Venezuelan puolustusministeri: Kenenkään ei pidä huolestua venäläisten sotajoukkojen läsnäolosta

Venezuelan puolustusministeri kenraali Vladimir Padrino otti eilen perjantaina kantaa kansainväliseen kommentointiin Caracasiin 23.03. saapuneisiin venäläisiin sotilasosastoihin. Kenraalin mukaan mikään ei ole muuttunut Venäjän ja Venezuelan välillä Hugo Chavezin tekemien sopimusten jälkeen.

Puolustusministeri, jonka etunimi todellakin on Vladimir, muistuttaa että sotilaallinen yhteistyö maiden välillä alkoi jo v.2001:

”Onko se salaisuus jollekin, että Venezuelalla on ollut teknistä ja sotilaallista yhteistyötä [Venäjän kanssa] vuodesta 2001 lähtien? Kenenkään ei tarvitse huolestua, sillä olemme yksinkertaisesti yhteistyössä”, sanoi ministeri. Puhe lähetettiin valtion televisiokanavalla perjantaina.

Sosialisti Hugo Chavez oli Venezuelan presidenttinä vuosina 1999-2013. Hänen aikanaan kulutustarvikkeet alkoivat pikkuhiljaa kadota kaupoista, ja Venäjän kanssa tehtiin mm. sotilaallinen yhteistyösopimus. Lauantaina 23.03. kaksi venäläistä sotilaslentoa laskeutui Caracasin kansainvälisellä lentokentällä, tuoden joukkoja ja varusteita. Yksi näiden sotilaiden tehtävistä julkistettiin eilen, kun ilmoitettiin venäläis-venezuelalaisesta sotilashelikopterilentäjien koulutuskeskuksesta. Kenraali Vladimir jatkaa lausuntojaan:

”Tämä on tasa-arvoisten strategisten kumppaneiden, Venäjän ja Venezuelan, välistä yhteistyötä. Haluaisimme olla yhteistyösuhteissa Yhdysvaltojen kanssa, mutta koska emme ole orjia, emme voi”, sanoi kenraali helikopterilentäjien koulutuskeskuksen avajaisissa eilen.

USA on jo ottanut kantaa Venäjän korostuneeseen läsnäoloon Latinalaisessa Amerikassa. Myös oppositiojohtaja Juan Guaidó tuomitsi venäläisten joukkojen saapumisen maahansa. Guaidon mukaan asiassa rikottiin perustuslakia.

23. tammikuuta oppositiojohtaja ja kansalliskokouksen puheenjohtaja Juan Guaidó julisti itsensä väliaikaiseksi presidentiksi, jollainen tietyissä tilanteissa voidaan asettaa. Guaido ja parlamentti ilmoittivat ottaneensa viime vuonna uudelleenvalitulta presidentti Nicolás Madurolta toimeenpanovallan pois.

Noin 50 maata, mukaan lukien suurin osa Euroopan unionia, ovat tunnustaneet Guaidon väliaikaisen presidenttiyden lailliseksi. Eräät maat, kuten Venäjä, Kuuba, Kiina, Syyria, ja Turkki, ovat julistaneet tukevansa Maduroa. Guaido on ilmoittanut tavoitteekseen vapaiden ja avoimien vaalien järjestämisen Venezuelassa uuden presidentin valitsemiseksi. USA on pyrkinyt horjuttamaan Maduron sosialistista hallintoa eri tavoin, ja presidentti Donald Trump, kuten ulkoministerinsäkin, on ilmoittanut ettei sotilaallinen ratkaisu ole poissuljettu Venezuelan tilanteen ratkaisemisessa.

Asiasta ovat kertoneet tänään mm. Dnoticias ja Sputnik News.

2 Comments

 1. Nikander. Uolevi Nikander.
  30.3.2019 17:47

  Jos sanotaan, että nimi on enne, niin Vladimir jos mikä on nimi, joka on vaikuttanut maailmanhistoriaan:

  Vladimir Suuri perusti Venäjän
  — Vladimir Lenin hajotti Venäjän
  — Vladimir Putin kokosi Venäjän
  — Vladimir Padrino — Mitä hänestä mahdetaankaan sanoa tuhannen vuoden päästä!

  Vastaa
 2. Eerik
  30.3.2019 19:15

  On suotavaa tutkia pakotteiden vaikutusta kulutustarvikkeiden ”katoamiseen” hyllyiltä. Tätä sotaa amerikka on käynyt vuosikymmenet. Irak, Iran,Libya, Venäjä. Kaikki sotatoimien kohteita.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top