Viranomaiset kehoittavat paikallishallintoa valmistautumaan levottomuuksiin Kiinan 2.suurimman kiinteistösijoittajan kaatuessa velkoihinsa

Kommunistisen Kiinan toiseksi suurin kiinteistösijoittaja saattaa olla maksukyvytön, ja viranomaiset ovat varoittaneet paikallishallintoa mahdollisista levottomuuksista, kertoo mm. WSJ tänään.

Kiinalaisen kiinteistösijoittajan, China Evergrande Groupin, 2 miljardin USD:n joukkovelkakirjoita erääntyy 83,5 mijoonan dollarin erä, ja  47,5 USD erääntyy ensi viikolla. Kiinan viranomaisilla ei ole luottamusta, että Evergrande pystyy näistä vastuistaan suoriutumaan.  Wall Steet Journalin saaman raportin mukaan Kiinan paikallishallintoja on muistutettu tehtävästä estää levottomuudet, ja lieventää mahdollisen kriisin heijastusvaikutuksia asuntomarkkinoilla ja taloudessa.

Kiinan hallitus aikoo pilkkoa Evergranden kolmeen erilliseen yhtiöön yhtiön maksukyvyttömyyden seurausten minimoimiseksi.

Hui Ka Yan perusti Evergranden vuonna 1996, pullotettua vettä myyvänä yrityksenä. Yritys, joka seuraavaksi keskittyi siankasvatukseen, toimii nyt kiinteistoalalla. Evergrande omistaa Kiinan huippuammattilaisjalkapallojoukkueen, Guangzhoun jalkapalloseuran. Seurassa valmentaa entinen Real Madridin keskushyökkääjä Fabio Cannavaro. Evergrande on ollut keskeinen toimija Kiinan kiinteistöbisneksen voimakkaassa kasvussa, laajentaen toimintansa yli 250 kiinalaiseen kaupunkiin. Evergrande ja sen kilpailijat ovat vastanneet maan keskiluoka asunto-unelmiin, kiihdyttäen kysyntää ja tarjontaa. Nopeaa kasvua on ruokittu rahoitusmarkkinoilta haetulla rahalla.

Kun Kiinan talouskehitys on alittanut odotukset, valmiita ja puolivalmiita asuintoja on jäänyt käsiin, ja toimijoiden velkaantuminen muodostui riskiksi. Kiinan valtio on ryhtynyt toimenpiteisiin. Evergrandella miljoona asunnonostajaa, jotka ovat maksaneet osan asunnoistaan 800:ssa myymättömässä kerrostalossa. Kolme neljäsosaa Kiinan kotitalouksien varallisuudesta on kiinnitetty asuntoihin.

Suuren kiinteistöalan yrityksen kriisi voi vaikuttaa vakavasti Kiinan koko talouteen, ja kumulatiiviset vaikutukset koko maailmaan

Kiinan valtion omistamalla Huarongilla on silläkin 240 miljardin dollarin velka. ja vaikeuksia sen hoitamisessa. Kiinan kommunistisen puolueen täytyy siis selvittää melkoinen ongelma talouskasvun ja erinäisten kunnianhimoisten tavoitteidensa saavuttamiseksi. Mainittakoon, että nopea ja huima talouskasvu pitää markkinataloudessa sisällään usein huimia riskejä. 

Luettavaa:

Kiinassa ylikuumeni asuntorakentaminen, ja kerrostaloja on purettu keskeneräisinä.

15 Comments

 1. Ihan normi juttu
  23.9.2021 17:16

  Eihän tässä mitää ongelmaa ole. Veloistahan siirtyvät kiinteistöt osakkeiden omistajille. Elleivät ne ole ”avopapereita” joilla ei omista mitään.

  Mutta että tuo pörssimaailma on niin yksinkertaista että aina kun joku voittaa niin jonkun pitää hävitä. Ei se arvo tyhjästä tule. Ja johtohenkilöt eivät tee tuottavaa työtä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   23.9.2021 17:47

   Ongelma on, ja hyvin vakava. Muista Lehman Bros, ja kuinka silloin kävi Suomessakin.

