Venezuelan hyökkäyskivääritehdas-hankkeesta on varastettu miljardi ruplaa

Venezuelan ja Venäjän yhteistyönä on rakennettu Etelä-Amerikan ensimmäistä Kalashnikov-rynnäkkökivääreja valmistavaa tehdasta, jonka tulisi rohkaista chavistis-bolivarilaista vallankumousta, mutta tulikin mutkia matkaan:

Yhteisyritys oli käynnissä jo vuonna 2017, ja Venäjän puolelta projektivastuu on ulkomaankauppayhtiö Rostecilla. Rostec huomasikin väärinkäytöksiä, ja vei epäilyt viranomaisille. Syyttäjäviraston johtaja Dmitri Demeshin ilmaisee asioidentilan näin:

”Valtion yhtiö Rostec huomasi ryöstöjä tapahtuneen, ja ilmoitti asiasta syyttäjänvirastolle ja Venäjän liittovaltion turvallisuuspalvelulle. Teimme tarkastuksen, ja huomasimme varkauksia tapahtuneen. Aloitimme rikostutkinnan,” kertoo nettijulkaisu 17.04.2019.

Demeshin muistuttaa, että nämä tehtaat on rakennettu Venezuelan ja Venäjän välisellä ulkomaankauppasopimuksella, ja ne tuottavat ampumatarvikkeita ja kiväärejä. Demeshinin mukaan rikosepäily on tällä hetkellä ”aktiivisen tutkinnan” vaiheessa.

Tämän vuoden alussa Venäjän lehdistö alkoi kirjoittaa korruptiosta tehdashankkeessa, ja
valmistumisen lykkääntymisestä. Rostecin toimitusjohtaja Sergei Chemezov kertoi kuitenkin tehtaan käynnistyvän ennen vuoden loppua. Hankkeen toteuttamisesta vastannut Sergei Popelniujov, entinen poliitikko, on syytteen mukaan varastanut hankkeesta miljardin ruplaa (16 miljoonaa dollaria).

Venäjän ja Venezuelan välillä on teknisiä ja sotilaallisia yhteistyösopimuksia, joiden arvo on 11 000 miljoonaa dollaria. Hyökkäyskivääri, vakiintuneemmalta nimitykseltään rynnäkkökivääri tuli mahdolliseksi toteuttaa asesuunnittelija Hugo Schmeisserin oivallettua 1940-luvulla, että sarjatoiminen rynnäkkökivääri voidaan toteuttaa heikentämällä patruunan lautausta, so. pienentämällä ruutimäärää ja keventämällä ampumatarvikkeita. Maailmansodan jälkeen sekä suunnitelmat että Schmeisser itse päätyivät Saksasta Venäjälle, Itzevskiin, jossa rynnkkökivääri keksittiin uudelleen. Keksijäksi nimitettiin nuori Mikhail Kalashnikov. Häneltä nimitys aseelle: Avtomat Kalashnikova.

AK-47 -rynnäkkökivääriä on valmistettu useissa maissa enemmän tai vähemmän suorana kopiona, -oikeammin siis kopion-kopiona. Nyt chvasistis-bolivarilainen versio on vaikeuksissa.

Asiasta kertoi tänään Noticias Venezuela.

Lisää aiheesta: Russian Construction 05.04.2017.

3 Comments

 1. Junantuoma
  18.4.2019 16:10

  Pisteet kirjoittajalle tuosta oikeasta tiedosta, että kyseisen mekanismi on todellakin alkuperältään saksalainen. Kunnia sille jolle kunnia kuuluu.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   18.4.2019 16:40

   Hugo Schmeisserin on myönnetty olleen 1945 jälkeen Itzevskissä, missä juuri se asetehdas, jossa ”AK-47:t” suunniteltiin. Mikhail Kalashnikoville muuten pystytettiin patsas Moskovaan (muistelen), ja patsaan jalustan reliefiin lipsahti alkuperäiset piirustukset. Niistä tunnistettiin se alkuperäis-ase: Stg 44.

   Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  19.4.2019 20:45

  ”Hyökkäyskivääri” oli siis kielikoneen tarjoama suomennos, mutta se lienee lähellä alkuperäistä ”Sturmgewähr:iä”. Ilmeisesti joku pasifisti on käynyt jossakin vaiheessa vesittämässä sanan?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top