Vihreiden 40 vuotta sitten virittämä energiamiina laukesi viime kesän lopussa ja mahdollisti lopulta Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan

Eurooppa astui vihreiden 40 vuotta sitten virittämään energiamiinaan, kun Euroopan energiakriisi alkoi viime syyskuussa.

Maakaasusta oli tullut niukkuushyödyke

Maakaasun hinta lähti tuolloin jyrkkään nousuun. Maakaasusta oli tullut niukkuushyödyke Euroopassa, kun kivihiililaitoksia oli EU:n Vihreän siirtymän nimissä suljettu ja kivihiiltä oli korvattu maakaasulla sähköntuotannossa sen kivihiiltä pienempien hiilidioksidipäästöjen vuoksi. Vuoden 2021 aikana Euroopan komissio kehotti myös Vihreään siirtymään vedoten EU:n jäsenmaita lopettamaan pitkäkestoiset kaasun toimitussopimukset. Se altisti monet maat jyrkästi nouseville maakaasun spot-hinnoille, koska maakaasun hintajousto on pieni. Venäläiset olivat tarjonneet lisäkaasua pitkäaikaisilla sopimuksilla.

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta lähti nousemaan myös syksyllä maailman talouden elpyessä koronapandemiasta.

Puolet saksalaisten kodeista lämpiää venäläisellä maakaasulla

Kymmenien vuosien ajan harjoitetun vihreän energiapolitiikan myötä Keski-Eurooppa löysi itsensä viime vuoden vaihteessa tilanteesta, jossa se oli määrätietoisesti – Saksa etunenässä – valtavasti nostanut venäläisen maakaasun osuutta lämmön ja sähkön tuotannossa. Puolet saksalaisten kodeista lämpiää nyt venäläisellä maakaasulla ja 10 % saksalaisten tarvitsemasta sähköstä tuotetaan venäläisellä maakaasulla. Riippuvuus Saksassa maakaasusta sähköntuotannossa on muodostunut kriittiseksi tilanteessa, jossa vakaan ydinvoiman osuus sähköntuotannossa on pudonnut 43 %:sta 10 %:iin viimeisen kymmenen vuoden aikana suuren tuulisähkön määrän epävakauttaessa Saksan sähköverkkoa. Ydinvoiman osuus putoaa 0 %:iin vuoden päästä.

Erityisesti Saksaan, Italiaan ja Hollantiin vuosikymmenten myötä syntynyt riippuvuus venäläisestä maakaasusta johti lopulta siihen, että Euroopan unionin komissio joutui pakon edessä esittämään, että taksonomia-asetuksen nojalla annettavassa ns. delegoidussa asetuksessa maakaasu määriteltäisiin Vihreän siirtymän mukaiseksi energiamuodoksi, vaikka se on fossiilinen polttoaine. Tästä tihkui tietoa julkisuuteen jo joulukuussa 2021.

Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara ja Helsingin uusi pormestari Juhana Vartiainen tervehtivät ilolla joulun alla Helenin päätöksiä kopioida laajalti asiantuntijoiden piirissä tyrmätyt Saksan vihreät energialinjaukset lämmön ja sähkön tuotannossa maakaasun hinnan hipoessa jo pilviä.

Riippuvuus venäläisestä maakaasusta Keski-Euroopassa juontaa juurensa Saksan vihreiden 1980-luvun alussa aloittamaan kiihkeään ja lopulta hyvin menestykselliseen ”Atomkraft – Nein Danke” (Atomivoimaa – Ei Kiitos) kampanjaan aurinkokehrineen. Muistettakoon, että eräs toinen historiallinen nykyään kielletty symboli perustuu aurinkokehrään.