   Vastaa
   1. Obelix
    23.9.2021 18:44

    Kannattaa myös muistaa, että 1990-luvun lama päättyi oikeastaan vasta 1995 Barings Bankin romahdukseen.

    Barings Banks was a British merchant bank that collapsed in 1995 after one of its traders, 28-year-old Nick Leeson operating in its Singapore office, lost $1.3 billion in unauthorized trades. Founded in 1762, Barings was among the largest and most stable banks in the world.30.10.2020

    Barings Bank – Investopediahttps://www.investopedia.com › … › Banking Fraud
    Tietoja hakutulosyhteenvedoista

    What caused the collapse of Barings Bank?
    The collapse of Barings Bank in February 1995 was caused by colossal losses incurred by a single rogue trader. Nick Leeson, the bank’s then 28-year-old head of derivatives in Singapore, gambled more than $1 billion in unhedged, unauthorized speculative trades, eliminating the venerable merchant bank’s cash reserves.26.2.2020

    Ps. Ja RAHALLA ei ole kotimaata, sillä rahan koti on joka sijoitus / keskuspankeissa, pörsseissä ja joka maassa, ja koska myös suomalaisilla yrityksillä on sijoituksia Kiinassa vastuineen => ongelmat saattavat hyvinkin kumuloitua, lue; kasaantua kasapanos-pommeina pörsseihin ympäri maailman? Mutta ei hätiä mitiä, onneksi meillä on Kepun isäntien tarjokas, Wef-Annika Virpi Irene Saarikko synt. 10.11.1983 valtiovarainministerinä.

    Vastaa
    1. Rahat kotimaahan
     23.9.2021 20:09

     Tämä Esko Ahon ja Mauno Koiviston junaileman konkurssiaalto oli Suomen historian pahin talousromahdus. Eäät henkilöt eivät ole vieläkään selvinneeet siitä. Tätä ei oikeastaa voita kun Jyrki & Caj-Göranin -linja joka toi Suomeen ennätystyöttömyyden. Mutta siitäkin on pikkuhiljaa selvitty, kuka mitenkin.

     Ihmisten pitää vain ymmärtää että jos hinnat nousee, pitää olla ostamatta. Suurin osa ostoksista ei ole hengissäpysymisen kannalta tapeellisia. Kojataan se olemassa oleva auto ja mennään vuosi vielä samoilla vaatteilla. Eikä osteta niitä 900e puhelimia kun 16e puhelimellakin voi soittaa.

     Näin se lama saadaan torjuttua. Kysyntää on, mutta miljadit eivät karkaa maastamme ulos. Ja mikä tärkeintä, ”Suosi suomalaista” on slogan joka kantaa pitkälle. Ei osteta motoneteistä, puuiloista, biltemoista, vattenfalleilta, rustista, clae ohlssonielta, ikeoista, telioista, jne. Eikä olla Nordean tai Dansken tai If:in asiakkaita. Silloin noidenkin maasta ulosviedyt veroeurot jäävät Suomeen. Eikä Suomea heiluttele kansainväliset kuplat. Eik reissailla ulkomaille.

     Vastaa
     1. Tulitikkutyttö
      24.9.2021 01:34

      Ja taas on joku huonomuistinen. Tuo kupla oli Holkerin hallituksen (Erkki Liikanen vvm) sekä SKOPin bisnesnerojen (Wegelius ja Riikonen) osaamisen seurausta ja Suomi oli lähellä joutua maailmanpankin holhoukseen mutta lopulta Japanista saatiin lainaa erityisvakuuksia vastaan. Esko Ahon hallituksella (vvm Iiro Viinanen) oli epäkiitollinen tehtävä nostaa Suomi suosta.

