Vihreiden kansanedustaja ehdottaa ARA-vuokratalojen asukaskriteerien löyhentämistä turvapaikkaa tai oleskelulupaa hakevien mahduttamiseksi mukaan

Eduskunnassa oli tänään lähetekeskustelussa Vihreiden kansanedustajan lakialoite lainmuutoksesta siten, että tuettuun asumiseen valittaessa turvapaikkaa tai oleskelulupaa hakevat rinnastetaan Suomen kansalaisiin.

Edustaja Inka Hopsu esittää vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain 11 §:ää muutettavaksi siten, että Suomen kansalaiseen rinnasteiseksi henkilöksi luokitellaan myös turvapaikanhakijat ja oleskelulupaa hakevat.

Laki korkotuesta rajoittaa ARA-vuokratalojen asukasvalintoja

Nykyinen laki vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta määrittää täsmällisesti, keitä ARA-vuokra-asuntojen asukkaiksi voidaan ottaa. Lain 11 §:n mukaan asukkaaksi voidaan valita Suomen kansalainen ruokakuntineen ja Suomen kansalaiseen rinnastettavat henkilöt.

Asukkaiksi on säännösten mukaan ensisijaisesti valittava kiireellisessä asunnontarpeessa olevat, vähävaraisimmat ja pienituloisimmat hakijat.

Esimerkiksi kansainvälistä suojelua hakevat turvapaikanhakijat eivät nykyisen lain mukaan täytä ARA-kriteerejä. Lakialoitteen tekijä pitää tätä epäkohtana. Asiaintila nousi esiin Nihtisillan vastaanottokeskuksen lopettamisen yhteydessä:

Isolle osalle halukkaita ei löytynyt asuntoja ja sitä myötä mahdollisuuksia paikkakunnalle jäämiseen. Vastaanottokeskuksen toiminnan lopettaminen voi merkitä sen asukkaille siirtoa toiselle paikkakunnalle, jopa satojen kilometrien päähän, perustelee Hopsu aloitettaan.

Hopsun mukaan siirto toiselle paikkakunnalle saattaa katkaista vastaanottokeskus-asukin mahdolliset työ- ja ihmissuhteet, ja haitata opintoja. Mikäli henkilöllä on käynnissä työperusteinen oleskelulupahakemus, vesittyy se samalla, kun menettää työpaikkansa muuton vuoksi, Hopsu selventää.

Turvapaikanhakijoiden, niin yksilöiden kuin perheidenkin, kotoutumisen turvaamiseksi on lakia vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta muutettava niin, että ARA-vuokra-asuntoihin hyväksytään asukkaiksi sekä kansainvälistä suojelua hakevat turvapaikanhakijat että oleskelulupaa hakevat, esittää edustaja Inka Hopsu (vihr.)

Valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja eli ARA-vuokra-asuntoja on Suomessa 355 000. ARA-vuokra-asuntoja omistavat kunnat, muut julkisyhteisöt sekä yleishyödylliset yhteisöt. 

Luettavaa:

9 Comments

 1. Snif
  11.2.2022 21:30

  Ei helvetti!
  Näin sitä vihreät tuhoaa kaiken tässä maassa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.2.2022 23:35

   Sitä moraalisen ylemmyyden määrä, kun hyvistekkään meidän rahoillamme, ja otetaan suomalaiselta jonotuspaikka pois, ja kämppään muuttaa (pitkä piiiip).

   Vastaa
   1. Tyhmää sakkia
    12.2.2022 11:59

    Ja kaiken kukkuraksi nuo jonottajat äänestävät vasemmistoa.

    Vastaa
 2. pertti grandell
  11.2.2022 21:54

  mikseivät westendin porukka joilla isot tilavat asunnot voisivat ottaa sinne kotitontuiksi pari perhettä ihan ilmatteks, onhan herroilla varaa, kun on varaa haaliakkin näitä laittomastimaahan tunkeutujia, sinne vaan….

  Vastaa
 3. pöh
  11.2.2022 22:18

  Oon asunut ARA talossa vuokralla yli 12-vuotta.
  Nyt tässä korona aikana meni niin sanotusti kaikki päin ***
  Uhkailevat mua häädöllä kun oli vuokrarästejä, ja vaikka nyt maksaa udeamman kuun vuokran kerralla.
  Kaikki sen takia että siirtävät kaiken suoraan johkin perintätoimistoille.
  Niiden kanssa taas ei mikään ikinä toimi, vaikka maksasit 10 kertaa sen velan niin pyörittävät ja myyvät sitä niin että olet vaan enemmän velkaa.
  Saat*nan hyvinvointivaltio.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.2.2022 23:33

   Totta.

   Vastaa
 4. Minä
  12.2.2022 06:52

  Joutuvathan suomalaisetkin muuttelemaan muille paikkakunnille syystä tai toisesta. Miksi tässä yhteydessä ei ole valiteltu, että muutto muualle voi samalla tavalla katkaista tai vaikeuttaa työsuhdetta sekä ihmissuhteita.

  Noilla viherfasisteilla on aina tapana keksiä miten sosiaaliturvapaikkaa hakeville pitää tarjota jopa suomalaisia paremmat edut.

  Vastaa
  1. Obelix
   12.2.2022 17:58

   ”Noilla viherfasisteilla on aina tapana keksiä miten sosiaaliturvapaikkaa hakeville pitää tarjota jopa suomalaisia paremmat edut.”

   Kerro tuo suomalaisille äänestäjille, jotka itse omilla äänestyspäätöksillään tarjoavat ”sosiaaliturvapaikkaa” _hakeville_ suomalaisia paremmat edut, torjumalla opposition tarjoamat vaihtoehdot äänestyskopissa. Toisaalta, ei oppositiokaan aina löydä asioista yhteistä säveltä, vaikka näin _sivullisen silmin_ tarkasteltuna erimielisyyttä aiheuttavat asiat näyttäisivät olevan opposition kesken ja tietenkin samalla kokonaisuuden kannalta täysin merkityksettömiä nyansseja?

   Ps. Mene ja tiedä, onko opposition käyttäytymien tahallista, vaiko uskomattoman typerää, periaatteellisen (itsekästä) lyhytnäköisyyttä, oman poliittisen menestyksensä ja kansankokonaisuuden hyvinvoinnin kustannuksella?

   Vastaa
 5. seant
  12.2.2022 20:02

  Maakunta on täynnä tyhjiä halpoja asuntoja, niin he Norjassa ja Ruotsissa sijoitetaan. Utsjoen yläpuolella on ilmeisesti aika paljon maahanmuuttajia, koska siellä myydään halai-lihaa

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top