Vuoden 23 budjettiriihessä puidaan pettuleipää

Suomen valtio on kuin yrittäjä, jolla on rahaa sidottuna johonkin, mutta ei voi käyttää sitä, ja on pakotettu ottamaan velkaa. Sitten kun velkaa on tarpeeksi, velkoja haluaa omansa pois: Hän ottaa velallisen omaisuuden juuri siihen hintaan, kuin viitsii maksaa.

Kerroin aiemmin, että Suomi-yritys on käyttänyt velkarahansa kolmeen asiaan, -eikä niistä ole sitten muuhun riittänytkään: 1.) Maahanmuuttokulut, 2.)  kehitysapu, ja tarpeeseen nähden moninkertainen 3.) hallinto riittävät yksin kattamaan kaikkien näiden vuosien alijäämät ja otetun valtionvelan. Muut asiat on sitten katettu valtion ja kuntien tuloilla ja yli sadan vuoden aikana kertyneen julkisen omaisuuden myynnillä.

Ongelmana ei ole EU-jäsenyys, sillä asialla on sama jengi joka nyt lapioi rahamme maailman ääriin, ja täyttää Suomen uusilla nettosaajilla joita kaivellaan esiin paikoista joista emme muuten olisi kuulleet puhuttavankaan. Tämä jengi oli pahanteossa jo ennen EU-jäsenyyttä, vuonna 1991, jolloin korjattiin sato sitä edeltäneistä löysän rahan vuosista: Yrittäjille, asunnon-hankkijoille ja kotitalouksillekin oli tyrkytetty avokätisesti lainaa, joka yhdellä hallituksen (Iiro Viinasen; kok) päätöksellä muutettiin mahdottomaksi maksaa takaisin.

Suomen omalla työllään ja yrittämisellään vaurastunut keskiluokka koki omaisuuksiensa ulosmittauksen, ja reaalitalouden toimijoiden varallisuus siirtyi jopa vastikkeetta rahoitussektorille. Kas, juuri hehän olivat ”ylivelkaantumisen” promoottorit.

Elpymispaketti ja EU:n yhteinen velkaantuminen eivät ole muuta kuin vuoden 1991 temppu ko EU:lle

Jos Sanna Marinin katastrofihallitus saa jatkaa vaalikauden loppuun, ei seuraava 2023-vaalien voittajien muodostama hallitus voi enää vahinkoja korjata. Maksettavaa ja laiminlyötyjä asioita on silloin jo niin massiivisesti, että kuka tahansa joka ottaa hallitusvastuun joutuu ottamaan lisää velkaa ja on estetty keventämästä verotusta.

Vaalivoittajan toinen mahdollinen valinta, on jäädä oppositioon ja menettää uskottavuutensa äänestäjien silmissä. Niin tai näin, turpiin tulee ja lujaa.

Onko katastrofille mitään vaihtoehtoa? Kun itseltään kysyy, on helppo vastata: Alussa kerroin jo yrittäjä-esimerkin: Kaverilla oli rahaa kiinni jossakin, mistä ei kyennyt sitä realisoimaan käyttöpääomaksi. Siispä hän menetti kaiken. Onko sitten Suomen valtiolla jossakin löytymätön aarre? Rahaa jolla voisi paikata sen mihin nyt otetaan miljarditolkulla muilta velkaa??

Kerroin, mihin otettu velka on hukattu. Näistä ”kankkulan kaivoista” voi ottaa rahat pois ja kattaa asialliset kulut, -eikä velkaantumiseen ole tarvetta!

Suomessa on suurinpiirtein saman verran julkista hallintoa henkilömääräisesti, kuin Australiassa, jossa on 25,7 miljoonaa asukasta. Kas, meitä on jotain viisi miljoonaa mutta konttorin puolella on jotain 0.7.  Kun aussit tulevat toimeen 1/5-osalla meikäläistä byrokratiaa, niin miksipä ei meillä pudoteta tätä #huoltosuhdetta samalle tasolle?

Suomessa on keskimääräisesti yksi julkisella sektorilla työskentevä, siis verokertymästä palkkansa nostava, aina kahta reaalitalouden palkansaajaa/yrittäjää kohti. Todellisin ja merkitsevin huoltosuhteemme on siis 1:2.

Ennenkuin ehditte kiljaista: Sairaanhoitajien, poliisien, kirjastotätien, opettajien etc. lukumäärät leikkasi minimiin ja senkin alle jo Raimo Sailas ja Iiro Viinanen (kok) edellisen Suuren Puhalluksen (1991<) aikana. Jäljellä on siis hallinto, joka on jatkanut paisumistaan ja paisumistaan.

Istuvan hallituksemme #prioriteetteja kuvaa parhainen ministeri Saarikon lupaus keräämättömiä Veikkaus-”voittoja” vaille jääneelle ns. kulttuurille: Kaveria (=toveria) ei jätetä, -rahat otetaan verokertymästä. Niin mikä on tämä tuiki-tarpeellinen kyldyyri? onko se tarpeellinen Sinulle, onko minulle?

Ilmeisesti ei, joten laitamme kyldyyrin sinne listamme jatkoksi, lukemattomien yhdistysten ja julkisen sektorin rönsyjen perään.  No, nythän meillä on mistä ottaa! Miksei hallitus sitten ota, ja mikä on hiljaisuus opposition riveissä?

Loppukevennys:

4 Comments

 1. puolueeton
  20.9.2020 18:16

  Suomi on tullut kuuluisaksi siitä, että maksaa aina velkansa. Uutta kuuluisuutta voi hankkia sillä, ettei maksa ikinä velkojaan ja siirtyä omaan rahaan.

  Vastaa
 2. pöh
  20.9.2020 23:53

  ”Niin mikä on tämä tuiki-tarpeellinen kyldyyri? onko se tarpeellinen Sinulle, onko minulle?”

  Oikeastihan siellä on toistasataa yhdistystä joilla hakemuksessa on sanat somali tai maahanmuutto/kotouttaminen.

  Tosi asiassa niistä suurin osa on aivan huijausta.
  Somalinaiset jotka ei koskaan töissä käy/näy ajelee 60-70 000e autoilla, ei tarvitse olla yliälykäs laskeakseen 1+1

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.9.2020 12:23

   Samaa tekee lukuisa joukko suomalaisia. Tälle jengille on varattu kulttuurin, etc. hillotolpat. Ilmeisesti sama jengi on myös ”tapahtumateollisuudessa” koska ministerit ovat siitä niin kovin huolissaan. Veronmaksajien motivaatio on jo pakkasen puolella, joten rahahana kiinni nyt heti. Muuten näemme kasvavaa veronkiertoa, ja lopuksi kapinan.

   Vastaa
 3. Juha
  21.9.2020 08:34

  Alkaa usko hiipua järjen voittoon.. tämä maa on jo menetetty ja seuraa samaa tietä kaaokseen muiden länsimaiden kanssa. Yhdysvalloissa alkoi jo ”punakapina” ja panokset kovenee piipussa kun vaalit lähestyy.. todennäköisesti talous ja taala romahtavat ja EU seuraa perässä.. köyhyys ja työttömyys kasvaa ja se on paras kasvualusta kommunismille ja levottomuuksille. Yhteiskunta romutetaan.. ja tuhkasta nousee uusi ”uljas” kommunistinen totalitarismi. Meille vapautta rakastaville normaaleille ihmisille tämähän on kauhistus.. kuka nyt Neuvostoliittossa olisi halunut elää.. No täytyy vain varautua pahimpaan.. ”winter is coming”

  https://m.youtube.com/watch?v=OYm46iZ5x4c

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top