Venezuelan ulkoministeri Jorge Arreaza tänään Moskovassa: Venäjän sotilaallista läsnäoloa Venezuelassa lisätään (Video)

Venezuelan ulkoministeri Jorge Arreaza tapasi venäläisen kollagansa Sergei Lavrovin Moskovassa, ja piti tapaamisen jälkeen pressitilaisuuden maansa suurlähetystössä. Tarkastemme.

Venäläinen uutiskanava Sputnik News siteeraa ulkoministeri Arrezaa:

Jorge Arreazan mukaan venäläisen sotilasasiantuntijoiden määrää Venezuelassa voitaisiin lisätä tilanteiden mukaan.

Sputnik on poiminut tuon teeman uutisensa alkuun, ja siis pitää sitä tärkeänä. Niin mekin: USA:n presidentti Donald Trump on jäämässä historiaan ensimmäisenä Yhdysvaltojen valtionpäämiehenä, joka menettää USA:n perinteisen Monroen opin mukaisen sotilaallisen tilanteenhallinnan Amerikan mantereilla, J.F.Kennedy menetti sen jo Karibian saarilla tehdessään kompromissin Neuvostoliiton johtajan Nikita Sergejevitsh Hrutshevin kanssa Kuuban kriisissä.

Venäjä on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan rakentanut Venezuelaan sotilaallista infrastruktuuria: Mm. asetehtaan ja sotilaallisen koulutuskeskuksen venezuelalaisille ja myös muille eteläamerikkalaisille sotilaslentäjille. Toimenpiteitä asiassa on tapahtunut jo Maduron edeltäjän presidenttinä, Hugo Chavezin, aikana, mutta niitä ei ole yleensä nähty USA:n ja Venezuelan välien kiristymisen syitä pohdittaessa.

Puhuessaan toimittajille tänään Moskovassa Arreaza kuvaili Venezuelassa tapahtuneen vapun aattona vallankaappausyrityksen: Kilpaileva presidentti, parlamentin puhemies Juan Guaido, oli kehoittanut armeijaa vangitsemaan istuvan presidentin, ellei tämä poistu maasta Kuubaan. Kehoitus on juridisesti moitittava, mutta muihin toimenpiteisiin Guaido ei ollut ryhtynyt. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Venezuelan puolustusministerin Vladimir Padrino Lopezin piti vaihtaa puolta, ja hylätä Maduro. Tätä ei kuitenkaan tapahtunut.

Vapunpäivänä pitämässään TV-puheessa Maduro ilmoitti erottaneensa pahamaineisen salaisen poliisinsa SEBIN:n päällikön, Manuel Ricardo Cristopher Figueran, vaikka vakuutti silti koko hallinnon ja väkivaltakoneistojen seisovan takanaan. Figuera kuitenkin julisti julkisuuteen tulleessa kirjeessään (teksti mm. Extrauutisilla) uskollisuuttaan Madurolle, syyttäen nimeämättömiä korkeita henkilöitä petoksesta ja vehkeilystä. Osoitteeton syyte sopii Padrinoon, jonka yhteydenpidosta USA:n edustajiin on luettavassa epäsuoria viitteitä Pompeon ja Boltonin lauseista lehdistölle.

Venezuelassa siis lienee ollut vähintään palatsivallankumous tekeillä 30.04., ja väliaikaisen presidentin titteliä käyttävä Juan Guaido jäi pelin häviäjäksi. Arreaza kertoi tänään, että ”vallankaappaus laillista hallitusta vastaan ​​oli epäonnistunut”. Jotain siellä epäonnistui, -tai sitten onnistui.

Arreaza, kuten Lavrovkin, lämmittelivät väitettä USA:n valmistautumisesta sotilaalliseen aggressioon Venezuelassa.

Yhdysvaltojen valtiosihteeri Mike Pompeo sanoi vallankaappauksen epäonnistumisen jälkeen, että ”sotilaallinen toiminta on mahdollista” ja että ”jos se on tarpeen, niin Yhdysvallat tekee”. (Sputnik 06.05.2019)

USA:n sotilaallinen toiminta Venezuelan maaperällä on kuitenkin epätodennäköistä, ellei siellä tapahdu jotain todella drastista. Puheet ”imperialistien uhkasta” lieneekin suunnattu venezuelalaisille sotilaille, joiden uskollisuutta Maduron hallintoa kohtaan niillä vahvistetaan. Trumpin, Pompeon ja Boltonin vihjailut ”kaikista keinoista” tulivat kuvaan mukaan siinä vaiheessa, kun Venezuelan sotilasjohtoa taivuteltiin vaihtamaan puolta. Mikään tapahtunut ei vaadi muuta selitystä näille vihjailuille.

Guaidon ja Maduron kukkotappelua on kestänyt jo yli kuukauden, eikä hetikään muistu mieleen toista tilannetta, jossa saman valtion alueella esiintyy ja liikkuu vapaasti kaksi eri henkilöä väittäen kumpikin olevansa laillisia valtionpäitä. Maduron on oman uskottavuutensakin takia tehtävä Guaidolle jotakin, -ja kysymys kuuluukin: Miksi ei ole tehnyt?

Guaido on kiertänyt maata puhumassa joukkokokouksissa, kehoittaen venezuelalaisia hylkäämään ”Mirafloresin vallan-anastajan”. Maduro on koonnut omia kannattajiaan myös, esiintyen hänkin el predidentenä, jollaisista ei näytä olevan pulaa juuri nyt. Tämä tilanne on luonnoton, eikä voi jatkua pitkään. Väliaikaisen el-presidenten, Guaidon, strategia näyttää perustuneen joukkoesiintymisten sarjaan, odotellen repeämistä madurolaisen eliitin keskuudessa. Vapun aattona se olisi tullut, jos on tullakseen.

Prognoosimme on, että guaidolaisten mielenosoitukset, joita turvallisuuspoliisi ja aseistetut chavista-miilisien moottoripyöräpartiot jatkuvasti häiritsevät, tulevat kuihtumaan pois. Venezuelalaiset saavat siis nauttia sosialismista (ilman sähköä), kunnes maassa pidetään uudet vaalit. Guaidon lupaamat ennenaikaiset vaalit eivät ole näillä näkymin todennäköisiä.

Mitä tulee puolustusministeri Vladimir Padrino Lopezin epäiltyyn petokseen, väitettyyn petokseen tai sitten kaksinkertaiseen petokseen, tarkastelussa lienee syytä huomioida, että USA joka maanitteli häntä puolenvaihtoon, on tällä hetkellä politiikalta epäjohdonmukainen ja arvaamaton. Ei kukaan kokenut peluri voi jättää tätä seikkaa huomiotta. Näin siis Trump saa paikkansa historiassa.

Asiasta uutisoi Moskovassa tänään Sputnik News.

Videotallenne: RT.

Venezuela: Caracasissa kapinoidaan, Rovaniemellä päätetään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top