Venezuela: Toinen Oslon-tapaaminen päättyi ilman sopua

Venezuelan vallasta kiistelevät osapuolten, istuvan presidentin Nicolás Maduron ja virkaatekevän presidentin statuksen ottaneen parlamentin puhemiehen Juan Guiadon, edustajat keskustelivat Norjan välityksellä maanantaista keskiviikkoon Oslossa. Tapaamisen tuloksesta on ristiriitaisia tietoja.

TV-esiintymisessään eilen presidentti Nicolás Maduro kiitteli neuvottelijoitaan, ja antoi optimistisen kuvan neuvotteluprosessista:

Venezuelan presidentti ilmoitti keskiviikkona olevansa ylpeä tähänastisista neuvotteluista opposition kanssa, ja vakuutti molempien osapuolten saavuttaneen Oslossa yhteisymmärryksen siitä että etenevät neuvotteluissa hyvin varovaisesti. ”Olemme päässeet yhteisymmärrykseen siitä että olemme hyvin rehellisiä ja kunnioitamme tätä rehellisyyttä Olen ylpeä delegaatiostamme Norjassa ja luotan sen kykenevän rakentavaan dialogiin Venezuelan opposition kanssa.. Uskon tämän tien olevan rauhan, dialogin ja ymmärryksen tie”sanoo presidentti Nicolas Maduro.

Toisella neuvottelu-osapuolella on erilainen näkemys:

Venezuelan oppositio ilmoitti tänään että kaksipäiväiset neuvottelut Norjassa eivät johtaneet sopimukseen osapuolten välillä ja että taistelu tulee jatkumaan kunnes Venezuelassa järjestetään vapaat vaalit. ”Olemme vakuuttaneet että neuvottelu ja kompromissit ovat hyväksi Venezuelalle aina milloin on elementtejä, jotka sallivat meidän kulkea eteenpäin kohti todellista ratkaisua. Siksi me kamppailemme selvittääksemme tämän kriisin” sanoo Caracasissa annettu tiedonanto. Tiedonanto, joka oli suunnattu ”Venezuelan kansalle, aseistetuille joukoille ja kansainväliselle yhteisölle” kertoi opposition osallistuneen päättyneisiin neuvotteluihin Norjan kuningaskunnan hallituksen kutsusta Oslossa, Norjassa. Tiedotteen mukaan oppositio tulee jatkamaan valitsemallaan polulla: ”Laittomien vallanpitäjien kukistaminen, väliaikaisen hallituksen muodostaminen ja vapaat vaalit ovat keino ratkaista kriisi, josta maamme tänään kärsii.” Dokumentin mukaan oppositio sanoo olevansa varma siitä että ”maan demokraattiset voimat, aseistetut joukot ja kansainvälinen yhteisö ovat pitkälti yhdenmielisiä siitä että Venezuelan kansan vallitsevaa ja itsenäistä tahtoa tulee puolustaa.”

Venezuelan parlamentti Kansalliskokous, Asamblea Nacional AN, on ilmaissut edelläolevan lausunnossaan:

Venezuelassa on siis meneillään perustuslaillinen kriisi kahden El-Presidenten ja kahden parlamentin esiintyessä samanaikaisesti:

