Vihreiden romahdus pääkaupunkiseudulla monen syyn summa

Kun Vihreiden tappio koko maassa mahtui ”virhemarginaaliin”, eli 1,9 prosenttiin, -kannatus putosi 12,5:sta aina 10,6%:iin, niin Pk-seudulla pudotus oli reilusti kaksi kertaa suurempi.

 • Vihreät saivat selkäänsä Espoossa 4,4%, Helsingissä 4,3% ja Vantaalla 4,5 prosenttia.
 • Paikkoja vihreät menettivät Espoossa 3 (17-14),Helsingissä 3 (21-18) ja Vantaalla 3 (12-9 ).

Jos kohta Keskusta väittikin, että sen humahtaminen 2,6 prosenttia alaspäin ( 17,5-14,9%) oli ”torjuntavoitto”, mikä on tietenkin itsepetos koska mitään vaalitulosta ei voi vakavissaan verrata gallupeihin vaan edellisiin vastaaviin vaaleihin, niin myönteisenä yllätyksenä voi pitää sitä, että Vihreät eivät ole pk-seudulla sepitelleet keskustasatraappien ”torjuntavoitto”-höpinää omasta tappiostaan.

” Vihreiden viesti ei kerta kaikkiaan mennyt perille”

Espoon Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja, ja koko 2000 -luvun Espoossa ja pääkaupunkiseudulla mitä moninaisimmissa yhteistyö elimissä vaikuttanut, Sirpa Hertell on pätevin arvioimaan pk-seudun tilannetta myöskin siksi, että ei ”stadilaisia” politiikkoja (puolueesta riippumatta) ole koskaan kiinnostaneet mitä Espooseen tai Vantaalle kuuluu. Hän ei syytä Vihreiden tappiosta toisten puolueitten ilkeyttä, eikä median pahantahtoisuutta.

Tuhansien kokousten ja neuvottelujen veteraani myöntää, että nokkaan tuli. Hertell näkee, että syitä on monia. Hänen mielestään keskeinen syy oli se, että ilmastonmuutoskeskustelu ei noussut keskiöön, ja syy siihen oli se että muutkin puolueet ovat jokseenkin samoilla linjoilla, eli on vaikea erottautua joukosta kun ollaan kohtuullisen yksimielisiä. Ja nekään viestit, missä Vihreillä oli kunnianhimoisempia tavoitteita ilmaston suhteen, eivät vaan viherveteraanin mielestä menneet ihmisten tajuntaan.

Viherviha leimahti

Vihreiden vankka vaikuttaja -jo vuosikymmeniä- Helsingin valtuustoon palannut Pekka Sauri kertoi kaksi viikkoa ennen vaaleja yllättyneensä sakeasta vihervihasta vaaliteltoilla. Toki hän myös sanoi, että se ei ollut henkilökohtaista, ja varmasti näin, koska erittäin sympaattista Sauria on kai kenenkään vaikea vihata.

Muuan toinen- espoolainen valtuutettu- sanoi, että tuo viha oli käsin kosketeltavaa hän kertoi kuinka lukuisat kansalaiset ohittaessaan Vihreiden vaaliständin olivat näyttäneet kieltä, pitkää nenää, tuhahdelleet mielenosoituksellisesti ja jotkut loksahtaneet ”hyi v…. vihreet”, ja muuan valtuutetun mielestä kahden tonnin jakkupuvussa lipuva arviolta 50 v rouva oli pysähtynyt vihreiden ehdokkaiden eteen, kumartunut, laittanut sormet kurkkuun ja matkinut oksennusefektiä.

Tämä espoolaisvaltuutettu samoin kuin Sauri sanoivat tahoillaan, että eivät koskaan ennen olleet kokeneet moista.

Sirpa Hertellin mielestä kysymys on enemmänkin siitä, että monet kansalaiset eivät pidä nykyisestäkään hallituksesta, mutta nuo reaktiot kulminoituivat vihreisiin. No, vaalitulos tukee Hertellin arviota, koska kaikki muut hallituspuolueet RKP:tä lukuun ottamatta saivat selkäänsä ”ruotsalaistenkin” voitto tussahti yhteen kymmenykseen.

