Venezuela: Madurolaiset pidättävät parlamentaarikkoja, -voivatko perustuslain rikkomiset olla casus belli?

Venezuelan kiistellyn presidentin Nicolas Maduron viimeaikaiset toimet saattavat heikentää hänen hallintonsa legitimiteettiä, ja tuoda lähemmäksi vielä epätodennäköistä mahdollisuutta ulkopuolisesta puuttumisesta maan tilanteeseen. Venezuelan parlamentin varapuhemiehen Edgar Zambranon eilinen pidätys on tullut tuomituksi mm. USA:n ja EU:n toimesta vaarallisena perustuslain rikkomisena.

Analysoin aiemmin Venezuelan tilanteen kehitystä Madurolle edullisena: Niin kauan kuin poliisikoneistot ja armeija pysyvät hänen presidenttiytensä takana, hän voi rauhassa odottaa guaidolaisten katumielenosoitusten laantumista, ja pitää valtansa. Tämän edellytys olisi ollut Maduron itsensä pitäytyminen Venezuelan perustuslaissa, sillä niin kauan kuin hän vähintään esittää kunnioittavansa laillisuutta ja perustuslakia, USA:n presidentti Donald Trumpin, ulkoministeri Mike Pompeon ja turvallisuusneuvontaja John Boltonin ääneenkin lausumat ajatukset ”kaikkien keinojen käyttämisestä” Maduroa vastaan, ovat ilman casus belliä, syytä johon vedoten kansainväliset pelisäännöt voidaan sivuuttaa.

Vilkaistaan tapahtumien kulkua:

 • Perjantaina (03.05.) Venezuelan korkein oikeus ilmoittaa peruuttaneensa Zambranon ja viiden muun parlamentaarikon oikeudellisen immuniteetin, so. parlamentaarisen koskemattomuuden.
 • 100%:sesti madurolaisten l. chavistojen hallitseman Venezuelan ”perustuslakia säätävän kansalliskokouksen” puhemies Diosdado Cabello tukee tiistaina (07.05.) vaatimusta guaidolaisten parlamentaarikkojen pidätyksestä, ja väittää parlamentin kumonneen näiden immuniteetin. Todellisuudessa hän ei johda parlamenttia, vaan aivan muuta. (Katso jäljempää)
 • Keskiviikkona (08.05.) maan parlamentin varapuhemies Edgar Zambrano pidätetään ihmisoikeusrikkomuksista etc. syytetyn salaisen poliisin SEBIN:in toimesta. Tätä kirjoitettaessa kolme opposition parlamentaarikkoa on pidätetty. Cabello uhkailee lisäpidätyksillä.
 • Tämän päivän kuluessa USA, EU ja eräät muut ottavat kantaa Zambranon pidätykseen, todeten sen Venezuelan perustuslain rikkomiseksi, ja vaativat varapuhemiehen vapauttamista..

Mitä seuraavaksi tapahtuu, jää nähtäväksi.

Venezuelassa on nyt siis kaksi presidenttinä esiintyvää henkilöä: Viime vuonna vaaleilla valittu Nicolas Maduro, ja maan parlamentin puhemies Juan Guaido, joka parlamentin tuella nimitti itsensä väliaikaiseksi presidentiksi, ja lupaa uusia presidentinvaaleja. Harvemmin mainitaan, että maalla on myös kaksi parlamenttia:

 • Vuonna 2015 valittu normaali parlamentti, jossa Maduroa tukevalla koalitiolla on vähemmistö, enemmistön ollessa oppositiossa häntä vastaan.
 • Perustuslakia säätävä kansalliskokous, jonka Maduro valitutti menetettyään virallisen parlamentin tuen. Tällä kokouksella, jonka vaaleja oppositio boikotoi, on mandaatti valmistella Venezuelan perustuslain uudistusta. Tämän elimen edustajat ovat 100%:sesti sosialisteja.

Venezuelan tilanne on siis perustuslaillisesti epäselvä ilman Guaidon presidentti-julistustakin. Maassa on yleisillä vaaleilla valittu parlamentti, joka oletuksellisesti nauttii kansan luottamusta, mutta ei presidentti Maduron luottamusta, -ja tämä on luonut oman sosialisti-enemmistöisen vaihtoehdon, ”perustuslakia säätävän kansalliskokouksen”. Nyt on siis päästy siihen pisteeseen, että madurolais-parlamentti vangituttaa perinteellisen parlamentin jäseniä.

Vapun aattona näimme guaidolaisen ”vallankaappausyrityksen” Juan Guaidon kehoittaessa armeijaa hylkäämään istuvan presidentin. Keskiviikkona Suomen aikaa nähtiin alku vallankaappaamisesta parlamentilta kyseenalaiselle elimelle.

Venezuelan parlamentin JULKILAUSUMA: Me hälytämme maailman valtiot. Venezuelassa on tapahtumassa kaappaus valtiota ja perustuslakia vastaan. Parlamentin varapuhemiehellä Edgar Zambranolla on meidän tukemme, kuten myös venezuelalaisten ja kansainvälisen yhteisön.

Asiasta lisää: D.Noticias, JM, Noticias Venezuela.

Linkki parlamentin varapuhemiehen pidätys-videoon.

Venezuela tiistaina: Maduron kaarti piiritti parlamenttirakennusta, Guaido isännöi sisällä EU-maiden suurlähettiläitä, parlamentaarista immuniteettia peruutellaan guaidolaisilta

5 Comments

 1. Pehmeä Jänis
  9.5.2019 18:39

  Eihän Suomenkaan Perustuslain rikkominen tunnu olevan mikään ongelma, rangaistava teko, eikä edes Valtiopetokset.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   9.5.2019 22:45

   Jos valtiossa ei hallitus tms. noudata lakeja, siltä rapautuu legitimiteetti ja uskottavuus.

   Vastaa
   1. Pekka ja Pätkä
    9.5.2019 23:20

    > Jos valtiossa ei hallitus tms. noudata lakeja, siltä
    > rapautuu legitimiteetti ja uskottavuus.

    Ainakin suomessa hallitus on ottanut selkeän askelen kohti ”uutta demokratiaa”, kun poliisit lähetettiin takavarikoimaan eurovaaliehdokkaan vaalimainokset.
    — Ilman mitään lupia tai päätöksiä.

    Toivoisin, että samalla kerrottaisiin kansalaisille mikä on ”uuden demokratian” vaihtoehto vaaleille ja äänestämiselle. Onko se rautainen järjestys?
    — Korvataanko vaalit asevoimilla ja poliisilla.

    Vastaa
 2. Minä
  10.5.2019 01:11

  Maduro tulee häviämään epätoivoisesta taistelustaan huolimatta. Kyse on vain siitä, että miten verisesti ja koska.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   10.5.2019 10:56

   Madurohan voisi ratkaista kriisin ja torjua tämän paljon mainostamansa USA:n hyökkäyksen uhkan yhdellä siirrolla: Määräämällä maahan uudet vaalit. Juuri zitä hän ei voi tehdä, sillä v.2015 valitussa parlamentissa häntä tukevilla puolueilla on vain 55 paikkaa, ja kaikkien sähkökatkojen jälkeen odotukset ovat kehnonlaiset. Tämä on se kehitysmaapoliitikkojen ikuinen dilemma: Kyvyttömyys ottaa vaalitappio vastaan. Tästä siellä soditaan. Kuka sitten voittaa, en tiiä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top