 • Nicolas Maduro seurasi sosialisti Hugo Chavezia presidenttinä vuoden 2013 presidentinvaalien jälkeen.
 • Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Kansalliskokouksen AN:n enemmistöksi tuli sosialismia vastustava oppositio, jota johtaa parlamentin puhemies Juan Guaido. Maduron hallitus siis menetti parlamentin tuen.
 • Maduro antoi valita uuden elimen, perustuslain uudistamista valmistelevan kansalliskokouksen erityisillä vaaleilla v.2017. Oppositio ei lainkaan osallistunut näihin vaaleihin valittavan elimen epämääräisen mandaatin takia. Maduro on hivuttanut parlamentin valtaa tälle elimelle, jolla ei ole selkeää paikkaa valtarakenteessa.
 • Vuoden 2018 presidentinvaaleissa Maduro uusi virkansa. Oppositio on arvostellut näiden vaalien toimeenpanoa epädemokraattiseksi.
 • Tammikuussa 2019 parlamentti nimitti puhemiehensä Guaidon virkaatekeväksi presidentiksi, jolla on valtuudet määrätä uudet vaalit. Kun virkakoneisto tottelee yhä Maduroa, näitä vaaleja ei voitane järjestää.
 • 30.04. Joukko Maduron hallinnon avainhenkilöitä, mm. puolustusministeri, olivat pitäneet yhteyttä ainakin USA:n suurlähettilääseen Caracasissa, ja ainakin antaneet ymmärtää loikkaavansa Guaidon puolelle. Näin ei tapahtunut, ja episodi antoi Madurolle aiheen puhua ”USA:n johtamasta vallankaappausyrityksestä”.
 • 55 valtiota, mm. USA ja EU-maat, ovat tunnustaneet Guaidon presidenttiyden, mm. Venäjä, Kiina, Bolivia, Kuuba, Iran ja Syyria tunnustavat Maduron. Kansainvälinen sovitteluryhmä yrittää saada asioihin tolkkua.
 • Norjan hallitus on välittänyt venezuelalaisten osapuolten kiistaa isännöimällä neuvotteluja Oslossa. Tämän prosessiin toinen istunto päättyi eilen.

Puhuessaan aiemmin toisen presidenttikautensa alkamisen vuosipäivänä Maduro ilmoitti hyväksyvänsä ajatuksen uusista parlamenttivaaleista, ja näin väläytti vihreää valoa muutokselle. Kuten AN:n ja Guaidon julkilausumista on pääteltävissä, oppositio pitää tärkeimpänä kysymyksenä, miten Maduro siirretään syrjään, eikä halua keskustella mistään muusta.

Asiasta ovat kirjoittaneet mm:

4 Comments

 1. Minä
  30.5.2019 19:18

  Ei voi tulla sopua, koska Maduro haluaa ja on halunnut keskittää valtaa itselleen diktaattoriksi himoitsevan tavalla. Hän ei missään tapauksessa luovu vallastaan. Toinen osapuoli puolestaan haluaa palauttaa demokratian maahan. Näistä lähtökohdista katsoen on turha odotella, että heti kohta sovittaisiin ja oltaisiin samoilla linjoilla.

  Vastaa
 2. Viva Maduro
  30.5.2019 19:41

  Miten neuvotellaan osapuolen kanssa jolla on reunaehdot jossa toisen osapuolen pitää väistyä.
  Mistä ylipäänsä oltaisiin neuvoteltu?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   30.5.2019 21:39

   Maduro on ny ite sitä mieltä, opposition so. parlamentin kanssa neuvottelu on hyvä asia. Älä kiinnitä liikaa huomiota ”El Presidente” -hahmojen puheisiin, jotka on tarkoitettu omille kannattajille. Jyrkältä pitää näyttää.

   Vastaa
 3. Pekka ja Pätkä
  31.5.2019 11:27

  Mitähän mahtaisi tapahtua, jos Kiina tekisi USA:lle ”Venezuelat” ja laittaisi lääkeviennin USA:aan kauppasaartoon?
  https://saraacarter.com/u-s-is-dependent-on-china-for-almost-80-of-its-medicine/

  — USA on lähes 80%:sesti riippuvainen kiinassa valmistetuista lääkkeistä.
  — the U.S. has become way too reliant on China for all our medicine, our pain killers, antibiotics, vitamins, aspirin and many cancer treatment medicine.

  Myös aseteollisuuden, informaatioteollisuuden, jne tuotteet valmistetaan Kiinassa. Valmistajina ovat amerikkalaiset suuryhtiöt, joiden tuotantolaitokset ovat siellä.

  Onko kiinasta tullut USA:n siirtomaa, joka onkin nyt muodostunut turvallisuusuhkaksi, kun se osoittaa vähänkin itsenäistä toimintaa?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top