Venezuelan vasemmistohallitukselle syytteet Yhdysvaltain oikeusistuimissa

Yhdysvaltain oikeusministeriö on tänään ilmoittanut syytteistä Venezuelan presidenttiä Nicolas Maduroa ja useita korkeita venezuelalaisia virkamiehiä kohtaan. Syytteet liittyvät huumausainerikoksiin USA:n maaperällä ja kolumbialaisen kokaiinin levitykseen. Maduro on syytteen mukaan osallinen vasemmistolaisen sissiliikkeen FARC:n toimittaman kokaiinin kuljetukseen Yhdysvaltoihin.

Venezuelan chavistisen varjoparlamentin puhemies Diosdado Cabello on aiemmin kirjattu huume-epäillyksi eräissä Väli-Amerikan valtioissa samantapaisten epäilyjen perusteella. Yhdysvallat on suhtaunut hyvin kielteisesti jo Maduron edeltäjään Venezuelan presidenttinä, Hugo Chaveziin. Maduron ja Chavezin äärivasemmistolainen sosialismi, chavismi, on hyvin epäsuosittua Valkoisessa Talossa. USA tukee Maduron haastanutta Venezuelan parlamentin puhemiestä Juan Guaidoa maan väliaikaiseksi presidentiksi.

Yhdysvaltain oikeusministerin William P. Barrin mukaan. Maduro ja useat korkean tason virkamiehet Venezuelassa ovat yli 20 vuoden ajan toimineet yhdessä vasemmistolaisen sissiliikkeen FARC:n kanssa, ja kuljettaneet useita tonneja kokaiinia USA:n alueelle, mikä on vahingoittanut amerikkalaista yhteiskuntaa. Venezuelan hallituksen korruptioon liittyvää rahaa on myös liikuteltu Yhdysvaltain pankkijärjestelmän kautta, kertoo Barr.

Syyttäjä Geoffrey S. Bermanin mukaan ”väitetyn huumekaupan laajuus on ollut mahdollista vain siksi, että Maduro ja muut korruptoituneet venezuelaiset tahot tarjosivat poliittista ja sotilaallista suojaa syytöksissämme kuvatuille huumausainerikoksille.”

Berman pitää huumeiden salakuljetusta ”yrityksenä heikentää Yhdysvaltain kansakunnan terveyttä ja hyvinvointia”, ja katsoo Maduron ja vasemmistosissien käyttäneen kokaiinia aseena USA:ta vastaan. Yhdysvaltain oikeusministeriön julkaisu syyttää Maduroa etc. myös Venezuelan valtiolta ryöstämisestä, miljardien dollareiden edestä. Chavistat ovat syyttäjien mukaan harjoittaneet rahanpesua Etelä-Floridan pankkien kautta, ja sijoittamalla floridalaisiin kiinteistöihin. Lainvalvojat Floridassa ovat nostaneet kymmeniä syytteitä rahanpesuun osallistuneita kohtaan, ja takavarikoineet 450 miljoonaa dollaria.

”Nämä syytteet paljastavat tuhoisan systemaattisen korruption Nicolas Maduron hallinnon korkeimmalla tasolla”, sanoi DEA:n apulaishallintojohtaja Uttam Dhillon. ”Nämä virkamiehet pettivät toistuvasti ja tietoisesti Venezuelan kansaa ja toimivat salaliitossa huumekauppiaiden ja nimettyjen ulkomaisten terroristijärjestöjen, kuten FARC:n, kanssa saavuttaakseen henkilökohtaista hyötyä.

Syyteryppääseen kuuluu myös yhdysvaltalaisilta yrityksiltä saatujen lahjusten vastaanottoa, Venezuelan valtion vahingoksi. New Yorkissa tänään luetut syytteet koskevat seuraavia henkilöitä:

  • Nicolás Maduro Moros, 57, Venezuelan presidentti;
  • Diosdado Cabello Rondón, 56, Venezuelan kansallisen perustuslakiasäätävän kokouksen puheenjohtaja;
  • Hugo Armando Carvajal Barrios alias “El Pollo” 59, entinen armeijan tiedustelupalvelun johtaja;
  • Clíver Antonio Alcalá Cordones, 58, entinen kenraali Venezuelan armeijassa;
  • Luciano Marín Arango alias “Ivan Marquez” 64, FARC:n sihteeristön jäsen (ARC:n korkein johtoelin);
  • Seuxis Paucis Hernández Solarte alias “Jesús Santrich”, 53, joka kuuluu FARC:n keskuskomiteaan, (FARC:n toiseksi korkein johtoelin).

Tapausta käsittelee Yhdysvaltain käräjätuomari Alvin K. Hellerstein.

Yhdysvaltain ulkoministeriö tarjoaa Narcotics Rewards -ohjelmansa kautta jopa 15 miljoonan dollarin palkkion tiedoista, jotka johtavat Maduro Morosin pidättämiseen ja/tai tuomitsemiseen, jopa 10 miljoonaa dollaria palkkioihin, jotka johtavat Cabellon pidättämiseen ja/tai tuomitsemiseen. Muista kihoista saa vain viisi miljoonaa.

Syytekirjelmän mukaan vuodesta 1999 alkaen Maduro Moros, Cabello Rondón, Carvajal Barrios ja Alcalá Cordones ovat toimineet Cártel de Los Solesin eli ”Auringon kartellin” johtajina. Kartellin nimi viittaa aurinkomerkkeihin, jotka on kiinnitetty korkeiden Venezuelan armeijan virkamiesten virkapukuihin.

Marín Arango ja Hernández Solarte ovat FARC:n johtajia. Vuodesta 1999 lähtien, kun FARC aloitti rauhanneuvottelutr Kolumbian hallituksen kanssa, FARC:n johtajat sopivat Cártel de Los Soles -johtajien kanssa siirtävänsä FARC:n huumeoperaatiot Venezuelaan. Tämän jälkeen FARC ja Cártel de Los Soles lähettivät jalostettua kokaiinia Venezuelasta Yhdysvaltoihin Karibian ja Keski-Amerikan lähetyspisteiden, kuten Hondurasin, kautta. Yhdysvaltain ulkoministeriö arvioi, että vuoteen 2004 mennessä vähintään 250 tonnia kokaiinia on kuljetettu Venezuelasta USA:han.

Venezuelan puolustusministeriä Vladimir Padrino Lopezia, 56v., koskeva syyte luettiin New Yorkin sijasta Distric of Columbiassa, pääkaupungissa Washingtonissa. Syytteen mukaan Padrino Lopez ryhtyi maaliskuusta 2014 toukokuuhun 2019 kuljettamaan kokaiinia Yhdysvalloissa rekisteröidyllä ilma-aluksella. Lopez takasi Venezuelan ilmavoimien jättävän rauhaan kokaiinia kuljettavat koneet.

Venezuelan korkeimman oikeuden nykyistä päätuomaria Maikel Jose Moreno Perezia, 54, syytetään oikeusistuimessa Etelä-Floridassa mm. rahanpesusta ja lahjonnasta. Syytteenalaisiin tapauksiin sisältyy myös Venezuelan valtiolliseen öljy-yhtiöön kohdistunut petos.

Etelä-Floridan oikeusistuimissa syytettyihin kuuluu lisäksi lukuisia muita venezuelaisia, joista usealla on läheinen suhde maan vasemmistohallitukseen.

Lisää asiasta: US. Department of Justice.

Kuvassa Diosdado Cabello:

”There is no justice, there is just us.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top