     2. Pekka Kemppainen
      24.9.2021 11:41

      Kaikkia suomalaisia ei nostettu Mauno Koiviston, Iiro -viinasen ja Rolf Kullbergin tekemästä suosta: Pankit nostettiin yrittäjien ja asuntovelallisten rahoilla, 40 000 yritystä kaadettiin ja 300 000 suomalaista keskivarakasta tuomittiin ikuiseen virtuaalivelkaan. -Toki tarpeeton hallinto ja puolueiden virkaläänitykset pelastettiin.

   2. Näköalapaikka
    23.9.2021 20:03

    Minä muista. Ja ihmettelin että mitä kaikki kahkoo kun mikään ei muuttunut. Hinnat ei nousseet, tavaroista ei tullut pulaa, lama ei puraissut euooppaa millään tavalla. Eikä oikeastaan sen jälkeiset toimetkaan. Paitsi että IMF alkoi lapioimaan numeroita roskalainoihin. Mutta sekään ei vaikuttanut millään tavalla mihinkään euroopassa.

    Olin silloin töissä suuessa eurooppalaisessa tukkuyhtiössä joka toi tavaraa EU-makkinoille. Eikä saatavuudessa tai hinnoissa tapahtunut mitään muutoksia. Laivat rahtas konteittain tavaraa ja ihmiset ostivat.

    …eikä mikään muuttunut… Paitsi ehkä amerikassa ja suuten pelurien pankkitileillä…

    Vastaa
 2. Huru-ukko
  23.9.2021 20:36

  Hui Ka Yan perusti Evergranden vuonna 1996, pullotettua vettä myyvänä yrityksenä.
  Laittaapi ajattelemaan, että liekö samaa lafkaa se, niin juuri se, jota greencapital lahti mainosti parisen vuotta sitten, että nyt aletaan myydä salpausselaän puhdasta vettä maailmalle, ja eritoten kiinan markkinoille. Ja että tänne rakennetaan jopa satoja työllistävä pullottamo ja että voi ku ihqua niin ihqua. Ussi konia keksitty ja rahaa valuu kuin mettä hanasta.
  Ei ole pariin vuoteen kuulunut mitään, lahti aqua tai saada liian hörpyn ”lähdevettä”, tai ainakin sen jotkut johtajat.

  Vastaa
 3. Pekka Kemppainen
  24.9.2021 01:30

  ”Kansainväliset markkinat odottavat Kiinan talouden käyttäytymistä sen jälkeen, kun Evergrande Real Estate Group, yksi maan suurimmista yrityksistä, ilmoitti olevansa konkurssin partaalla.

  Vielä muutama viikko sitten yhtiö oli yksi maailman suurimmista, sillä sen palkkaus oli yli 163 000 työntekijää ja liikevaihto vuonna 2008 noin 78 miljardia dollaria. Näistä positiivisista luvuista huolimatta Evergrande kertoi, että tällä hetkellä sen velkoja lisätään jopa 300 miljardia dollaria, mikä vastaa lähes 10% Kiinan kansainvälisistä varannoista, joiden arvioidaan olevan noin 3 biljoonaa dollaria.

  Analyytikoiden mukaan Evergranden kriittinen tilanne johtuu siitä, että suuri osa sen kiinteistöhankkeista sijaitsee Kiinan kaupungeissa, joissa asuntojen myynti on supistunut. Tämän lisäksi kysynnän lasku johtuu kiinteistöjen hintojen 5% noususta.

  Evergrandella on omaisuutta 306 miljardin dollarin arvosta.

  Tämän tilanteen edessä yhtiön vastaus kahden viime vuoden aikana on ollut myydä kiinteistönsä jopa 30%: n alennuksella, jotta se voi kasvattaa rahavirtaansa ja pystyä siten täyttämään sitoumuksensa.

  Tämä strategia on kuitenkin aiheuttanut yhtiön nettotuloksen eli kokonaistulojen vähennyksen toimintakulut ja verot romahtamaan.

  Tämä on erityisen tärkeää, kun otetaan huomioon, että tämä viikko on kriittinen Evergrandelle; sen on maksettava velkojilleen lähes 100 miljoonaa dollaria korkoa.

