Ville Tavio lyttää oikeusministeriön ”vihapuhe” -kampanjoinnin

Kansanedustaja Ville Tavio (PS) ottaa kantaa oikeusministeriön vihapuheen vastaiseen Against Hate -kampanjaan. Hänen mukaansa kampanjointi rikkoo oikeusvaltion periaatteita, eikä tukeudu voimassaolevaan lakiin.

”Vihapuhe”-termiä ei löydy laista, eikä tämän nimiselle rikokselle määritellä selkeitä tuntomerkkejä. Siispä se ei voi olla rangaistava tekokaan.

Tavio katsoo, että vihapuhe on orwellilainen uustermi, jolla pyritään rajoittamaan toisinajattelijoiden sananvapautta ja hillitsemään EU- sekä maahanmuuttokritiikkiä. Tavio pitää termin vihapuhe käyttöä enemmän poliittisena kuin juridisena. (Suomen Uutiset)

Oikeusministeriössä toimiikin vastuutehtävissä henkilöitä, joiden on aiemmin epäilty asettaneen poliittiset doktriininsa lain edelle. 1990-luvun alussa silloinen Pakolaisneuvonnan lakihenkilö Johanna Suurpää profiloitui Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden. Ilmiöstä lisää alempana.

Tavio ihmettelee, miksi oikeusministeri Antti Häkkänen (Kok.) ei ole puuttunut siihen, että ministeriön oma viestintäkampanja tekee Suomen oikeusministeriöstä naurunalaisen.

Tavio on ammatiltaan ja koulutukseltaan juristi, eikä hän sulata rikos-käsitteen laventamista. Hänen mielestään epäkorrektikin puhe on arvioitava sananvapauden käyttämisenä, mikä on kansalaisen perusoikeus, ellei siinä rikota säädettyä lakia. ”Vihapuhe” ei siis edelleenkään ole rikoslain tuntema teko.

HS 05.02.1991: Poliisi pidätteli 160:tä somalia Tallinnan-laivalla yön ja päivän Ulkoasiainvaliokunta miettii vielä, onko Neuvostoliitto turvallinen maa:

Somalit saapuivat Suomeen sunnuntai-iltana Tallinnan kautta Georg Ots -matkustajalaivalla, joka rantautui Eteläsatamaan. Somalit kertoivat Pakolaisneuvonnan lakimiehelle Johanna Suurpäälle tulleensa Tallinnaan Moskovasta.

Poliisi kuulusteli somaleja laivalla maanantaina koko iltapäivän. Kun selvisi, ettei turvapaikkapäätöksiä maanantaina tehdä, somalit siirrettiin SPR:n tiloihin ja matkustajakoteihin ja kuulusteluja jatkettiin. Suuri osa somaleista on noin 20-25-vuotiaita nuoria miehiä, mutta joukossa on myös ainakin yksi raskaana oleva nainen sekä 16 nuorta ja lasta. Aviopareja joukossa on hyvin vähän.

Poliisi sai tiedon somalien maahantulosta etukäteen Tallinnasta viranomaistaholta. Helsingin poliisilaitos otti tulijoihin satamassa tiukan linjan. ”Lähdin siitä, että kyseessä on luvaton maahantulo, jonka estimme”, Helsingin poliisilaitoksen komentaja Paavo Koskela sanoo.

Periaatteessa aluksen päällikön velvollisuus oli huolehtia siitä, että kaikkien laivalla olevien matkustusasiakirjat ovat kunnossa. Muuten aluksen päällikkö on velvollinen viemään matkustajat takaisin. Poliisikomentaja Koskelan mukaan laivan purseri kertoi, että somalien viisumit olivat kunnossa Tallinnassa.

Suomen tullissa viisumia ei kuitenkaan ollut ollut yhdelläkään somalilla. Passi sen sijaan puuttui vain noin kymmeneltä. Suuresta osasta somalien passeista oli revitty yksi sivu irti. Poliisi epäilee, että kyseisellä sivulla oli väärennetty Suomen viisumi. Laivan käytäviltä löytyi kaksi Etiopian passia, joissa oli väärennetyt viisumit. Kukaan ei kuitenkaan tunnustanut näitä passeja omakseen.

Johanna Suurpää toisti äskettäin TV-ohjelmassa näkemyksensä ”vihapuheen” rangaistavuudesta. Häneltä on kuultu vastaavia lausuntoja jo ennen hänen astumistaan oikeusministeriön palvelukseen. Suurpään toimintaa 1990-luvulla on arvosteltu lakien löyhästä soveltamisesta ja suuripiirteisestä tulkinnasta maahantulijoita suosien.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top