Venezuelan hallitus ja oppositio käyvät keskusteluja kriisin ratkaisusta Norjassa, Guaido vahvisti uutisen (päivitetty)

Jo keskiviikkona (15.05.) kuultiin huhuja Norjan maaperällä tapahtuvista keskusteluista Venezuelan kriisin osapuolten välillä. Tänään Venezuelan virkaatekevä presidentti Juan Guaido vahvisti tiedon: Edustajani ovat Norjassa.

”Kiitän yhteysryhmää, Lima-ryhmää, Kanadaa, Yhdysvaltoja ja Norjan hallitusta, joka pyrkii välittämään, ja kiitämme heitä (…) Ei ole epäilystäkään siitä, että ymmärrän menneiden tapahtumien aiheuttaman turhautumisen. Meillä on ollut joitakin hankkeita, mutta emme ole sitoutuneet mihinkään menettelytapaan, olemme sitoutuneita Venezuelaan, sanoi Guaidó.

Edellinen yritys ratkaista maan perustuslaillinen kriisi, kahden presidentin ja kahden eri parlamentin esiintyessä kukin tahoillaan vallanhaltijoina, tapahtui 30.04., kun parlamentin puhemiehen ja virkaatekevän presidentin Juan Guaidon piti tavata istuvaa presidenttiä Nicolas Maduroa tukevat sotilasjohtajat La Carlotan lentotukikohdassa Caracasissa, ja vallansiirrosta olisi ilmoitettu tuossa tilaisuudessa. Yritys epäonnistui Maduron leirin avainhenkilöiden peruessa loikkaamisensa, -ilmeisesti USA:n politiikan epäjohdonmukaisuuden takia.

Presidentti Donald Trumpin tuki hänen tiimissään Venezuelan asiaa hoitaneiden ulkoministeri Mike Pompeon ja turvallisuusneuvonantaja John Boltonin noudattamalle politiikalle ei yleisen käsityksen mukaan ole ollut johdonmukaista. Näissä olosuhteissa on varminta olla loikkaamatta huojuviin vaunuihin.

Nyt sitten yritetään löytää ratkaisua puhumalla, Oslossa. Maduron leiristä on paikalla Venezuelan tiedotusministeri Jorge Rodriguez. Guaidolla on paikalla kolmen henkilön neuvotteluryhmä, jossa on ainakin parlamentin, Asamblea Nacionalin, varapuheenjohtaja Stalin Gonzales.

Asiasta uutisoivat mm. Noticias ja Sputnik.

Päivitystä 18.05:

Maduron hallituksen YK-suurlähettiläs vahvisti neuvotteluja käytävän (Noticias):
”Kyllä, Bolivarian hallituksen ja demokraattisen ooposition välillä käydään keskusteluja,” Venezuelan suurlähettiläs Yhdistyneissä Kansakunnissa Genevessä, Jorge Valero, kertoi.

Noticias Venezuela 18.05.2019:

Maduron valtuuskunta palannut Norjasta

Nicolás Maduro toivotti tervetulleeksi Chavista-valtuuskunnan jäsenet Jorge ja Héctor Rodríguezin, jotka vierailivat Norjassa hiljattain kokeilemassa välillistä yhteyttä oppositiojohtajan Juan Guaidón edustajien kanssa. ”Jorge Rodríguez ja Héctor Rodríguez saapuivat Norjasta”, presidentti Nicolas Maduro ilmoitti VTV:ssä.

Maduro korosti, että ”he menivät norjalaiseen johtamaan neuvotteluun (…) alussa ja etsimään keskusteluja ja vuoropuheluja Venezuelan opposition kanssa rauhansuunnitelman laatimiseksi.”

Lyhyt pro gnosis Venezuelan tilanteesta:

Maduron valtakausi ei pääty USA:n interventioon, jonka kansainvälis-oikeudelliset perusteet olisivat vähintään epäselvät, ellei Maduro tee jotain todella drastista, -vaikkapa stormaa parlamenttirakennusta ja anna sitä omalle 100%:sesti sosialistiselle varjoparlamentilleen ANC:lle. Trumpin, Pompeon, etc. puheet joissa sotilaallinen ratkaisu on jätetty poissulkematta, ovat ilmeisesti olleet painostusta Venezuelan armeijan ja muiden aseistettujen voimien johtohenkilöiden loikkaamista vauhdittamaan. Nyt kun loikkausvaihtoehto jäi pois 30.04. episodin jälkeen, johtuen Trumpin päättämättömyydestä, USA:lla on ollut toiset keinot.

