Venezuelan viikonlopun mellakoissa 315 loukkaantunutta, Guaidon paluu kärjistää tilannetta

Venezuelan ja Kolumbian välisellä rajalla tänä viikonloppuna tapahtuneissa mellakoissa loukkaantui 315 henkilöä, joukossa 19 sotilasta, kertoo Táchiran osavaltion edustaja Freddy Bernal. Hänen mukaansa Kolumbian ja Yhdysvaltojen hallitukset ovat vastuussa tapahtumista. Suurin osa loukkaantumisista tapahtui Táchirassa.

Venezuelan tilanne saattaa tänään kärjistyä presidentiksi julistautuneen oppositiojohtaja Juan Guaidon palatessa maahan Etelä-Amerikan kiertueeltaan, jolla hän on tavannut presidenttejä ja poliitikkoja, mikä luultavimmin on saanut maan virallisen presidentin Nicolas Maduron kiehumaan kiukusta. Maduro oli lähettänyt oman varapresidenttinsä Rodriguezin Moskovaan, missä tämä sai tavata vain ulkoministeri Lavrovin. Tilanteen kärjistymistä lupaa sekin, että Venezuelan korkeimman oikeuden päätöksellä Guaidolta on kielletty ulkomaanmatkat vankeusrangaistuksen uhalla. Oppositio toki pitää päätöstä laittomana.

Guaido on siis julistanut tänään palaavansa Venezuelaan, ja kuuluttanut kannattajiaaan kaduille useissa kaupungeissa. Kun viikonloppu oli jo verinen, tämä ei ennusta hyvää. Väliaikainen presidentti saattaa päätyä joko vankilaan tai valtaaan.

Yksityisellä televisiokanavalla kerrotun mukaan Táchiran osavaltion virkamies on sanonut Maduron vastustajien ”heitelleen kivillä, räjähteillä ja muillakin esineillä” järjestysvoimien edustajia. Väitetään myös kuullun laukauksia, ja Molotovin-coktailit mainitaan. Kun tämä on kuultu Maduroa tukevaan viranomaisen suusta, puheissa voi olla tietty lisä, mutta viikonlopun tapauksista jää hyvin pahaenteinen kuva.

Maduroa tukevat siviilit ja paramilitaarit,chavinistat, olivat paikalla jo viime viikolla, USA:n avustusrekkojen ylittäessä rajasiltoja. Silloin sotilaat pitivät heidät pääosin erillään Guaidon kannattajista, mutta ainakin yhdessä tapauksessa videotallenteella nähdään siviilipukuisen nuorenmiehen sytyttävän rekkaa tuleen. Kuvasta ei toki selviä, oliko hän kumman(kaan) presidentin kannattaja, vaiko jonkun tahon provokaattori?

Saman virkamieslähteen mukaan vähintään kahdeksan ampujaa ampui Kolumbian puolelta, -ja siis tietysti Maduron kannattajia kohti. ”On sanottu että sisällissota … Donald Trumpin hallitus ei luovu aikomuksestaan ​​hyökätä Venezuelaan millä tahansa tavalla.” Virkamies jatkoi muistuttamalla yli 500:sta venezuelalaisesta sotilaasta ja upseerista, jotka ovat viikon aikana loikanneet Guaidon puolelle, ja peloitteli ajatuksella, että USA aseistaa heidät.

”He ryhmittävät heidät ja käyttävät heitä hyökkäämään Venezuelan sotilaallisiin kohteisiin ja poliittisia johtajia vastaan, murhaamaaan poliittiset johtajat ja sotilasjohtajat”, virkamies sanoi tv-kanavalle.

Chavista-johtaja kehotti kansalaisia ​​pysymään ”pysyvästi mobilisoituna ja hälytysvalmiudessa”. hänen mukaansa 40 000:lla chavistimiliisillä on sotilaallista koulutusta, ja ovat ”Bolivarian vallankumouksen uskollinen peräänantamaton joukko”.

Chavistin puheet kertovat sekä epävarmuudesta, että kääntymisestä väkivaltaisten ratkaisumallien suuntaan.

Venezuelan oppositio siis on pelannut omalla politiikallaan Venezuelaan yleisen puutteen ja hädän aikaansaaneen presidentti Maduron käyttämään jo viime viikolla sotilaallista voimaa USA:n ja Etelä-Amerikan maiden lähettämän ruoka- ja lääkeavun pysäyttämiseen rajoille. Tilanteen jatkuessa tämänkaltaisena, se syö väistämättä Maduron kannatusta sekä kansan että asevoimien keskuudessa. USA:n presidentti Donald Trump onkin vedonnut Venezuelaan armeijan johtoon, että tämä siirtyisi ajoissa hyvisten puolelle. Avustusrekka-kiista on siis osa vaallansiirtoa, jota toivotaan USA:ssa ka EU:ssa. Maduron takana ovat yhä mm. Venäjä, Turkki, Iran ja Kiina.

Jonkinsuuntainen ratkaisu saattaa olla lähellä Venezuelassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top