Vihreiden ”synnit ovat veriruskeita”

Noin lestadiolaiset omista ja toisten synneistä. Mutta eipä huolta, kun kerran viikossa ”seuroissa” maallikkosaarnaaja antaa ne anteeksi -kotiseudullani Tornionjokilaaksossa: ”Syntisi on anteeksi annettu Jeesuksen Kristuksen nimeen ja vereen”. Politiikassa se ei mene noin helposti.

Sirpa Hertell nimeää reilun puoli tusinaa ”vihreää virhettä” miksi tappio tuli nimenomaan pääkaupunkiseudun kaupungeissa:

 • Koronavelan purkutoimet, siihen Vihreät eivät antaneet vastausta.
 • Vihreiden ikiongelma, eli ollako vasemmalla vai oikealla ? Ja, kun vastausta eri tullut, niin kansa ilmeisesti päätteli, että ”vasemmallahan ne on”.
 • Ruuhkamaksut.
 • Helsingin ydinkeskustan liikenteen rajoitusesitykset.
 • Yhä uusien parkkipaikkojen maksullisuus.
 • Maine veronkorottajana.
 • Maine ”liian tiiviin” kaupunkirakenteen kannattajana.
 • Pientaloalueiden vastustajana, vaikka itseasiassa Vihreät esimerkiksi Espoossa koittivat puolustaa myös pientaloalueiden rakentamista kaupungin tiivistämisen ohella.
 • Jostain syystä ennen vaaleja Vihreät jäivät odottamaan ”normaaliaikojen” paluuta, mitä ei koskaan tapahtunut.
 • Korona-aika vei mahdollisuuden -viimeistä kahta viikkoa lukuun ottamatta- kohdata kuntalaisia.

Puoluejohto tuskin vaihtuu

Vihreiden pääkaupunkiseudun oma ”Merkel” -siis Hertell- sanoo pohtineensa sen lisäksi, että miksi kävi niin kuin kävi, sitä mitä vastaisuudessa on otettava nykyistä enemmän huomioon jos ja kun puolue aikoo menestyä vastaisuudessa paremmin. Sirpa Hertellin vakaa toive on, että Vihreät ottavat entistä näkyvämmin talous- ja työllisyysasiat agendalleen.

Hertell katsoo myös, että olisi ainakin pohdittava pitäisikö, niin pk-seudulle kuin muullekin isoille -siis yli 100 000:n asukkaan- kaupungeille, pohtia omaa ohjelmaa tai poliittista strategiaa, jossa niiden ongelmat ja mahdollisuudet tulisivat nykyistä selvemmin esille vihreiden näkökulmasta. Hänen mielestään Vihreiden olisi myös muistettava, että puolueella on nuorten aikuisten lisäksi muitakin kannattajia, joiden määrä nyt putosi etenkin pk-seudulla, ja olisi syytä panostaa myös yli 50 vuotiaisiin ja myös ikäihmisiin.

Ja, vaikka vaalit menivät huonosti ja varsinkin Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla, niin hän ei näe -eikä ole kuullutkaan- tarvetta puoluejohdon vaihtoon. Sen sijaan Sirpa Hertell kokee, että nyt on peiliin katsomisen paikka: On syytä itsetutkisteluun ja mietittävä miten puolue tästä eteen päin toimii ja menestyy.

Puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo kuittasi -leniniläisittäin- Vihreiden vaalituloksen julkisuudessa sanomalla, että edellisissä kunnallisvaaleissa ”puolue otti kaksi askelta eteen päin, nyt otettiin yksi askel taaksepäin ja seuraavalla kerralla otetaan taas kaksi askelta eteenpäin”.

Jaa a, voipihan se noinkin mennä tai sitten ei, mutta kun varsinkin Espoossa, Helsingissä, Vantaalla, Tampereella, Oulussa, Turussa ja myös Lahdessa ja Jyväskylässä askeleen sijasta loikattiin taaksepäin, niin tästä ei puolue, eikä Ohisalo ”soinismilla” selviä.

Seppo Huhta

9 Comments

 1. juha II
  24.6.2021 20:10

  ”Virsi lyhyestä kaunis.” Syyt ovat MUISSA kuin vihreissä itsessään!!!

