Vieraile vappuna Suomenlinnassa virtuaalisesti

Helsinkiläisille Suomenlinnan saarilinnoitus on ollut perinteisesti suosittu vaihtoehto vapunviettoon kaupungin keskustan hälinässä. Näin korona-aikana tungosta tuleekin erityisesti välttää, ja Suomenlinna on varmasti monella mielessä.

Suomenlinnan hoitokunta näkee kuitenkin vapputurismissa tällä kertaa riskejä, kertoo tiedottaja Timo Nurmi. Hän korostaa, että saari on 800:n asukkaan koti, ja useat heistä työskentelevät Suomenlinnan toimintoja ylläpitävissä tehtävissä.

Yleisöpalvelut linnoituksessa on pääosin suljettu viranomaismääräysten takia, joten esimerkiksi ruokailumahdollisuuksia ravintoloissa ja kahviloissa ei ole normaalitapaan tarjolla. Myös museot ovat sulkeneet ovensa. Näissä oloissa hoitokunta toivoo yleisöä siirtämään vierailunsa Suomenlinnaan myöhempään ajankohtaan. Myös saarelle suunnitellut yleisötapahtumat on peruttu 17.03.-13.05. väliseltä ajalta.

Rajoitteiden voimassaollessa Suomenlinnaan voi tutustua virtuaalisesti hienossa Skyview’ssä. Siirry palveluun. Myös Rakennusten historia -kartan avulla pääsee virtuaaliselle matkalle linnoitukseen. Siirry karttaan.

Koronaan liittyviä rajoitteita Suomenlinnassa.

HSL:n lautta, jolla saareen kuljetaan, asettaa rajoituksia turvavälien pitämiseen merimatkan aikana. Asukkaille lautta  on ainoa väline työmatkoihin ja kaupungissa asioimiseen. Sille ei toivota siksi ihmistungosta, -nyt kun viranomaisiltakin on tullut kehoituksia lähikontaktien välttämiseen.

Sini Haussila Suomenlinnan Liikenteeltä kertoo, että viranomaisilta ei ole tullut selkeää ohjeistusta, kuinka paljon lautalle voi kerralla ottaa matkustajia. Liikennöitsijä on ohjeistanut välttämään turhaa matkustamista. Yleisesti ottaen ohjeita on noudatettu hyvin, eikä matkustajien määrässä ole ollut ongelmia. Nykyiseillä matkustajamäärällä, noin 15-20 henkilöä, on turvavälit pystytty pitämään.

Kesällä 2019 otetusta kuvasta ilmenee kuinka vaikeaa olisi pitää turvaväliä lautalla, jos matkustajia on ruuhkaksi asti:

Myös poliisi varautuu kertoo komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista: ”Suomenlinnan lautalle ei ole ollut tarvetta toistaiseksi kohdistaa eritystä valvontaa, mutta olemme toki varautuneet myös tähän. Suomenlinna on poliisille valvottava kohde, aivan kuten muutkin. Vesi välissä asettaa tietenkin omat haasteensa, mutta tähänkin on varauduttu. Myös vesiliikenteessä poliisi on vapun aikaan suorittamassa valvontaa.”

Yleisenä ohjeena Heinonen sanoo, että ”Ihmisten ei tänä vappuna pidä kokoontua sankoin joukoin Helsingin keskustassa, esimerkiksi kaduilla ja puistoissa, -Suomenlinna mukaanlukien. Kaikkien on kannettava tästä vastuunsa, ja vanhempien on syytä muistuttaa nuoria siitä, että myöskään he eivät kokoonnu suurissa ryhmissä julkisilla paikoilla. Suomenlinnaan kannattaa suunnata mukavia kesäretkiä, kun korona on selätetty”, Heinonen lisää.

Helsingin poliisi valvoo Vappuna myös muilla perinteisillä vapunvieton alueilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top