Venezuelassa protesteja viime yönä, kertoo Noticias. Guaido kehoittaa jatkamaan mielenosoituksia

Venezuelan poliittinen pattitilanne sai viime yönä ilmauksekseen protestointia yhä jatkuvia sähkökatkoksia ja julkisten palvelujen puuttumista vastaan. Ainakin Carabobon osavaltiossa ihmiset polttivat tulia teiden risteyksissä. Chavistojen väkivallantekoja mielenosoittajia kohtaan on tapahtunut päivisin.

Venezuelassa on nyt kaksi eri presidenttiä: Viime vuonna epädemokraattisiksi kritisoiduissa vaaleissa uudelleenvalittu Nicolas Maduro, joka istuu sitkeästi virkapalatsissaan, ja parlamentin puheenjohtaja Juan Guaido, joka julistautui Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi. Maan perustuslaki ilmeisesti tuntee jonkin menettelyn presidentin ollessa toimintakyvytön.

Kahden presidentin tilanne ei ole normaali, ja Maduro onkin teettänyt maan korkeimmassa oikeusasteessa päätöksen Guaidon vangitsemiseksi. Sen toteuttamiseen Maduron rahkeet eivät ole kuitenkaan riittäneet, vaikka maan armeijan ja poliisin johto yhä tottelee häntä. -Siis tottelee, mutta tätä Maduron käskyä kukaan ei ole täyttänyt. Guaidon paluu Etelä-Amerikan kiertomatkaltaan, jonka aikana hän tapasi valtionpäämiehiä esiintyen Venezuelan presidenttinä, oli poliittinen demonstraatio: Guaido kiersi Venezuelaa näyttäytyen suurissa joukkokokouksissa julkisesti, -ja toki piti uhmakkaita puheita.

Vaikka kilpailevat El-Presidentet pitävät kumpikin omia torisessioita kannattajineen, kuten kilpailevien firmojen kuuluukin tehdä, tilanne jossa Maduro joutuu sietämään toisen henkilön julkiset esiintymiset valtionpäämiehenä, voimatta asialle yhtään mitään, syö väistämättä hänen arvovaltaansa. Tilanne rinnastuu kaksoisvaltaan, joka on aina hyvin väliaikainen olotila. Jompi kumpi tulee katoamaan.

Viime yönä siis Guaidon kannattajat, tai mahdollisesti sähkökatkosten jatkumiseen suivaantuneet venezuelalaiset, polttivat materiaalia keskeisissä valtateiden risteyksissä. Kun kaupungit ovat pimeitä sähkön puuttuessa, tämä on hyvin vakuuttavaa, -ja myös mielialoja kiristävää: Venezuelalaiset eivät voi unohtaa päivin eivätkä öin, että heidän kotimaassaan on poikkeustila. Energian ja myös juomaveden jakelu on poikki toistuvasti ja pitkiä aikoja useimmissa osavaltioissa. Miten tämä vaikuttaa tilanteen räjähdysherkkyyteen, sitä ei tarvinne selitellä?

On raportoitu, että ihmiset ovat joutuneet ottamaan juomavettä hyvin kyseenalaisista paikoista, ja ilman sähköä tästä seuraa…? Myöskin suuri osa työpaikoista seisoo energian puuttuessa, joten venezuelalaisia odottaa laiha tilipussi. Sairaalojen toimimattomuus on luku sinänsä.

Venezuelaan ladataan siis sosiaalista dynamiittia ihan huolella. Maduron aktiiviset kannattajat, joita edellisen presidentin Hugo Chavezin mukaan nimitetään chavistoiksi, saattavat olla kohtalaisen epätoivoisia, kun heidän suuresti rakastamansa sosialistinen järjestelmä on uhattuna, -ja hekin perheineen kärsivät sähköttömyydestä. Che Guevara-paitoihin sonnustautuneita chavistoja on nähty hyökkäilemässä guaidomielisten kimppuun, ja Guaidoa kannattaviin mielenilmaisuihin. On pantu merkille kaksittain moottoripyörillä liikkuvia chavista-partioita, jotka ovat onnistuneet herättämään jonkinverran pelkoa. Sosialistit eivät ilmeisestikään halua luovuttaa?