  Vastaa
 2. seant
  24.6.2021 20:31

  Kyllä yksi suurin syy on heidän maahanmuuttopolitiikkansa, sillä nykyään voi sanoa kaikki tietävät, mitä Ruotsissa on tapahtunut liiallisen maahanmuuton seurauksena, vaikka valtamedia on pyrkinyt kaikin keinoin välttämään tätä aihetta. Eli kaupunkien turvallisuus menee niin heikoksi, että pitää harkita tarkkaan koska lähtee ulos ja mitä ottaa mukaan, kuten monien nuorten nykyään useilla paikkakunnilla pitää tehdä.

  Vastaa
 3. puolueeton
  24.6.2021 21:21

  Vihreä liike syntyi Koijärvellä puolustamaan Suomen luonnon säilymistä miellyttävänä. Vihreä ovat siitä luopuneet ja ovat siirtyneet tukemaan juuri luonnollisuuden vastaista, esimerkiksi sateenkaariliikettä ja tasapäisyyttä. Luonnollisuus ei tue tasapäisyyttä, olemme esimerkiksi eri pituisia.

  Vastaa
 4. Halveksin vihreitä
  24.6.2021 23:13

  Olen koko elämäni kierrättänyt ja lajitellut, pienimmänkin nappipariston ja vähäisimmän metallinrippeen, en roskaa, suojelen luontoa, mutta EI TULISI MIELEENIKÄÄN IKINÄ ÄÄNESTÄÄ VIHREITÄ!

  Vihreät ovat aivan luonnonvastaisia toimissaan, he tukevat ihmisten massatuontia pohjolaan lämpimistä maista, he tukevat kaupungistumista, kannattavat fanaattisesti monikulttuuria ja islamia, jatkuva pride-marssien ja muun homolesbotransu agendan kokoaikainen pakotus ja tuputus käy kenen tahansa hermoille.

  Tuntemani homoseksuaalin sanoin : ”homojen oli hyvä olla suomessa ennenkuin vihreät alkoivat ratsastaa seksuaalivähemmistöjen asialla kiillottaakseen omaa sädekehäänsä” Myös häntä inhottaa jatkuva pride/lgbt pakotus, vaikka hän on itse homoseksuaali, kumma juttu miten hänen pitäisi vihreiden mielestä marssia jatkuvasti kaupungilla nahkahousut jalassa yms.

  Vihreät ovat niinsanottuja tekopyhiä sädekehänsä kiillottajia, heitä ei kiinnosta luonto eikä ihmisen hyvä olo luonnon keskellä. Ei koskaan vihreille ääntä.

  Vastaa
 5. J
  25.6.2021 01:49

  Miten voi olla mahdollista, että prosentin ja prosenttiyksikön ero ei ole vieläkään selvä.

  Vastaa
 6. Mulle on Virheiden viesti selvä
  25.6.2021 11:54

  Mulle Virheiden viesti on mennyt perille. Se on, että tehdään Suomesta Paskastan, joka on rikollinen ja anarkistinen helvetti, jossa kurjuus ja köyhyyys vallitsee.

  Vastaa
 7. Risto Jääskeläinen
  25.6.2021 13:40

  Teksti tuntui niin ammattimaiselta, että oikein pitä tarkistaa kirjoittaja. Sehän oli Seppo Huhta, ammattitoimittaja. Hyvää juhannusta kaikille ja vihreille hyvää jatkoa vielä päälle.

  Vastaa
 8. Marttilan Isäntä Maalta
  25.6.2021 21:52

  Ei mene kauankaan kun vihreät haluavat juhannuskokot kiellettävän hiilipäästöjen takia. Niin myös joulukuuset, kun ei saa kajota hiilinieluihin.
  Toivottavasti tämä kommentti ei toimi mitenkään vinkkinä viherpopulistien suuntaan.

  Hyvää juhannusta kaikille!

  Vastaa
 9. Juha
  26.6.2021 15:55

  Kyllähän tsadissa punavihreet säilytti valtansa.. kulttuurimarxistit Vartiainen (SDP/kok) , Sinnemäki (Vihr) Arhinmäki (Vas) , Razmyar (SDP) pormestareiksi..

  Helsinki on menetetty kaupunki.. rakentakaa aita ympärille jottei tuo aivosyöpä pääse leviämään..

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top