Vihreät sukeltaa, -jopa RKP ohittaa

Yleisradion tänään julkistaman mielipidetiedustelun mukaan Vihreiden kannatus saattaa jäädä alle puoleen kesäkuussa pidetyistä kunnallisvaaleista.

Yle gallup lupaa vihreille vain 7,6 prosentin kannatusta, jossa on pudotusta kolmisen prosenttia kunnallisvaaleihin verrattuna. Ja, kun otetaan huomioon tutkimuksen virhemarginaali 2,2 %:a, niin vihreät voi jäädä vain viiden prosentin tuntumaan.

Ja jos näin käy, niin tunnetusti omilla kielialueellaan, kuten Pohjanmaalla ja Itä-Uudellamaalla vahva, ja ahkerat äänestäjät omaava, RKP:kin menee vihreistä ohi. RKP:n kannatus, kun on gallupissa 3,9 ja, jos siihen tulee lisää 2,2, niin niin RKP on ihan reilusti ohi vihreistä,

Vihreiden kannatus on pudonnut viime eduskuntavaaleista koko ajan ,eli 5,4 prosenttia olisi jo reilusti alle eduskuntavaalituloksen 11,5 %:n. Tuollaista kannatuksen menetystä voi verrata vain 1980-luvun taitteeseen jolloin Liberaalit yhtäällä ja SKDL:n taistolaissiipi toisaalla kokivat murskatappion. -Varsin pianhan nämä sitten löysivät toisensa Satu Hassin ja Osmo Soininvaaran toimesta ja siitä syntyi Vihreät.

Tietysti on selvää, että niin Yle kuin vihreät itsekin selittävät tulossa olevaa tappiota sillä, että Helsingissä -Vihreille vahvassa kaupungissa (viime kunnallisvaaleissa 19.8 %, jossa tosin tappiota edellisiin kuntavaaleihin 4,5 %.)- ei vaaleja järjestetä.

Se ei tietenkään ole kuin osa selitys, sillä viime kunnallisvaaleissa annettiin koko maassa runsaat 2,6 miljoonaa ääntä, joista vihreät sai Helsingissä 66 tuhatta. Pyörittelee tuota galluppia miten päin tahansa, niin vihreät menettävät ihan mihin tahansa viime vuosina pidettyihin vaaleihin verrattuna.

Vasemmistoliitto myös ”kylvettää” Vihreät

Vaikka Vasemmistoliitto kuuluukin ”Helsinki-vahvuutensa” vuoksi mahdollisiin häviäjiin, se ei tulle olemaan sitä suhteessa vihreisiin. Varsinkaan jos muistaa, että se on työväenpuolue ja sen lähin viiteryhmä on duunarit, ei Elokapina.

Kokoomus sen sijaan näyttää pärjäävän vielä aavistuksen verran paremmin kuin kunnallisvaaleissa. Olkoonkin, että se on se kaikkien vahvin ”stadijyrä”. Nimittäin Kokoomukselta jäävät aluevaaleissa saamatta ne noin 80 000 ääntä mitkä kesällä tulivat.

Keskustaa Helsingissä ei juuri huomaa: puolueella on vain 2/85 valtuutettua ja voi kai sanoa, että Keskustalle Helsingin vaaleitta jääminen on aivan puhdasta voittoa. Näin on hieman demareillekin, PS:lle vielä enemmän.

Vaalien suurimmaksi puolueeksi voivat nousta myös SDP tai PS

Kas, kun varsinkin Perussuomalaisten osalta nuo virhemarginaalit ovat toimineet persujen kannalta myönteisesti, ja varsinaisena vaalipäivänä PS on menestynyt ennakkoäänestystä selvästi paremmin. Ainoa järjellinen selitys tuolle on se, että persujen puheenjohtajat ovat poikkeuksetta onnistuneet ennakkoäänestyksen jälkeisinä ”välipäivinä” pidetyissä vaaliväittelyssä kilpailijoitaan paremmin, ja ”tili” on kasvanut tästä syystä odotettua suuremmaksi.

SDP on saanut yleensä sen mitä tuorein gallup on sille luvannut.

Nyt jos Kokoomuksen kannatus hulahtaakin tuon 2,2 %:a alemmaksi ja persujen saman verran ylemmäksi niin PS saa 19,8 prosenttia ja Kokoomus 19,6 prosenttia. Demareiden ”lottovoitto” olisi samalla tavoin laskien 21,1 prosenttia, kun se Kokoomuksella olisi peräti 24 prosenttia.

Alapään puolueista taas mielenkiintoista on mm. se, että miten Liike Nyt pärjää. Sille Ylen mittaus lupaa 2,0 %:a ja ”Muut” saisivat yhteensä 1,8 %:a. Ja onko noissa muissa puoli prosenttia viime kunnallisvaaleissa, siis eniten ei-eduskuntapuolueista saanut, Kristallipuolue tällä kertaa missä asemassa, vai ”hehkuiko se vain yhdet vaalit” ?

Varmaa ei ole mikään ennen kuin äänet on laskettu, vaikka sitä niittiä vaille varmalta näyttää Vihreiden tippuminen -kun suunta on selvä- lähemmäksi viiden prosentin kuin kymmenen prosentin puoluetta.

Seppo Huhta

Ps. Vielä on sanottava, että kun ihmisillä ei näytä olevan ihan selvää, että mistä näissä vaaleissa sitten loppujen lopuksi äänestetään, niin se tarkoittaa sitä että tuki annetaan kuitenkin lähinnä valtakunnan politiikan kuvajaisten perusteella mikä on myös omiaan pudottamaan juuri vihreiden kannatusta.

7 Comments

 1. Snif
  28.12.2021 21:53

  Se ja sama.
  Vaikka ”virheiden” kannatus olisi 0.1% silti nuo olisi hallituksissa, johan nuo siellä on vaikka niitä äänesti vain muutama prosetti kansasta.
  Että sen takaa korruption paratiisi nimeltä suomi.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   28.12.2021 23:32

   Päätellen siitä, kuka saa *aina* tahtonsa läpi mitä järjettömissäkin päätöksissä, virheet ovat hallituksen pääpuolue.

   Tosin Petteri Orpon ollessa sisäministeri ei tarvittu vihreitä rajan avaamiseen 50 000:lle turvapaikkashoppailijalle. #Sinivihreet teki sen.

   Vastaa
 2. pöh
  28.12.2021 22:35

  Viime kuukausien jälkeen ainoa jota voin äänestää, siis ei tarkoita että äänestän, on kuitenkin Ano Turtiaisen puolue.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   29.12.2021 11:51

   Harkimollakin on oma puolue.

   Vastaa
 3. Vihaan Vihreitä, ne on hulluja
  29.12.2021 11:18

  Vihreet sais painuu sinne minne päivä ei paista.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   29.12.2021 11:49

   Siis talvella poronhoitoalueelle?

   Vastaa
   1. Huumoria tarvitaan
    30.12.2021 12:45

    Asian voi käsittää monella eri tavalla.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top