Euroopan metsät kuolevat 100 km säteellä ydinvoimalaitoksista tihkuvan säteilyn vuoksi

Kampanjassa oli vain mielikuvitus rajana. Vihreät kehittelivät jos jonkinlaisia valheellisia tarinoita ionisoivan säteilyn katastrofaalisista vaikutuksista ihmisille, eläimille ja luonnolle. Ydinvoimaloista tihkuva ionisoiva säteily uhkasi vihreiden mukaan aiheuttaa väestössä syöpäepidemian, koska matalat ionisoivan säteilyn annokset aiheuttavat valtavat määrät syöpiä – toisin kuin tiedemiehet väittävät. Puhuttiin hienosti ”vaikutusten supralineaarisuudesta”. Monipäisten vasikoiden ja vesipäisten lasten valokuvat olivat Tshernobylin onnettomuuden jälkeen vihreää vakioviestintää, joka sai runsaasti palstatilaa valtamediassa. Ehkä erikoisimpana on mainittava Heidi Hautalan ja Pekka Haaviston Suomi-lehdessä julkaistu saksasta suomeen käännetetty artikkeli, jossa väitettiin, että ”Euroopan metsät kuolevat 100 km säteellä ydinvoimalaitoksista tihkuvan säteilyn vuoksi”.

Atomkraft – Nein Danke” kampanja tuli päätökseen tsunamin aiheuttaman Fukushiman vuoden 2011 ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Onnettomuus ei aiheuttanut yhtään kuolemaa, eikä siitä aiheutuneen väestön säteilyaltistuksen vaikutuksia voida koskaan osoittaa tieteellisesti niiden rajallisuuden vuoksi. Onnettomuuden ja siihen liittyvän pelottavan katastrofiuutisoinnin jälkeen liittokansleri Angela Merkel ajoi läpi päätöksen, jossa Saksa lupasi luopua ydinvoimasta kokonaan.

Menestyksekkään ”Atomkraft – Nein Danke” kampanjan jälkeen vihreän globaalin energiapolitiikan kärjeksi tuli ilmastokriisi ja siihen liittyvä viestintä täytti TV-ruudut ja muut viestimet totaalisesti, mikä vain syvensi entisestään lännen riippuvuutta fossiilisesta tuontienergiasta.

Vihreä energiapolitiikka on nyt syössyt länsimaat geopoliittisesti heikkouden tilaan, eikä komiikkaakaan ole puuttunut. Kun Yhdysvaltain presidentti yrittää soittaa Persianlahden maille rukoillakseen niitä nostamaan raakaöljyn tuotantoa, hänelle ei vastata puhelimeen.

Kiertämällä Nordestream-1 kaasuhanan kiinni, Venäjä kylmentää Keski-Euroopan kodit

Vihreän energiapolitiikan myötä Länsi-Eurooppa maksaa nyt Venäjän Ukrainan sotaretken, mistä on keskusteltu EU:n huippukokousta myöten. Vähemmälle on jäänyt se huomio, että kiertämällä Nordestream-1 kaasuhanan kiinni, Venäjä kykenee kylmentämään Keski-Euroopan kodit, pimentämään lamput ja halvaannuttamaan elinkeinoelämän. En usko, että Venäjä olisi aloittanut sotaretkeään Ukrainaan ilman tällaista pokeripelin salettia eli varmaa voittokättä.

Hokemat EU:n Vihreän siirtymän auvoisuudesta ja siitä, kuinka se vähentää riippuvuuttamme Venäjän energiasta, osoittavat kyllä politiikan olevan mahdollisuuksien taidetta, mutta kylläkin se on sitä vain kyynisesti maailmaan suhtautuville ja omaa etuaan ajaville korruptoituneille valtapoliitikoille.

MikkoPaunio

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittajalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta.

Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe – Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019).

Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

5 Comments

 1. Aivot omistava
  17.3.2022 12:08

  Minä pidän vihreitä terroristeina, kehotan muita tekemään saman.

  Vastaa
 2. Pala historiaa
  17.3.2022 13:05

  Kun ensimmäisi kertoa oli Saksassa töissä keväällä -88 niin silloin sielä ruvettiin puhumaan kierrätyksestä. Silloin oli puhet että roskia ruvetaan kierrättämään joka minusta tuntui hyvältä asialta. Eihän enää maaperästä tarvisi kaivaa mineraaleja un ne saatiasiiin lähes puhtaina käytetyitä tavaroista. Ja puu/paperi… sekin voitaisiin hyödyntää uusio-tuotteena tai sitten suoraan lämpönä.

