Ville Tavio: On ne jotain allekirjoittamassa

Kansanedustaja Ville Tavio (PS) kommentoi bloggauksestaan Timo Soinin (sin) ja Laura Huhtasaaren (PS) välistä eilistä väittelyä eduskunnan kyselytunnilla.

Tavio:

 • Soini sivuutti täysin asiassa oleellisimman kysymyksen eli sen, miksei hallitus ole tuomassa GCM-sopimusta eduskunnan täysistuntoon. Miksei hallitus anna sopimukselle kunnollista eduskuntakäsittelyä?

Soinin eilisen kyselytunti-puheenvuoron mukaan GCM:n asialliseksi eduskuntakäsittelyksi riittää kesällä 2018 valiokunnille lähetetty E-kirje,  ja myöhempi jatkokirje asian edistymisestä. E-kirje menettelyä käytetään normaalisti sellaisissa asioissa, joissa hallitus antaa eduskunnan tietoon ilmoituksen jostakin eduskunnan päätettäviin asioihin kuulumattomasta seikasta, joka kuitenkin tulee eduskunnan tietää. Valtion tekemät sopimukset ulkovaltojen kanssa kuuluvat yksiselitteisesti eduskunnan toimialaan, joten menettely oli outo.

Huhtasaaren eilisen (08.11.) kyselytunti-kysymyksen, kuten Tavion eduskunta-aloitteenkin pointti on GCM:ää koskevan päätöksen tekeminen eduskunnassa. Tämän näkökannan Timo Soini kiersi vastauksessaan Huhtasaarelle.

Tavio:

Olen viime kuussa tehnyt eduskunnassa toimenpidealoitteen, jossa ehdotin, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin tuodakseen kiireellisesti GCM-sopimukseen liittymisen eduskunnan päätettäväksi. Aloitteeni voi lukea täältä:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskuntaAloite/Sivut/TPA_59+2018.aspx

Soini vetosi eduskunnan edessä puhuessaan siihen, että Juha Eerolan (PS) johtama hallintovaliokunta kuittasi GCM:ää koskevan E-kirjeen sanonnalla ”ei aiheuta toimenpiteitä”. Soinin mielestä, -tai hänen antamansa mielikuvan mukaan- perussuomalaiset ovat näin hyväksyneet aikeen allekirjoittaa GCM. Kuten edellä kerrottiin, ei valiokunta muutenkaan ryhdy toimenpiteisiin asiassa, joka on kerrottu tiedotusluonteisesti E-kirjeellä.

Ulkoministeri pelaa siis mielikuvapeliä.

Timo Soini Huhtasaarelle kyselytunnissa (08.11.);

Arvoisa edustaja, teidän takananne istuu edustaja [Jani] Mäkelä, joka on ollut käsittelemässä tätä suuressa valiokunnassa. Teidän edessänne istuu hallintovaliokunnan puheenjohtaja [Juho] Eerola, jonka johdolla tätä on käsitelty hallintovaliokunnassa ja yksimielisesti hyväksytty, ei aiheuta toimenpiteitä.

Tavio blogissaan:  ”Valtioneuvoston selvitys muussa kuin eduskunnan toimivaltaan kuuluvassa asiassa (E-kirje) on tavallisesti yksittäisen ministeriön kirje. Ilmaisu ”ei aiheuta toimenpiteitä” ei läheskään aina tarkoita E-kirjeiden tapauksessa sitä, että asia olisi lopullisesti käsitelty saati hyväksytty.”

Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (PS) eilisessä keskustelussa: ”[hallintovaliokunnassa] yksimielisesti päätimme olla ryhtymättä toimenpiteisiin ja etenkään, arvoisa ministeri, tämmöisiin toimenpiteisiin, että Suomi tämän allekirjoittaisi, ei mielestäni pitäisi ryhtyä.”

Soinin puheenvuorossa myös hämärrettiin sopimus-käsitettä: ”Tässähän ei ole kysymys sopimuksesta. Tämä on kansainvälisesti neuvoteltu asiakirja.” Hyvää päivää kirvesvartta. Halveksiiko joku suomalaista äänestäjää niin syvästi, että tarjoaa pelkkää sanahelinää?

Soini 08.11:

”Väitätte, että sitä ollaan allekirjoittamassa jossakin. Ei sitä olla allekirjoittamassa. Se menee normaalin YK:n menettelytavan mukaan YK:n yleiskokouksessa päätöslauselmamenettelyllä äänestykseen.”

Tavio tänään bloggauksessaan:

GCM käsitellään Marokossa joulukuussa pidettävässä hallitustenvälisessä konferenssissa. Sen jälkeen asia on vielä päätöslauselmamenettelyssä YK:n yleiskokouksessa, joka on todennäköisesti tammikuussa. Vaikka Marokossa ei erikseen kerätä allekirjoituksia sopimuspaperiin eri maiden valtuuskunnilta, sopimus tulee silti voimaan. Esimerkiksi kaupassa käydessäsi et allekirjoita sopimuspaperia ostotapahtumasta, mutta raha vaihtaa silti omistajaa laillisesti.

