maduro syyttää kilpailijoitaan ”sotilaallisen vallankaappauksen yrityksestä”. Tarkastelemme tilannetta:

Venäjän kiistää USA:n ulkoministerin Mike Pompeon väitteen, että Venezuelan presidentti Nicolas Maduro olisi jo istunut lentokoneessaan lähdössä Kuubaan, kun Venäjä kielsi karkumatkan. Asiasta kertoi Sputnik News. Venäjällä on mm. sotilasosasto Caracasissa. Sen todellisista tehtävistä ei ole tietoa.

Tilapäinen presidentti, parlamentin puhemies Juan Guaido, on julkaissut videoidun puheen:

Puheen tarkoitus on sama kuin Maduron TV-esiintymisen: Näyttää itsevarmaa naamaa kannattajille.

  • Venezuelan presidentinpallia kiistanalaisen äärivasemmistolaisen Hugo Chavezin jälkeen hallussaanpitänyt Nicolas Maduro valittiin viime vuonna uudelleen Venezuelan presidentiksi. Oppositio arvostelee vaaleja epädemokraattisiksi, ja väittää Maduron kaapanneen parlamentilta tälle kuuluvan vallan. Tästä syystä guaidolaiset syyttävät Maduroa vallananastajaksi.
  • Juan Guaido julistettiin ”väliaikaiseksi presidentiksi”, mikä hänen kannattajiensa mukaan tukeutuu perustuslain kohtaan, joka sallii istuvan presidentin syrjäyttämisen toimintakyvyttömyyden tms. takia. Guaido on sitoutunut toimittamaan uudet presidentinvaalit heti valtaan päästyään. Lupaus on uskottava, sillä sellaisessa tilanteessa Guaidon mahdollisuudet tulla vaaleilla valituksi ovat hyvin korkealla.
  • Guaido on väliaikaisen presidenttiytensä aikana haastanut Maduroa esiintyen ympäri maata ja ulkomailla, tehden mm. valtiovierailujen sarjan Etelä-Amerikassa Venezuelan presidenttinä.
  • Palattuaan kiertueeltaan Guaido on pitänyt siitä asti julkisia joukkokokouksia, joissa hän on syyttänyt Maduroa ”Mirafloresin vallananastajaksi”, ja siis käyttäytynyt hyvin haastavasti.
  • Samaan aikaan USA, mm. presidentti Donald Trump, on vaatinut Venezuelan johtavia sotilashenkilöitä siirtymään Guaidon puolelle. Maduro on hankkinut tukea Venäjältä, Kuubalta, Kiinalta, Turkilta ja Pohjois-Korealta. Guaidon väliaikaisen presidenttiyden on tunnustanut noin 50 valtiota, mukana EU ja USA.
  • 30.04.2019 Guaido johti joukkomielenosoitusta La Carlotan lentotukikohtaan, mukanaan hänen puolelleen asettuneita sotilaita. Guaido kannattajineen sai vastaansa kyynelkaasua, ja tuli ajetuksi tukikohdan ulkopuolelle. Häntä tukevan mielenosoituksen kimppuun hyökättiin chavistojen toimesta, ja poliisin panssariauton syöksy väkijoukkoa kohti on videoitu.

Vapunaatto sujui ilmeisesti suhteellisen vähäisin ihmistappioin, ollakseen eteläamerikkalainen vallankumous. Tilanne jätti kuitenkin entistä jyrkemmän konfrontaation:

  • Guaidoa tukeneet sotilaat ja oppositiopoliitikko Leopoldo Lopez ovat nyt paenneet Etelä-Amerikan maiden suurlähetystöihin.
  • Maduro uhoaa syytetoimia ja syyttää ”sotilasvallankaappauksen yrityksestä”.

Jokin kuvassa ei kuitenkaan täsmää: Maduro tietää tarkkaan pääepäillyn: Eräs Senor Juan Guaido, siviilitoimeltaan oppositipoliitikko ja parlamentin puhemies. Tämä vallankaappauksen arkkitehti ja johtaja liikkuu vapaana ja pitää julkisia puheita. Jos Maduro ei vangituta häntä vielä tänään, hänellä ei ole… (Tähän on olemassa mehevä eteläamerikkalainen sanonta.)

El-Presidente -show, joka imeisesti kuitenkaan ei naurata venezuelalaisia, ei voi jatkua kovin pitkään.

”Tämä ei voi jäädä rankaisematta. Olen puhunut pääsyyttäjälle, ja hän on nimittänyt kolme syyttäjviranomaista, jotka tutkivat kaikki tähän tapahtumaan osallistuneet, ja viranomaiset tutkivat ja asettavat rikossyytteitä heitä kohtaan”, Maduro kertoi TV-lähetyksessä.

Samassa TV-puheessaan Maduro kertoi nimittäneensä suosikkinsa kenraali Gustavo Gonzalez Lopezin pelätyn salaisen poliisin SEBIN:n johtoon. Asian liittäminen valtakunnan tilaa koskevaan puheeseen on hyvin pahaenteistä.

Kehoitus maan armeijalle hylätä istuva presidentti ja asettua vaihtoehtoisen presidentin puolelle on kiistämättä valtiorikosoikeudellisesti epätavanomainen teko ja lähenee moitittavuutta. Säilyttääkseen uskottavuutensa ja legitimiteettinsä Venezuelan presidenttinä Maduron on reagoita, -ja pian sittenkin. Häntä tukevien oikeusviranomaisten aiemmatkin määräykset Guaidon pidättämiseksi ovat kuitenkin jääneet toteuttamatta.

Saattaakin olla, että tämän päivä tulee olemaan mielenkiintoinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top