”Victoria Nuland: Ukrainaa ei jätetä yksin ydiniskun sattuessa”

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri vakuuttaa, ettei Yhdysvallat peräänny tukemasta Ukrainaa siinäkään tapauksessa, että Venäjä ottaa ydinaseet käyttöön, kertoi eilen ukrainalaislehti.

Perjantaina (22.04.) julkaistussa ukrainalaisen Europeiska Pravdan haastattelussa Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Victoria Nuland kertoi, ettei Ukrainaa aiota tällä kertaa jättää yksin, eikä Yhdysvallat suosittele Venäjän vastustamisesta luopumista, kuten Krimin sieppauksen yhteydessä vuonna 2014.

Victoria Nuland toimi Yhdysvaltain apulaisulkoministerinä Euroopan ja Euraasian asioissa Barack Obaman ja Donald Trumpin hallituksissa vuosina 2013–2017 , ja Yhdysvaltain pysyvänä edustajana NATO:ssa George W. Bushin vuosina 2005–2008. Hänen apulaisulkoministerikaudelleen sattuu Ukrainalle hyvin kriittinen vuosi 2014. Nykyisen presidentin, Joe Bidenin, kaudella Nuland on toiminut 03.05. 2021 alkaen Yhdysvaltain poliittisten asioiden apulaisulkoministerinä.

Yhdysvaltojen kanta (Ukrainan tilanteeseen) on tänään täysin erilainen

Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti kuuluu Nulandin toimialaan tänäänkin, mutta ”Yhdysvaltojen kanta (Ukrainan tilanteeseen) on tänään täysin erilainen”, siteeraa Yhdysvaltain apulaisministeriä Europeiska Pravda.

Lehti kysyi eilen apulaisulkoministeri Nulandilta mm. Yhdysvaltain ase-avusta Ukrainalle: ”Meillä on luettelo ukrainalaisista aseistus-toiveista”, vastasi apulaisministeri, ja kertoi että Ukrainan pyytämiä tarvikkeita, mm. raskaita raketinheittimiä, on jo alettu toimittaa. Taktisesti ajatellen juuri tämänkaltainen kalusto palvelee hyvin hyökkäystä edeltävien joukkojenkeskitysten neutraloitiin. Venäjä on sekä lupaillut että näkyvästi valmistellut suurhyökkäystä Itä-Ukrainassa.

– Yhdysvallat on antanut Ukrainalle merkittävää turvallisuustukea viime kuukausina; tällä viikolla presidentti Biden ilmoitti uudesta avustuspaketista. Näemme kuitenkin, että tällä tuella on rajoituksia. Ei lentokoneita, MLRS:ää, ei pitkän kantaman ilmapuolustusta. Miksi?, kysyi Europeiska Pravda (EP).

”Taistelette, paitsi itsenne, myös koko vapaan maailman puolesta”

”Ensinnäkin haluan ilmaista ihailuni ukrainalaisten rohkeudesta näinä aikoina. Taistelette nyt paitsi itsenne, myös koko vapaan maailman puolesta”, vastasi apulaisulkoministeri Victoria Nuland. ”Siksi Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle yli 4 miljardilla dollarilla aseita.”

Apulaisministeri tähdensi, että uusin avustuspaketti sisältää raketinheittimiä ja tykistöä, muistutti ”ostoslistasta”, jonka Ukrainan armeija ja presidentti Zelensky ovat toimittaneet Yhdysvalloille. Nuland muistutti myös jo sodan alkuvaiheessa lähetetyistä Stringer-ilmatorjuntaohjuksista ja Javelin-panssarintorjuntaohjuksista, ja niiden merkityksestä Venäjän hyökkäyksen pysäyttämisessä.

Apulaisministeri kertoi lehdelle Yhdysvaltain avun pyrkivän vastaamaan Ukrainan tarpeita, taistelukentän tilanteen mukaan. Tämän jälkeen EP:n toimittaja Serhiy Sidorenko kysyi vuoden 2014 tapahtumista. Victoria Nuland oli jo silloin Yhdysvaltain ulkoministeriössä Ukrainan asioita hoitava korkea diplomaatti.

”Rouva Victoria, vuonna 2014 olitte Yhdysvaltain tuen symboli Ukrainan kansalle Revolution of Dignityn aikana. Mutta samana vuonna 2014 oli toinen tarina – Krimin miehitys. Ja sitten Yhdysvallat (ja myös te) suostutteli Kiovan olemaan vastustamatta. Nyt kaikki on toisin – autat meitä vastustamaan, tarjoatte aseita. Miksi niin silmiinpistävä ero vuosien 2014 ja 2022 välillä?”