  Evergrandelle takaisinmaksun paine on valtava lyhyellä aikavälillä. Lyhytaikaiset velat edustavat 50% kaikista veloista. Se on korkea ja painostaa velkaa maksamaan takaisin vuoden sisällä. Useimmat velat, kuten vekselit, ovat erittäin kalliita. Lisäksi suuri osa omaisuudesta on rajoitettu. Siksi Evergrande ei voi maksaa velkaa ”, korostaa Erizon Capital -yrityksen raportti.

  Toinen tekijä, joka on myös auttanut yritystä käymään läpi yhden historiansa pahimmista ajoista, on se, että se on käyttänyt lainoja vuosia. Ei vain kiinteistösalkkuusi varten, vaan myös muihin yrityksiin.

  Tämä johti siihen, että Evergrande oli rakennusalan yrityksen lisäksi divisioonissaan huvipuistoja (Evergrande Fairyland), vesipulloja, sähköajoneuvotehtaita ja jalkapallojoukkuetta (Guangzhou Evergrande).

  Yksi toimenpide, jonka avulla yhtiö voi kellua ja täyttää sitoumuksensa, on presidentti Xi Jinpingin mahdollinen pelastus ; mikä kansainvälisten analyytikkojen mielestä vaikuttaa erittäin toteutettavalta.

  Tämä mahdollistaisi sen, että ryhmittymän luomat yli 3 miljoonaa välillistä työpaikkaa voidaan turvata. Samalla vältetään myös mahdollinen dominoefekti Kiinan taloudessa, joka puolestaan ​​voi siirtyä kansainvälisille markkinoille.

  Vapaa pudotus: Viimeisen kuukauden aikana Evergranden osakekurssi on laskenut 47,33%.

  Jos se tapahtuu, se voi aiheuttaa samanlaisen vaikutuksen kuin Yhdysvalloissa vuoden 2007 puolivälissä tapahtunut talouskriisi, joka johtuu vuoden kuluttua maailmanlaajuisen finanssikriisin aiheuttaneesta kiinteistökuplasta.

  Kiinan hallitus tunnustaa Evergranden monimutkaisen tilanteen, vaikka he ovat päättäneet olla puhumattakaan siitä suoraan. Todisteena tästä olivat Kiinan tilastoviraston tiedottaja Fu Linghui; jotka tunnustivat, että joillakin kiinteistöyhtiöillä on vaikeuksia ja että he odottavat, mitä heille tapahtuu.

  Kommenttien puuttuminen Evergranden tilanteesta saattaa viitata siihen, että Kiinan hallitus välttää kaikin keinoin sekaantumista yrityksen auttamiseen.

  Tämä kanta voi kuitenkin muuttua ottaen huomioon, että on olemassa mahdollisuus, että yrityksen ongelmat vaikuttavat suoraan Kiinan rahoitusjärjestelmän vakauteen. Syynä tähän on se, että suuri osa yrityksen keräämästä velasta liittyy suoraan pankkeihin ja muihin rahoituslaitoksiin.

  ”Liian iso epäonnistuakseen”

  Yhdysvalloissa vuonna 2008 sattuneen finanssikriisin seurauksena kiinteistömarkkinoiden laskun seurauksena ilmausta ”liian suuri epäonnistumaan” alettiin käyttää viittaamaan yrityksiin, joiden konkurssi voi aiheuttaa riskiä maan taloudelle.

  ”Yritys, joka on liian suuri epäonnistumaan, on sellainen, jonka koko, monimutkaisuus, yhteenliittäminen ja kriittiset toiminnot ovat sellaisia, että jos yhtiö joutuisi odottamatta selvitystilaan, muulle rahoitusjärjestelmälle ja taloudelle aiheutuisi vakavia haittavaikutuksia.” hän selitti tuolloin. Ben Bernanke, Yhdysvaltain keskuspankin entinen presidentti.

