Venezuela: Varuskunnat yhä Maduron hallussa, Guaidon kannattajat ajettu pois La Carlotasta

Tämänpäiväinen tilanne Caracasissa kulminoitui yhteentörmäykseen Guaidon kannattajien ja Maduron tukijoiden välillä La Carlotan lentotukikohdassa. Guaidon julkaisemalla videolla hänet nähdään 75:n sotilasasuisen upseerin seurassa, vetoamassa armeijaan että tämä vaihtaisi puolta Venezuelan valtataistelutilanteessa. Tämän hetken tietojen mukaan varuskunnat ovat yhä Madurolle lojaalien upseerien käsissä, eivätkä guaidolaiset ole saaneet lisää seuraajia. Tällä seikalla on suuri merkitys huomista ajatellen.

Madurolaiset olivat ajaneet Guaidon kannattajineen La Carlotasta. Selkkaukseen ei liity vahvistettuja kuolemantapauksia, mutta haavoittumisista päivän aikana huhutaan.

Guaido: ”Venezuela: Meidän käsissämme on valta tehdä loppu vallananastuksesta. Me etenemme eikä meitä voi pysäyttää. Kansamme ja maailma tukevat demokratiamme palauttamista.”

Guaidon esiintyminen yhdessä puolelleen asettuneiden upseerien kanssa oli siis haaste Madurolle lopulliseen voimienkoetukseen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Maduro on yhä vahvoilla armeijassa. Päivän aikana Maduroa tukeneita mielenosoituksia on hajotettu moottoripyörillä liikkuvien aseistettujen partioiden avulla. Menetelmä on tunnusomainen chavistoille, Maduron äärivasemmistolaisille tukijoille.

Väkivallan mahdollisuus on siis vahvasti ilmassa, kun Venezuela valmistautuu huomiseen poliittiseen toimintapäivään. Äskeinen tilanne, jossa parlamentin puhemies Juan Guiado kiertelee maata ja maailmaa esiintyen väliaikaisena presidenttinä ja pitäen julkisia puheita, ja Maduro kihisee kiukusta palatsissaan yllyttäen punapaitaisia chavistoja häiritsemään kaikkia protesteja, olivat ne sitten sähkökatkojen tai muun kurjuuden aiheuttamia, tai poliittisesti suunnattuja, -tähän tilanteeseen ei ole paluuta.

Jompi kumpi el-Presidente-hahmo poistunee näyttämöltä tämän näytöksen lopussa.

Mutta mitä tulee tekemään Yhdysvallat:

Donald Trump: Tarkastelen Venezuelan tilannetta hyvin tarkasti. Yhdysvallat seisoo Venezuelan kansan ja heidän vapaudensa puolesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top