Washingtonissa kansalliskaarti odottamaan ”Freedom Convoyta”

Amerikkalaiset autoilijat ovat tulossa Yhdysvaltain pääkaupunkiin Washingtoniin mieltään osoittamaan, ja kaupungissa harkitaan kansalliskaartin kutsumista valvomaan tilannetta.

Kanadan pääkaupungissa Ottawassa keskustaa hallussaan pitäneet convoy-mielenosoittajat poistettiin paikalta viranomais-operaation avulla.  Amerikkalaisten Freedom Convoy -mielenosoittajien protesti kohdistuu korona-rajoituksiin ja rokotemääräyksiin, kuten Kanadassakin. Länsirannikon Los Angelesia pääkokoontumispaikkanaan käyttävät mielenosoittajat tähtäävät Washingtoniin saapumisensa maaliskuun ensimmäiseksi, jolloin presidentti Joe Biden pitää liittovaltion tila -puheensa.

Uutisen mukaan kaupungissa varaudutaan järjestyksenpitoon vahvennetuin voimin. Kansalliskaarti (National Guard) on reserviläisistä ja vapaaehtoisista koottu USA:n puolustusvoimien osa. Sitä on käytetty aiemmin mielenosoitustilanteissa poliisin apuna. Kansalliskaartilaisilla on sotilaallisesti suuntautunut koulutus.

Kanadalaisten inspiroimina USA:n kuorma-autoilijat aloittivat kokoontumisen muodostaakseen protestisaattueen ajaakseen Washingtoniin. Lehden mukaan Los Angelesiin on kokoontunut 38 000 raskasta ajoneuvoa, joiden on tarkoitus lähteä liikkeelle kohti pääkaupunkia perjantaina (25.02.).

Pentagonin tiedottaja John Kirby kertoi tiistaina (22.02.) että puolustusministeriö pohtii tapoja tukea pääkaupungin poliisia (U.S. Capitol Police) hätätilanteen hoitamisessa. Kirbyn mukaan viranomaiset ovat tiedustelleet mahdollisuudesta käyttää kansalliskaartilaisia liikenteen kontrolloimiseen. Pyyntöihin ei ole vielä vastattu.

 

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top