GCM-sopimuksen hyväksymisestä on pukahtanut myös presidentti Sauli Niinistö: ”[O]dotan mielenkiinnolla konferenssia, jossa se hyväksytään joulukuussa Marrakechissa.

Kannattaakin seurata, miten asia etenee. YK:n jäsenmaiden johtajat kokoontuvat kuukauden päästä Marrakeshiin, ja siellä saattaa olla jotain papereita pöydällä ja kyniäkin löytyy. Tavion ja Huhtasaaren mielestä pääministeri Sipilällä pitäisi olla taskussaan eduskunnan päätös miten GCM:n kanssa tulee menetellä.

Toki, eihän sitä koskaan tiedä, vaikka Juha Sipilän yksityisjetti tekisi u-käännöksen Välimeren yllä? Ennakkotapauksia on. 

Ville Tavion blogikirjoitus 09.11.2018.

 

7 Comments

 1. Nt en ymärrä
  9.11.2018 21:15

  Voisiko joku selittää minulle tämän käytännön? Miksi toimitaan näin:

  ”Sauli Niinistö: [O]dotan mielenkiinnolla…”

  Siis miksi joskus lainauksissa lainatun lauseen ensimmäinen kirjain laitetaan hakasulkeisiin?

  Vastaa
  1. Puolueeton
   9.11.2018 21:56

   Suurin osa suomalaisista vastustaa vapaata siirtolaisuutta, on yleisesti tiedossa. Jos vapaata siirtolaisuutta kannatava GCM sopimus tuodaan eduskunnan käsittelyyn, media joutuu kuvaamaan kansalaisille eduskunnan käsittelyä ja puolueitten suhtautuminen tulee selkeästi ilmi. Sopimusta kannattavat puolueet menettäisivät kannatustaan ja vastustavat lisäisivät kannatustaan. Ilmeisen selvää on, vallassa olevat puolueet eivät tuo kannattamaansa GCM sopimusta eduskuntaan. Ulkoministerin on pakko puolustaa sopimusta, koska tärkeä palkkiovirka voi olla vaarassa ja koska poliittinen tulevaisuus on varmasti mennyttä.
   Turha valittaa, olisi pitänyt miettiä, ketä äänesti edellisissä vaaleissa.

   Vastaa
   1. Minä
    10.11.2018 02:16

    Juuri noin. Kaikessa hiljaisuudessa tehdystä voisi myöhemmin väittää, että onhan se käsitelty ja hyväksytty, koska ei ole äänekkäästi vastustettu.

    Vastaa
  2. Pekka Kemppainen
   11.11.2018 10:58

   Tullut vahingossa lausetta kopioitaessa. Kiva kun huomasit!

   Vastaa
 2. Maalle muuttanut..
  10.11.2018 09:49

  Kummallista. Mitä näiden holmölän ihmisten päässä oikein liikkuu? Naiset lapset ja vanhukset eivät voi pimeän tultua liikkua keskikaupungilla.. naiset raiskataan, lapset varastetaan, vanhukset ryöstetään ja pahoinpidellään.. puukot heiluu, aseet laulaa ja pommit räjähtelee. Autot palaa ja paikat hajotetaan. Euroopasta voi hakea esimerkkiä tulevasta..

  Huumeita myydään ja jaetaan avoimesti. Maahantuonti onnistuu helposti ilman rajavalvontaa.. piikityspaikkoja kaupungin keskustaan. Verorahoin hyysätään diilereitä ja toiminta muuttuu vain röyhkeämmäksi.

  Heh heh.. lisää tätä. Muistakaa äänestää..

  Vastaa
 3. Tätä miltä
  11.11.2018 10:30

  On selvää että päätös mitä suomalaiset eivät ole hyväksyneet, ei ole mikään päätös. Allekirjoittaja itse vastaa tekemisistään. Ei suomalaiset. Sama lienee koskee haloskan jalkaväkimiinojen alkekirjoitusta. Mikään sosialisti ei päätä suomalaisten asioista. Vastuuseen ja valtakunnan oikeuteen vastaamaan tällaiset. Vankila lienee oikea paikka ja omaisuuden valtiolle ottaminen.

  Vastaa
 4. Jori Luukkonen
  12.11.2018 10:25

  Jos kerta lauselman tai mikäliesopimuksen allekirjoittaminen ei sido mihinkään eikä siitä ole haittaa, niin ei silloin pitäisi olla myöskään sillä, että sitä ei allekirjoiteta. Suurempi riski on joutua sopimuksen ehtojen tai sen tulevien tulkintojen ”vangiksi” jos se allekirjoitetaan. Joten turvallisempaa ja kansalaisten edun mukaista on vain se, että tätä kyseistä paperia ei allekirjoiteta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top