Nuland vastaa: ”On erittäin surullista ja traagista puhua siitä, mutta vuonna 2014, kuten tiedätte, venäläiset pystyivät nopeasti kokoamaan joukkoja sekä Krimin ympärille että Krimin sisällä, – koska heillä oli jo siellä niin merkittäviä sotilaallisia voimavaroja, että he voisivat vain tasata siviiliväestön ja tuhota kaikki sotilasjoukot, jotka voitte lähettää niemimaalle. Kaikki tapahtui liian nopeasti.

Nuland kertoi tämän jälkeen, ettei Yhdysvalloilla ollut tarpeeksi tiedustelua Ukrainassa Venäjän suunnitelmien ennakointiin. Ukrainalla ei ollut myöskään käytettävissä tiedustelutietoja. Meneillään olevassa kriisissä näyttää tietojen kerääminen toimineen hyvin, -lukuunottamatta hyökkäyksen aloittamista (24.02.), josta ei näytä olleen ennakkovaroitusta edes Venäjän viranomaisilla.

Vuonna 2014 Yhdysvallat oli aktiivisesti mukana järjestelemässä rauhanomaista vallansiirtoa Kiovassa, -korruptoituneen presidentti Janukevitshin suostuttelua vallasta luopumiseen. Näissä tilanteissa Nuland näyttäytyi useasti Kiovan keskustan Maidan-aukiolla, mistä EP muistuttikin. Yhdysvaltain lisäksi useat ulkovallat, myös Venäjä, olivat suostuttelemassa Janukevitshiä eroamaan ja jättämään vallan Ukrainan parlamentille. Presidentin allekirjoitettua eropaperit, kansanedustajat kävivät ilmoittamassa siitä Maidan-aukiolla päivystäville mielenosoittajille, jotka paikalla olleen suomalaisen silminnäkijän (kertoi Extran toimittajalle) mukaan olivat epäuskoisia: ”Janu eronnut? -Ei ole enää presidenttiä??”  Kun päivää myöhemmin väkivaltainen välikohtaus sotki rauhallisen vallansiirron, Janu oli siis jo virastaan eronnut entinen presidentti. -Se vuodesta 2014.

Yhdysvaltain tiedustelu varoitti Ukrainaa Venäjän hyökkäyksestä jo lokakuussa 2021

Vuoden 2014 jälkeen Yhdysvallat on antanut Ukrainan armeijalle teknistä ja koulutuksellista tukea, ja parantanut myös omaa tiedusteluaan. Nuland kertoi EP:lle, että Venäjän sodanvalmisteluista saatiin ennakkotietoa, ja Ukrainaa varotettiin odotettavissa olevasta hyökkäyksestä jo vuoden 2021 lokakuun lopulla, ja marraskuussa alkoivat Yhdysvaltain asetoimitukset Ukrainalle.

Taktiset ydinaseet? ”Putinin toimien hinta olisi yksinkertaisesti tähtitieteellinen”

Seuraava Europeiska Pravdan kysymys herättää ajatuksia: Nyt kukaan ei voi sulkea pois sitä, että Putin saattaa käyttää taktisia ydinaseita. Analysoitko tätä mahdollisuutta?

”Olemme tekemisissä Putinin kanssa, ja hän on jo antanut käskyn tehdä hirvittäviä, julmia sotarikoksia. Joten kaikki on mahdollista, ja meidän on varauduttava siihen, että Venäjä käyttää erilaisia ​​aseita, joilla on katastrofaaliset seuraukset”, vastasi Yhdysvaltain apulaisulkoministeri.

Europeiska Pravda: – Jos näin tapahtuu, eihän kukaan sano Ukrainalle: ”Voi voi, ja nyt on parempi olla vastustamatta”, kuten tapahtui Krimin tapauksessa?

Apulaisulkoministeri Nuland: –Voit olla varma, että emme jätä Ukrainaa tällaisessa katastrofaalisessa tilanteessa…. Tällaisten aseiden käyttö vie tilanteen täysin uudelle tasolle. Ja varmistamme, että seuraukset toteutuvat.

EP:n kysyessä seurauksista Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Victoria Nuland vastasi: – Mielestäni näissä olosuhteissa on parempi pidättäytyä näistä yksityiskohdista. Voin vain vakuuttaa: Putinin toimien hinta olisi yksinkertaisesti tähtitieteellinen.

Tämän jälkeen toimittaja ja apulaisministeri keskustelivat Yhdysvaltain Ukrainalle tarjoamista turvatakuista.

Luettavaa:

3 Comments

 1. marko
  23.4.2022 21:15

  Nulandilla oli iso osa ukrainan vallankaappauksessa 2014.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   23.4.2022 22:28

   Kerro lisää! Kuka pääsi valtaan?

   Vastaa
 2. Jallu
  24.4.2022 10:18

  Musta tuntuu, että nämä musta tuntuu tietäjät uskovat itsekin näihin omiin juttuihinsa, esimerkiksi se että CIA oli mukana myös 2014 ”vallankaappauksessa”. Tai sitten MV-lehti on ollut varma lähde, siihen pitää uskoa kuin Neuvostoliittoon.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top