Maailma vain ei ole tiennyt, mitkä ne keinot ovat. Maduro on itse aggressiivisilla toimillaan parlamenttia kohtaan tuonut interventiokorttia USA:n käteen. Lähteminen Oslon neuvotteluihin hän on kuitenkin perääntynyt ajoissa? Mikä sitten hiillostaa Maduroa, kun Guaidon toritapahtuma-kampanja ei häneen näytä vaikuttaneen? Ilman korkeantason loikkareita Venezuelan aseellisista voimista Guaidolla ei ole muuta kuin epäröivän ja epäjohdonmukaisen USA:n tuki, -ja nämä katumarssinsa useissa kaupungeissa. Marssit ja joukkoesiintymiset ovat olleet jatkuvan häirinnän kohteita chavista-miliisien -ns. collectivosien– taholta, joiden aseistetut moottoripyöräpartiot ovat jostain aina saaneet bensaa, kun tavallisille venezuelalaisille moottoripolttoaineiden saanti on tuntien johotuksen takana, eikä sittenkään taattua.


Twiitti kertoo palvelujen romahtamisesta Caracasin ulkopuolella, ja että puute kaikesta vallitsee yhä suuremmassa osassa Venezuelaa.

Tässä tulikin Marudo-hallinnon heikko kohta: Julkiset palvelut ja etenkin energianjakelu on romahtamassa. Sähkönjakeluverkkoa ei ole vieläkään saatu palautettua normaalitilaan, ja viimeisimmät raportit kertovat polttoaineiden saannin tyrehtyvän. Juomavesi on jo ainakin Caracasissa tavallisille venezuelalaisille useilla alueilla vaikeasti tavoitettavissa.

Että Maduro on lähtenyt mukaan neuvotteluin Guaidon kanssa, se merkitsee ensimmäiseksi hänen luopumistaan madurolaisten tärkeimmästä doktriinista: Käsityksestä että Guaido joukkoineen on vain USA:n luomus, ilman kansan tukea. Ei sillai kannata maalata vastapuolta liian mustaksi: Voi vielä joutua samaan neuvottelupöytään.

Parlamentin (sen laillisen) puhemies ja virkaatekevä presidentti Juan Guaido ei varsinaisesti luovu mistään esittämästään vaatimuksesta, jos hän suostuu kompromissiin, jossa määrätään uusille presidentinvaaleille päivämäärä, ja rauhoitetaan tilanne siihen asti. Hänen virkaatekevän presidentin mandaattinsa, jonka parlamentti (se laillinen) on hyväksynyt, ei valtuuta muuhun kuin järjestämään nämä vaalit.

Kun tilanne on ollut pitkällinen, vuoden 2015 Madurolle tappiollisista parlamenttivaaleisa alkaen, matkan varrelta on tarttunut kaikenlaista sälää, eikä Maduron kasvojenmenetyksen välttäminen ole ainoa sovinnon tieltä poispelattava seikka.

Lopuksi vielä kilpalevien presidenttien tukijat maailmalla:

Maduro:

Kiina, Venäjä, Turkki, Kuuba, Iran, Syyria, Nicaragua, Bolivia, Etelä-Afrikka, Surinam, Dominica, St. Vincent ja Grenadiinit, Kambodza, Pohjois-Korea. Vain ”ihmisoikeuksien suurvalta” Suomi puuttuu kööristä, mutta ehkä uuden hallituksen aikana…?

Guaido:

Espanja, Britannia, Ranska, Saksa, Itävalta, Tšekin tasavalta, Tanska, Viro, Suomi, Latvia, Liettua, Luxemburg, Alankomaat, Puola, Portugali, Ruotsi, Argentiina, Brasilia, Kanada, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay, Peru, Israel, Australia, Yhdysvallat, Kosovo, Islanti, Albania, Ecuador, Georgia, Ukraina, Belgia, Unkari, Kroatia, Malta, Makedonia, Bulgaria, Slovenia, Marokko, Irlanti, Haiti, Romania. Kas vain, suomalainen kyyristely yht’aikaisesti sekä itään että länteen on tuonut meidät arvopohjaisten seuraan.

”Aidalla istujat”:

  • Meksiko – ottaen puolueettoman aseman
  • Uruguay – suhtautuu neutraalisti ja tarjoutui välittäjän rooliin
  • Valko-Venäjä – torjuu ulkoisen vaikutuksen
  • Slovakia
  • Kypros
  • Kreikka – kehotti vuoropuheluun
  • Norja – vaati vaaleja
  • Italia – asia ratkaista sisäisesti.

Foreign policy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top