  Hän väitti myös, että hallituksen tarjoama apu yhdelle näistä yrityksistä ei johdu jonkinlaisesta suosimisesta. Se perustuu pikemminkin uskomukseen siitä, että yrityksen konkurssiin antamisesta aiheutuvat kustannukset ovat suurempia kuin yrityksen pitäminen pystyssä.

  Vuoden 2008 kriisin aikana Yhdysvallat investoi vähintään 640 miljardia dollaria talouden vakauttamiseen.
  Tässä mielessä osa mekanismeista, joita Kiinan hallitus voisi tarvittaessa käyttää, sisältää sen, että yrityksen on helpompi sulautua toiseen, joka on liuotin. Tarjoa luottoja tai pistä suoraan pääomaa suoraan vastineeksi prosenttiosuudesta yrityksestä.

  Esimerkkejä yrityksistä, joissa valtion puuttuminen on ollut tarpeen, ovat Citigroup, Wells Fargo, JP Morgan Chase, Bank of America, Merrill Lynch, Goldman Sachs ja Morgan Stanley.

  Jos Evergrande ei pelastu, Kiina joutuu kriisiin, jonka vaikutukset voivat olla pahempia kuin covid-19-pandemian aikana. Kaikki riippuu siitä, pitääkö Aasian maa yritystä liian suurena epäonnistuakseen.”

  https://eldiario.com/2021/09/21/evergrande-quiebra-la-economia-china/

  Vastaa
 4. onkohan se kutsu kommunismin hautajaisiin?
  24.9.2021 11:38

  Evergranden konkka ja puolet maasta tulvan alla, maailman suurin pato 3 Gorges Dam murtuu jatkuvasti (medialla kielto päästä alueelle kurkkimaan/kuvaamaan) ja murtumisen tulvan vaikutusalue 600 000 000 kiinalaista, nyt jo ”tuhannen vuoden sade-ennätys”, uusia super-taifuuneja tulee ennekuin edellinen ehtii alta pois, kova elintarvikepula tulvista. Säänmuokkaus on tehokas ase laittaa maa nurin, jos ei globalistien maailmandiktatuurin tavoitteluun osallistuminen kommaripuolueen taholta muuten lopu. Samaan aikaan Las Palmas tulivuori näyttää valokuvissa oireita saaren halkeamisesta, jossa saaren puoli voi alkaa suistua mereen. Kaukoidän tiedustelutahon mukaan tulivuoren sytyttänyt sähkömagneettinen energia isku olisi tuli tullut vanhasta tunnetusta Norjan HAARP-antennifarmista, jonka alla olisi syvä maanalainen bunkkeri. Jos isku Norjasta on totta, niin onpas meneillään monimutkaiset kuviot – tuskinpa Norjan kansan tahto vaan soluttautuminen tai Norjasta riippumaton isku bunkkerista operoiden.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.9.2021 11:52

   Jaa Norjasta?? -Sitten asialla on tämä saagoissa mainittu jättiläinen Loki tai se maailmankäärme. Ragnarökiä pukkaa, sano!

   Unohda tämä satujen Harpyija, vai mikä se oli. Kiina on osa globalistien kuviota: Eihän ne muuten olis siirrättänyt ”ilmasto”hullujen avulla teollisuutta sinne. -Mitään muuta selitystä ei ole: Neuvostoliitto oli epäonnistunut yritys globalistien maailmanhallitukseksi, ja se siivottiin pois jaloista finanssioperaatiolla, jossa sai takkiinsa myös pieni Suomi.

   Wall Street auttoi Mao Zedongin valtaan Kiinassa, ja jo Sunjatsenin vallankumousta rahoittanut Lin pakkidynastia auttoi kommunisteja. -Ja auttaa vieläkin. Vai miksi luulet että jenkkien teollisuutta karkoitetaan Kiinaan, jossa ei varmaankaan ole mukana Fedin yksi kuudesta omistajapankista, jonka omistaa eräs Li-perhe.

   New World Order 2.0 ei ole EU vaan Kiinan johtama kommunistinen maailmandespotia.