On edelleenkin epäselvää, mistä energiakatkokset johtuvat. Maduro-mieliset ovat jääneet kiinni yhdestä valeuutisesti, jossa levitettiin valokuvia räjäytetystä vesivoimalaitoksen generaattorihuoneesta, ja väitettiin kuvan olevan Venezuelan tärkeimmästä vesivoimalasta. Todellisuudessa kuva oli Venäjältä. Olivat sähköhäiriöt tahallisia tai vuosia jatkuneiden laiminlyöntien seurauksia, ne osoittavat kuinka herkkä yhteiskunta on energian jakelussa tapahtuville tilanteillä. Energiansiirtoverkko onkin valtiolle strateginen resurssi, josta täytyy pitää tiukasti kiinni (Fortum).

Guaidolla ja Madurolla on siis käynnissä peli vallasta, eikä kortteja ole vielä näytetty eikä käytetty. Pitkään tälläinen ei voi jatkua. Sitten Noticiasin uutiseen:

Valencian, Naguanaguan ja San Diegon eri sektoreiden asukkaat protestoivat sunnuntai-iltana ja yöllä maanantain puolella sulkemalla Carabobon valtion tärkeimpiä liikenneväyliä vaatien sähkön ja veden jakelun palauttamista. Protesteja tapahtui Don Julio Centeno Avenue:lla San Diegossa, Lara Avenue:lla Valenciassa, Valencian ja Naguanaguan välillä Autopista del Este:llä (La Adobera, Lomas del Este, El Trigal, Mañongo, Palma Real, Tazajal), University Avenue:lla Naguanaguassa; avenida Andrés Eloy Blanco:lla Valenciassa; ja Valencia-Campo Carabobon valtatiellä, useissa kohdissa. Noticiasilla on siis paikallisia raportteja noista kaupungeista.

Yhdessä kohteessa, Autopista del Este:llä Palma Realissa (Navagassa) mainitaan chavistojen, National Guardin (GN), tukahduttaan protestoinnin. Armeija ja poliisi näyttävät kuitenkin olleen kohtalaisen passiivisia sekä Guaidoa puoltavia joukkomielenosoituksia kohtaan, että em. liikenneväylän tukkimisiin. Eilen raportoitiin tosin väkivaltaisestä hyökkäyksestä mielenosoitukseen, jossa loukkaantui ihmisiä. On jonkinverran epäselvää, olivatko hyökkäyksen takana viranomaiset vaiko chavistojen poliittinen ”punakaarti”.

Madurolle lojaalisin lienee poliittinen poliisi SEBIN, jota oppositio syyttää kidutuksista, ja joka on syyllistynyt epämääröisiin vangitsemisiin, -mm. toimittajia on viety. SEBIN:iin kuuluvilla tuskin tulee olemaan mitään tulevaisuutta Maduron-jälkeisessä Venezuelassa. Toisin on armeijan johdolla, johon USA onkin vedonnut useasti ja korkealta tasolta: Kenraaleita kehoitetaan vaihtamaan puolta ajoissa. Guaido on uudistanut kehoituksensa kannattajilleen: Pysykää kaduilla!

Venezuelassa on siis käynnissä kilpajuoksu vallasta, jossa kilvassa kumpikaan El Presidente ei saavu maaliin ensimmäisenä, vaan toinen hyytyy matkalle.

Lisää aiheesta: Noticias Venezuela tänään.

Päivitystä 02.04: Protestit BlackOutia vastaan jatkuvat.

Venezuela: Maduron turvallisuuspoliisin päämaja palaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top