  Kerroin tästä meidän kylän SKP:n jäsenille (joilla oli tiukat yhteydet silloiseen DDR:ään) ja kerroin että Länsi-Saksassa ruvetaan kierrättämään tavaroista jotta maailma pelastuisi. No, kommunistit sanoivat:”Että eihän sitä siksi tehdä. Se tehdään siksi että ihmiset maksavat siitä. Ja että ne voivat kuluttaa aiempaa enemmän kunhan vaan maksavat ostostensa jätteiden kierrrätyksen”. Silloin mietin että hetkinen… Olinko ymmärtänyt asian täysin väärin. Ja olinhan minä. Vihreä-aate oli nimenomaan Stasin suunnitelma tuhota läntinen hyvinvointi pistämällä ihmiset maksumiehiksi mitä ihmeellisemmistä asioista.

  Otetaan nyt vaikka Taistolaisten Hassin ja Hautalan läpiajama ”päästövero”. Vero pitäisi maksaa aina jostain hyödystä. Mutta mitä hyötyä tulee siitä että muuttaa energiaa olouodosta toiseen hyötysuhteen ollessa alle 1?? Ja miksi se on ”vero” kun se maksetaan Sveitsiin yksityistilille eikä sillä rahalla istuteta yhtään puuta tai pensasta??

  Juuri tällaiset maksut tuhoavat läntisen hyvinvoinnin ja siihen nämä DDR:n kommunistit halusivat päästä. Apunaan maakohtaiset desantit. Siksi Linkolakin erosi vihreästä liikkeestä hyvin nopeasti kun huomasi että ei se oikeasti aja luonnonsujelua. Se ajaa rahan valtaa ja ihmisten kurjistamista.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   17.3.2022 13:55

   1. Itä-Saksassa jätteet kierrätettiin, koska raaka-aineet olivat arvokkaita, ja derkut köyhiä.
   2. Hautala ei ole koskaan ollut stalinisti, vaan on sitä porukkaa joka pysyi heistä erossa. Heitäkin oli.
   3. Hassi on entinen stalinisti, mikä on paljon parempi juttu, kuin vihreisiin tunkeneet piilostallarit, joista *kukaan* ei ollut #entinen vaan *kaikki* #nykyisiä.

   Vastaa
 3. Obelix
  17.3.2022 13:53

  ”Riippuvuus Saksassa maakaasusta sähköntuotannossa on muodostunut kriittiseksi tilanteessa, jossa vakaan ydinvoiman osuus sähköntuotannossa on pudonnut 43 %:sta 10 %:iin viimeisen kymmenen vuoden aikana suuren tuulisähkön määrän epävakauttaessa Saksan sähköverkkoa. Ydinvoiman osuus putoaa 0 %:iin vuoden päästä.”

  Jos ydinvoiman osuus putoaa 0 %:iin vuoden päästä, niin millä ihmeen ketun ilveellä sakut aikovat tuottaa WEF:n mainostamaa päästötöntä ”vihreää vetyä”, jonka tuottamiseen kuulemma tarvitaan PALJON halpaa sähköä, jota tällä tietämyksellä saadaan vain ydinvoiman avulla? Aivan varmaa on, että ”vihreän vedyn” massatuotantoon eivät riitä tuulimyllyt, eivätkä patterit! Sakut aikovat varmaan muuttaa luoliin, saadakseen ympärilleen ”maalämpöä” hengenpitimiksi?

  Ps. No tears for The Green-Krauts!

  https://www-weforum-org.translate.goog/agenda/2020/05/green-hydrogens-time-has-come-say-advocates-eying-post-pandemic-world/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=sc

  Vastaa
 4. Catilina
  17.3.2022 18:21

  Venäjän keskuspankki haluaa jostain käsittämättömästä syystä edelleen ulkomaanvaluuttaa ja dollareita. Paul Craig Robertsin mukaan se ei tarvitse niitä, enkä minäkään ymmärrä, miksi se niitä tarvitsisi. Se voi vääntää hanat kiinni heti ja lopettaa pelin siihen.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top