   Vastaa
   1. Ei vältättämättä satua
    24.9.2021 14:32

    Luonnollisesti kussakin valtiossa (maanalaisetkin) bunkkerit olisivat ko. maan kontrollissa. Se ei päde standardisyvyyksissä 10,0 km (yleisin), 5,0 km ja 3,0 km oleviin valtaviin Deep Underground Military Base (DUMB) tapauksiin (noin 10 000 ympäri maailmaa). Standardisyvyydet saadaan alkukuilun poraustekniikasta maanpinnalta syvyyteen Particle Beam Weapon tekniikkaa käyttäen. Se poraa tasaista vauhtia mitä tahansa materiaalia, joten säätämällä standardit kestoajat poraukselle ollaan aina lopussa standardisyvyydessä. Kuilun pohjalla posautetaan sitten neutronipommi, joka avaa DUMBille luolan. Sitten muita koneita perään siistimään luola. Luolia yhdistävät tunnelit tehdään valtavilla ydinkäyttöisillä RAND merkkisillä porilla, jotka sulattavat mennessään porausjätteen tiiviiksi putkimaiseksi seinäksi. Katsoimme ehkä 100 valokuvaa DUMB sisätiloista, RAND nimissä olevat porauspatentit yms., aika järeitä 20 000 kg ovia. Killaryn tehtävä oli voittaa vaalit ja aloittaa ydinsota ammuttamalla kotimaahan sukellusveneestä ydinohjus jonkun oletetun vihulaismaan läheltä. Globalistieliitin piti silloin olla turvassa DUMB-verkostossa, joissa on loistohotellin tasoisia taloja, tenniskenttiä, keinovaloviljelyä, keinovalopelloilla karjaa, ruokaa 150 vuodeksi, yms. Patrioottien allianssi on viime vuosina tuhonnut ko. luolia ja jatkaa edelleen (joskus >=1 taktista ydinlatausta, jossain täytetään laavalla (esim. Islanti) ja jossain merivedellä (esim. Kreikka). Räjäytykset näkyvät yleensä maanjäristyksinä, joiden syvyys on tarkalleen 10,0 km, 5,0 km tai 3,0 km. Tai 0km, kun avataan järeästi suljettu oviaukko, josta on reitti luolan rekka-hisseihin. Koska huppusotilastekniikkaa ei paljasteta tai patentteja vapauteta siviilisovelluksiin ainakaan alle 25 vuodessa, niin parhaat yliopistotkin opettavat käytännössä low-tech verrattuna mitä on jo olemassa. Katsoin että 23-24.9 oli 8 maanjäristystä syvyys tasan 10,0 km, yksi syvyys tarkalleen 5,0 km ja yksi tunnelin avaus maanpinnalla syvyys tarkalleen 0,0 km. Näkyy täältä: https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/map/ (kts. syvyys 10,0 km, niitä tapahtuu jatkuvasti). Ja vuosien takainen ns. Norjan spiraali taivaalla väitetään tehdyn Norjan HAARPilla – kuva: https://benjaminfulford.net/wp-content/uploads/2021/09/norway-spiral.webp

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     24.9.2021 15:03

     Niin varmaan joo. Minulla on keskeneräinen projekti perunakellarin muuttamiseksi ydinpommi-täysosuman kestäväksi bunkkeriksi, jossa voi viihtyä niin kauan kuin perunoita riittää. Sähkö tulee veivattavalla dynamolla.

     Vastaa
     1. Hmmm...
      27.9.2021 12:26

      Useastikko olet vieraillut Suomen bunkkereissa ja meren alla kulkevissa tunneleissa?

     2. Pekka Kemppainen
      27.9.2021 12:30

      Mulla on perunakellari itellä täällä Etelä-Savossa. Salpalinjaa kävin katsomassa Virolahdella joskus viime vuosituhannella. -Se bunkkeri teki tehtävänsä niin hyvin, ettei sitä koskaan tarvittu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top