”Venezuelaan ei vieraan vallan vaikutusta”, sanoo USA (Paraskin puhuja)

USA muistetaan aina siitä, ettei se salli minkään vieraan vallan tunkea vaikutustaan Etelä-Amerikkaan, koska USA haluaa vaikuttaa siellä itse. Venezuelan tämänhetkinen kriisi on herättänyt vanhat konvetiot uudelleen, -sikäli kun ne ovat nukkumassa olleetkaan.

Yhdysvaltain armeijan komentaja: Kaikki valmista Venezuelan-sotaan

”Komentaja Craig S. Faller totesi, että Yhdysvaltain armeija on täydessä valmiudessa ja valmiina hyökkäämään Venezuelaan heti saatuaan käskyn Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilta. Komentaja Faller kertoo, että presidentti Trumpin haluavan estää Venezuelan joutumisen vieraan vallan vaikutuksen alaiseksi. Komentaja Faller kritisoi samassa yhteydessä Kiinan osoittamaa tukea Venezuelan presidentille Nicolas Madurolle ja pitää sitä samalla myös suurena uhkana demokratialle maailmassa.”

Venezuelan tilanne on erittäin huono ja siellä on pulaa lähes kaikesta. Tähän on monia syitä, joista yksi keskeinen on erinäiset talouspakotteet, joita etenkin Yhdysvallat on ollut asettamassa Venezuelalle. Lukuista tahot maailmalla seuraavat kasvavan huolen vallassa Venezuelan tilanteen eskaloitumista kohti mahdollista sotaa. Poimimme tähän yhden asiasta huolestuneen tahon näkemykset tilanteesta ja sen taustoista:

”Venezuelan talouskriisi, jonka syyt pohjautuvat öljyn alhaiseen maailmanmarkkinahintaan ja Yhdysvaltojen taloudelliseen sabotaasiin, joita se harjoittaa itselleen epämieluisia hallituksia vastaan, on ollut paljon julkisuudessa. Tänä viikonloppuna maassa tapahtuu paljon ja SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg ja Euroopan vasemmiston Latinalaisen amerikan työryhmän jäsen Heikki Ekman ovat paikan päällä Caracasissa Kansojen kokouksessa luomassa rintamaa imperialismia vastaan.”

”Yhdysvallat ja sen pienemmät hännystelijät ovat tunnustaneet Venezuelan presidentiksi Juan Guaidòn, jota kukaan ei ole äänestänyt presidentiksi. Tämän itsensä presidentiksi julistaneen miehen suosio läntisten imperialistimaiden keskuudessa perustuu hänen potentiaaliinsa palauttaa Venezuelan Bolivaarinen tasavalta takaisin uusliberalismin ja uuskolonialismin kahleisiin. Nicolas Maduron laillisissa vaaleissa vahvistettu presidenttiys on puolestaan julistettu mitättömäksi lännen taholta. Tämä on suora hyökkäys suvereenin valtion itsemääräämisoikeutta kohtaan. Länsi on päättänyt asettaa Venezuelaan itselleen myötämielisen nukkehallitsijan, eikä se kaihda tässä taloudellisia,sotilaallisia tai propagandistisia painostuskeinoja.”

Näin siis Venezuelassa vierailevat suomalaiset vasemmistolaiset näkevät kriisin taustat ja vaikuttimet. USA:n näkökulmasta Venezuelan tilanteen ja kehityksen tärkein funktio on kysymys, pääsevätkö ulkoamerikkalaiset mahdit rakentamaan jalansijaansa ”USA:n takapihalle”, sen perinteisesti reviirinään ja reservinään pitämän Latinalaisen Amerikan luonnonvarojen ja markkinoiden äärelle.

Lähes kaikki talouspoliittiset kirjoittajat ovat sukupolven ajan hokeneet mantraa kaupan rajoitteiden poistamisesta, tullirajojen madaltamisesta, ja tavaran ja pääomien vapaasta liikkuvuudesta. Nyt meillä on tilanne, jossa Kiina sijoittaa ja omistaa Venezuelassa, ja nimenomaan öljyä, ja Venäjäkin pyrkii osille. Näin ”kaupan vapaus” punnitaan, ja köykäiseksi/painavaksi havaitaan. Kuinka yllätymmekään, kun sana *sota* on jälleen mainittu.

Kuka muistaa vielä, mistä asioista ne edelliset sodat on käyty?

Asiasta kertoivat:

3 Comments

 1. Minä
  14.4.2019 17:25

  ”tunnustaneet Venezuelan presidentiksi Juan Guaidòn, jota kukaan ei ole äänestänyt presidentiksi”
  ”Tämän itsensä presidentiksi julistaneen miehen”

  Ei ole julistanut itse itseään presidentiksi, vaan parlamentti äänesti hänet väliaikaiseksi presidentiksi. Parlamentti onkin ainoa edes kutakuinkin demokraattisesti valittu elin Venezuelassa.

  Pääsyy Venezuelan kurjaan talouteen on sosialistihallinnoissa. Tottahan vasemmistolaiset syyttelevät ketä vaan, paitsi kannattamiaan hallintoja ja haluamaansa systeemiä.

  Vastaa
  1. Heikki Palonen
   14.4.2019 23:24

   ”Ei ole julistanut itse itseään presidentiksi, vaan parlamentti äänesti hänet väliaikaiseksi presidentiksi.”

   Jotain lähdettä kiinnostaisi tietää tähän. Mielellään sellaista joka ei ole USA:n ja lakeijoidensa rahoituksessa tai ohjauksessa.

   Joka tapauksessa, parlamentin valtuuksiin ei kuitenkaan kuulu presidentin valinta.

   ”Pääsyy Venezuelan kurjaan talouteen on sosialistihallinnoissa. Tottahan vasemmistolaiset syyttelevät ketä vaan, paitsi kannattamiaan hallintoja ja haluamaansa systeemiä”

   Totta että hallinnossa on paljon vikaa. Mutta hyökkäyssota ei tilannetta ainakaan paranna, vaikka hyökkääjä kuinka olisi ”länsimainen”, ja oikeastaan kaikkein vähiten silloin.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    15.4.2019 11:29

    Guaido on siis viralliselta ja tunnustetulta asemaltaan parlamentin puhemies. Hänen puolueensa vetoaa johonkin Venezuelan perustuslain kohtaan, jossa määritellään menettely, jos presidentti tulee toimintakyvyttömäksi tms. estyy hoitamasta virkaansa. Suomessa on tietty järjestys, miten vallankäyttöä tuurataan presidentin tai pääministerin ollessa estynyt, esm. valtiovierailulla ulkomailla. Ulkoministeri, sisäministeri ja eduskunnan puhemies on mainittu ”vallanperimyksessä” jossakin järjestyksessä. Venezuelassa lienee jotain samantapaista. Guaidolla on siis jokin laillinen status, mutta kyseistä pykälää ei ole tarkoitettu valtataisteluun. Siis tilanteeseen, jossa istuva presidentti pitää vallasta kiinni kynsin ja hampain.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top