Venezuelan parlamentin varapuhemiehen elossaolosta ei ole tietoa: Pelätty salainen poliisi vei yli 80 tuntia sitten, eikä elonmerkkejä ole kuulunut

Venezuelan ainoa parlamenttivaaleilla valittu kansanedustuslaitos, Kansalliskokous Asamblea Nacional, vaatii presidentti Madurolta ja hänen hallinnoltaan tietoa varapuhemiehensä kohtalosta. Tämä saattaa uudelleen kärjistää tilannetta maassa.

Parlamentin varapuhemies Edgar Zambrano pidätettiin suureellisesti pahamaineisen salaisen poliisin SEBIN:n toimesta keskiviikkona (08.05.) Caracasissa, eikä miehestä ole sen jälkeen kuultu mitään.

Zambranon oletettiin olevan SEBIN:n pelätyssä päämaja- ja kuulustelukeskus-rakennuksessa El Helicoidessa, mutta myöhempi vihje kertoo hänen olevan Tiuna Fortin sotilastukikohdassa. Virallista tietoa parlamentin varapuhemiehen olinpaikasta ei ole. Varapuhemiehen tytär, Soley Zambrano, kertoo twiitissä isänsä tarvitsevan päivittäisiä lääkkeitä, joita perhe ei ole voinut toimittaa, kun olinpaikkaa ei ole ilmoitettu.

Maduron kontrollissa oleva Venezelan korkein oikeusaste antoi perjantaina Zambranoa koskevan pidätysmääräyksen, perusteena syyte osallistumisesta vallankaappausyritykseen 30.04.. Madurolaisten 100%:sesti hallitseman varjoparlamentin, Perustuslakia säätävän kansalliskokouksen ANC:n, puhemies Diosdado Cabello tuli julkisuuteen sen jälkeen ilmoittamalla peruuttaneensa Zambranon ja eräiden muiden kansanedustajien parlamentaarisen koskemattomuuden. Ilmoitus oli kuitenkin pelkkä mielipide, sillä Cabellolla ei ole sananvaltaa viralliseen kansalliskokoukseen liittyvissä asioissa.


Venezuelan virallisessa parlamentissa, joka valittiin viimeksi vuoden 2015 vaaleissa, Maduron kannattajat (punaisella merkityt) ovat vähemmistönä. Varjoparlamentissa, Perustuslakia-säätävässä Kokouksessa, ei sitten muita olekaan.

SEBIN sitten pidätti parlamentin varapuhemiehen, ja asia herätti kansainvälisen reaktion. Mm. YK:n pääsihteeri António Guterres ja EU ovat vaatineet Zambranon välitöntä vapauttamista. Parlamentin puhemies ja tilapäisen presidentin statuksella toimiva Juan Guaido on Zembranon pidätyksen jälkeen tiivistänyt yhteydenpitoa USA:han. Guaido, jota siis Maduron osapuoli syyttää vallankaappausyrityksestä, syyttää nyt Maduroa tapahtuneesta vallankaappauksesta, kun Maduron puoluelaiset ovat käyneet vaaleissa mandaattinsa saaneen kansanedustuslaitoksen kimppuun, ja vangitsevat sen toimihenkilöitä.

Venezuelassa siis näyttää olevan meneillään parlamentaarisen vallan, jota edustaa Kansalliskokous, ja pakkokoneiston, SEBIN:n, välinen mittelö. SEBIN:n pelätty päämaja otsikokuvassa taustalla.

Venezuela: Madurolaiset pidättävät parlamentaarikkoja, -voivatko perustuslain rikkomiset olla casus belli?

2 Comments

 1. Pekka ja Pätkä
  13.5.2019 11:29

  Kuinka paha voi pahamaineinen ylipäätään olla?

  Yksi hyvä selitys sille kuinka valtiosta tulee paha on USA:n kylmän sodan aikana käyttöön ottama doktriini.

  — Taistelussa Neuvostoliittoa vastaan ”tiedettiin” että vihollinen on paha. Niin paha, että sen käyttämät keinot ylittävät kaiken sen mitä USA:ssa on hyvyydellä saatu aikaan. Vihollinen oli pahuudessa ylivoimainen sen pahuus oli voittamaton.

  Mutta eipä hätää. Vastauksena keksittiin doktriini, että meidän on oltava vielä pahempia kuin vihollinen, jotta voisimme voittaa sen. Käytetyistä keinoista tuli sen mukaisia.

  — Se siitä seuraa, kun valtio ottaa tehtäväkseen hyvyyden edistämisen ja pahuuden poistamisen. Ensin tietenkin omasta maasta ja lopulta koko maailmasta. Aseelliset uhkaukset ja kauppasaarrot (me emme pahojen kanssa kauppaa tee) pahuutta vastaan tietenkin nopeuttavat hyvyyden leviämistä maailmaan.

  Lopultakin doktriinissa on kyse vain pahan ihmisen keksimästä julkisesta selityksestä sille, miksi hänen toimintansa on ”kansallisen turvallisuuden” mukaista.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   13.5.2019 13:12

   Hyvä-paha -dualismi on sinänsä virheellistä ajattelua ja johtaa virheellisiin valintoihin. Ei siinä mitään uutta oivallusta tarvita. Toki näillä erilaisilla gestapoilla on *aina* huono maine, -kehitysmaa-gestapoilla erityisesti.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top