Venezuela tiistaina: Maduron kaarti piiritti parlamenttirakennusta, Guaido isännöi sisällä EU-maiden suurlähettiläitä, parlamentaarista immuniteettia peruutellaan guaidolaisilta

Venezuelan parlamentin puhemies ja väliaikaisesti väliaikaisen presidentin titteliä käyttävä Juan Guaido otti tänään vastaan Ranskan, Puolan, Englannin, Espanjan, Portugalin, Italian, Alankomaiden, Kreikan ja Romanian diplomaattiedustajat maan parlamenttirakennuksessa. Samaan aikaan istuvaa presidenttiä, viime vuonna virkaansa uudelleenvalittua Nicolas Maduroa, totteleva bolivaarinen kansalliskaari GNB saartoi rakennusta, estäen ainakin toimittajien pääsyä.

EU:n aloitteesta perustettu kansainvälinen seurantaryhmä oli kokoontunut maanantaina (06.05.) Costa Ricassa. Tänään siis jatkettiin diplomatiaa Caracasissa. Paikallista aikaa kymmeneltä aamupäivällä pidetyssä kokouksessa, joka kesti 45min, keskusteltiin Venezuelan tilanteesta.

Paikallinen lehti kertoo, että puolisotilaallisen kansalliskaartin GNB:n uusi komentaja, eversti Jeesus Casanova, oli komentanut miliisijoukkonsa eristämään parlamenttirakennuksen. Venezuelan parlamentti twiittasi asiasta:

Venezuelan parlamentti, jossa Maduroa vastustavalla oppositiolla on paljon sananvaltaa, aikoo lehden kertoman mukaan palauttaa voimaan Venezuelan ja USA:n välisen puolustussopimuksen, jonka Venezuela irtisanoi v.2012. Tämäkin on saattanut ärsyttää em. eversti Casanovaa, jonka Maduro nimitti virkaan USA:n ulkoministeri Pompeon vihjailtua usean korkean virkamiehen loikkaamisesta Guaidon puolelle. Näitä loikkaamisia ei näytä todellisuudessa tapahtuneen.

Parlamentin puhemies Juan Guaido siis jatkaa presidenttinä toimimistaan ulkovaltoihin päin, ja kilpaileva firma, virallinen presidentti Nicolas Maduro, komentaa armeijaa ja asevoimia.

Päivitys:
Venezuelalla näkyy olevan kahden presidentin lisäksi kaksi kansalliskokoustakin:

 • Lakiasäätävä kansalliskokous Asamblea Nacional, Kansalliskokous, joka tukee Guaidoa, jonka puhemiehen asemasta tämä ryhtyi väliaikaiseksi presidentiksi. Kansalliskokous valittiin viimeksi v.2015. Maduron hallituksen kannattajilla on 55 paikkaa 167:stä. Kansalliskokouksen enemmistöjohtaja on Juan Guaido.
 • Vuonna 2017 valittu Asamblea Nacional Constituyente, Perustuslakia säätävä Kansalliskokous. Sosialisteilla on tässä elimessä kaikki paikat, koska muut boikotoivat sen vaaleja. ANC:n tarkoitus on valmistella Venezuelalle uutta perustuslakia. Puheenjohtajana on Diosdado Cabello

Käynnissä olevan perustuslaillisen kriisin keskellä valittiin vuonna 2017 toinen elin, perustuslakikokous, Asamblea Nacional Constituyente, jonka tarkoituksena oli kirjoittaa Venezuelan perustuslaki uudelleen. Siitä lähtien nämä kaksi lainsäätäjää ovat toimineet rinnakkain, ja kansalliskokous on ensisijainen oppositio presidentti Nicolás Madurolle, ja perustajakokouksen ollessa hänen kannallaan.

Tuoreen uutisen mukaan chavistojen hallitsema jälkimmäinen kansalliskokous on tiistaina ryhtynyt kumoamaan vapunaaton ”kaappaukseen” osallistuneiden (epäiltyjen?) kansanedustajien parlamentaarista immuniteettia.

Tulemmeko siis näkemään seuraavaksi kahden kansalliskokouksen nokittelua, chavista-enemmistöisen perustuslain-valmistelu kokouksen kaapatessa valtuuksia varsinaiselta lainsäädäntöelimeltä?

Cabellon ilmoituksesta guaidolaisten parlamentaarisen immuniteetin peruuttamisesta kertoi Sputnik News (Venäjä).

3 Comments

 1. Minä
  8.5.2019 01:32

  Armeija, poliisi ja sen sellaiset pysyvät Maduron puolella aina kunnes niiden johdossa, siis korkealla tasolla uskotaan Maduron vallan jatkuvan. Jos heidän mielestään Maduro kaatuu, he vaihtavat puolta. Mitä ne uskovat omaksi edukseen ratkaisee.

  Vastaa
 2. Pekka ja Pätkä
  9.5.2019 09:48

  Israel lähetti 1’000 sotilasta Hondurasiin. Projekti on naamioitu rajavalvontatehtäväksi.
  https://www.globalresearch.ca/1000-israeli-soldiers-arrive-honduras-train-troops-police-border-protection/5677019

  Itse arvelisin tämän liittyvän Venezuelan hallituksen kaatamiseen.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   9.5.2019 14:57

   Mielenkiintoista, että 1000 sotilasta. Venezuelassa on ilmaisesti useita tuhansia kuubalaisia haLLituksensa lähettäminä, ja suuri osa näistä on sotilaita. Lisäksi on venäläisiä tuntematon määrä. Brasilia on jo ilmoittanut, ettei se ota jenkki-sotavoimia maaperälleen, Kolumbia on hiljaa. Tässä kaikki näyttävät varautuvan johonkin, jota ei todennäköisesti tule. USA:n johtama interventio Venezuelaan on vaan niin järjetön ajatus, ettei siihen hevillä usko.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top