Viro ei lähetä ketään Marrakeshiin, mutta YK-suurlähettiläs äänestää sopimuksen puolesta New Yorkissa 19.12.

Viron ulkoministeri Sven Mikser kertoi tänään, että hallituskoalitio ei ole päässyt yksimielisyyteen GCM-sopimuksen allekirjoittamisesta, eikä siitä haluta tehdä Viron sisäpolitiikkaa horjuttavaa kiistakysymystä. Kun Viron presidentti Kersti Kaljulaid ei aio matkustaa GCM:n allekirjoitustilaisuuteen Marokkoon, hallituskaan ei lähetä sinne ketään.

Ulkoministerin mukaan Viron YK-suurlähettiläs ohjeistetaan äänestämään YK:n yleiskokouksessa 19.12. New Yorkissa sopimuksen hyväksymisen puolesta. Tämähän ei tietenkään sido Viroa mihinkään.

Mikserin mukaan asiasta on käyty keskusteluja hallituskoalitiossa, mutta siitä ei tehdä hallituskysymystä. ”Siksi annan virolaiselle edustajalle Yhdistyneissä kansakunnissa ohjeen äänestää puolesta, kun YK: n yleiskokous hyväksyy siirtolaisasiakirjan joulukuussa”, Mikser sanoi Postimees-lehden mukaan..

Sven Mikser itse aikoo osallistua Euroopan Unionin ulkoasiainneuvoston kokoukseen, joka pidetään 10. joulukuuta Brysselissä. Ettei presidentin sijasta pääministerikään osallistu Marrakeshin YK-konferenssiin, johtuu hallituskoalition sisäisistä näkemyseroista. Mikser olisi itse ollut valmis osallistumaan YK:n konferenssiin, mutta hän ei halua aiheuttaa ristiriitoja hallituspuolueiden välille,

”Samalla myös Euroopan unionin ulkoasiainneuvosto keskustelee muista erittäin tärkeistä kysymyksistä, kuten Venäjän Ukrainaa vastaan ​​tekemästä hyökkäyksestä. Poissaolo ulkoasiainneuvostosta ei todellakaan olisi hyvä signaali ”, sanoi Mikser Postimees-lehden mukaan.

Presidentti Kersti Kaljulaid ilmoitti tänään aamulla, että hän ei matkusta Marrakeshiin YK:n huippukokoukseen. Riigikogu hyväksyi eilen (26.11.) YK:n siirtolaisasiakirjan (GCM:n) tukemisen. Lausuman puolesta äänesti 41 ja 27 vastaan. 30 Riigikogun jäsentä pidättyi äänestämästä.

Asiasta kertoi Postimees 27.11.2018.

Keskusteluun Viron GCM-kannasta liittyy myös seuraava välikohtaus, jossa GCM-sopimusta kommentoinut europarlamentarikko Indrek Tarandi joutuu pahoinpitelyn kohteeksi. Yleisö ilmeisesti suuttui hänen näkemyksestään.

Jos video ei näy, käy linkissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top