Venezuela: Neuvotteluja käyty Oslossa maanantaina ja tiistaina

Venezuelan valtakriisin osapuolten, presidentti Nicolas Maduron ja parlamentin, edustajat ovat tavanneet Oslon lähellä, Norjan hallituksen isännöimissä keskusteluissa 27. ja 28.05. Keskustelut jatkuvat.

Maduro on ilmoittanut edustajiensa saapuneen maanantaina Osloon. Hän on toistanut tavanomaiset ilmaisunsa vallankumouksesta ja imperialismista, ja oppositiojohtajan, tammikuussa virkaatekeväksi presidentiksi julistetun parlamentin puhemiehen Juan Guaidon edustaja on ilmoittanut Oslon keskusteluissa voitavan käsitellä vain Maduron vallastaluopumisen toteuttamisen tapaa. Vaikka osapuolet kuvailevat toisiaan jyrkin sanoin ”vallan-anastajiksi” tai ”USA:n välikappaleiksi”, ne ovat nyt kuitenkin samoissa neuvotteluissa. -Vaikkakin eri huoneissa Norjan edustajan sukkuloidessa huoneiden väliä.

Hallituspuolueen Venezuelan yhdistyneen sosialistipuolueen PSUV:n johdon kanssa pidetyssä kokouksessa Nicolás Maduro kuvaili kantaansa: Venezuelan hallitus osallistuu Oslon prosessiin ”hyvässä uskossa löytääkseen rauhanomaisen ja perustuslaillisen ratkaisun” Venezuelaa repivään riitaan, ja palauttaakseen kansallisen rinnakkaiselon.

Oppositiojohtaja (parlamentin enemmistöjohtaja) Juan Guaidó kertoi tiistaina, että oppositio etsii edelleen keinoja kriisin voittamiseksi, mutta korosti, että ”ei ole sopimusta” ja että keskustelujen tavoite on saada aikaan ”siirtymäkauden hallitus ja vapaat vaalit Venezuelaan”.

Nicolas Maduroa edustavat Oslossa Venezuelan viestintä- ja tiedotusministeri Jorge Rodríguez, Mirandan osavaltion kuvernööri Héctor Rodríguez ja ulkoministeri Jorge Arreaza. Samat henkilöt olivat edellisessä Oslon-tapaamisessa.

Juan Guaidón edustajana toimivat Fernando Martínez Mottola, entinen kansanedustaja Gerardo Blyde, parlamentin toinen varapuheenjohtaja Stalin González, entinen kansanedustajaneuvoston puheenjohtaja Vicetne Diaz.

Asiasta uutisoi eilen mm. D.Noticias.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top