Viimeiset suomalaiset sotilaat palasivat Afganistanista: Resolute Support -operaatio päättyi

Suomalaiset sotilaat ovat osallistuneet NATO:n johtamaan operaatioon Afganistanissa 20:n vuoden ajan. Nyt tämä operaatio on päättynyt ja suomalaiset sotilaat palaavat kotimaahan.

Resolute Support -operaatio päättyy NATO:n 30. huhtikuuta 2021 tekemän päätöksen mukaisesti, ja myös suomalaisten toiminta Afganistanista päättyy. Viimeiset Afganistanissa palvelleet suomalaiset palasivat kotimaahan tiistai-iltana 8.6.2021.

Suomalais-osasto, vahvuudeltaan kymmenisen henkilöä, palasi kotimaahan kansallisen vanhimman, eversti Joni Lindemanin johdolla.  Afganistanissa palvelleita suomalaisia olivat vastaanottamassa Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Rami Saari ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen operaatiopäällikkö, eversti Eero Pakarinen. Joukko otettiin vastaan Tampere-Pirkkalan lentokentällä. Covid-19 -varotoimien vuoksi vastaanotto toteutui pienimuotoisesti.

– Viimeisinä operaatiosta palaavina suomalaisina sotilaina teillä on kunnia edustaa koko sitä noin 2 500 henkilön vahvuista suomalaista joukkoa, joka Afganistanissa palveli liki 20 vuoden aikana. Haluan kiittää jokaista operaatioon näiden vuosien aikana osallistunutta arvokkaasta työstä osana kansainvälistä yhteisöä, prikaatikenraali Saari totesi puheessaan.

– Puolustusvoimille annettu tehtävä toteutettiin kaikkina näinä vuosina ammattitaitoisesti ja sitoutuneesti. Operaatiosta tullut jatkuva palaute toiminnasta on ollut kiittävää. Erityisesti reserviläisten ammattitaito ja motivaatio ovat saaneet merkittävän paljon kiitosta. Se kertoo vahvuudestamme, jonka asevelvollisuus tuottaa. Suomalaisen sotilaan ammattitaito ei perustu pelkästään sotilaalliseen suorituskykyyn ja osaamiseen. Siviilissä hankittu koulutus ja kokemus ovat oleellinen osa toimintaa ja erityisen hyvin kokonaisuus palvelee joukkoa vaativissa kriisinhallinnan tehtävissä.

– Afganistan opetti meille paljon. Se antoi kansainvälisen vertailupohjan joukkojemme suorituskyvystä, tarkennuksia suomalaiseen sotilaskoulutukseen, kaluston ja varusteiden kehittämiseen, erilaisten suorituskykyjen käyttöön sekä toimintaan osana kansainvälistä joukkoa vaativassa kriisinhallintaympäristössä.

– Afganistan vaati paljon. Kaksi tehtävässä menehtynyttä ja 15 loukkaantunutta suomalaista, joista jokainen on liikaa. Muistamme ja kunnioitamme tänään myös kaikkia heitä, Saari päätti puheensa.

 

1 Comment

  1. juha II
    9.6.2021 22:00

    Ameriikka antoi siis luvan!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top