WHO: Hydroksiklorokiinia ei pidä käyttää Covid-19 torjuntaan

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee vahvasti, ettei hydroksiklorokiinia** käytetä enää koronan estämisessä. Lääke ei ole enää prioriteetti tutkimuksissa, vaan resurssit tulisi ohjata lupaavampiin lääkkeisiin covid-19 viruksen estämisessä.

**Hydroksiklorokiini on klorokiinista johdettu lääke; myyntinimi Oxiklorin­®. Se syntetisoitiin ensimmäisen kerran 1946 lisäämällä klorokiiniin hydroksyyliryhmä. Hydroksiklorokiini on myrkyllistä, aikuisilla yli 11 g hydroksiklorokiinia aiheuttaa usein kuoleman muutamassa tunnissa. Pienempikin määrä saattaa aiheuttaa häiriöitä sydämeen. Lääke on anti-inflammatorinen, eli tulehdusta vaimentava ja on suunniteltu alun perin malarialääkkeeksi, mutta käytetään myös nivelreuman hoidossa.

Hydroksiklorokiinia ei tulisi enää käyttää infektion ennaltaehkäisemiseen ihmisille, joilla ei ole covid-19 tartuntaa, sanoo kansainvälisistä asiantuntijoista koostuva paneeli, GDG (Guideline Development Group) tänään antamassa lausunnossaan. GDG on perustettu suunnittelemaan ja arvioimaan ajantasaisia suuntaviivoja tilanteisiin, joissa tutkittava alue muuttuu ja vaihtelee alati, kuten covid-19 kohdalla. Tarkoitus on vaihtaa dataa nopeasti tutkijoiden välillä ja päivittää vertaisarvioidut sekä tarkistetut näyttöyhteenvedot nopeasti kaikkien saataville, tarjota luotettavaa ohjausta covid-19 viruksen hallinnassa ja auttaa lääkäreitä ympäri maailman tekemään parempia päätöksiä koskien potilaidensa hyvinvointia.

Paneelin vahva suositus perustuu kuuteen kontrolloituun sokkotutkimukseen. Näihin tutkimuksiin osallistui yli kuusi tuhatta henkilöä, joiden joukossa oli sekä tiedettyä altistumista covid-19 tartunnalle, että henkilöitä, joiden altistumisesta ei ollut tietoa. Vahva näyttö osoittaa, että hydrokloriksiinilla ei ole mainittavaa vaikutusta kuoleman tapauksiin, eikä tartunnan saaneiden sairaalahoitoon päätymisen suhteen. Päinvastoin, laboratorio kokeet osoittivat melko varmalla todennäköisyydellä, että hyrokloriksiinilla ei ole vaikutusta covid-19 tartunnan hoidossa, vaan se todennäköisesti jopa nostaa haittavaikutusten esiintymisen riskiä.

Näiden tutkimustulosten vuoksi asiantuntijaryhmä (GDG) suosittelee, että resursseja ei enää käytettäisi tämän lääkkeen tutkimiseen, vaan lupaavampien hoitomuotojen arvioimiseen covid-19 tartuntojen estämiseksi.

Tämänpäiväinen suositus oli ensimmäinen laatuaan koskien ajantasaisia suunnanvetoja covid-19 tartuntaa ehkäisevien lääkkeiden osalta niiltä osin, kun niitä on kehitellyt Maailman terveysjärjestö MAGIC (Evidence Ecosystem Foundation) säätiön tuella. WHO päivittää listaa uusista suosituksista koskien covid-19 virustartuntaa ja sitä ehkäiseville lääkkeille sitä mukaa, kun tutkimustuloksia tulee saataville.

Lähde: WHO mediatiedotus

Luettavaa:

10 Comments

 1. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  2.3.2021 06:53

  Mihinkään tietoon mitä noilta kansakuntien tuhoojilta ulostulee, suhtaudun epäilevästi. Covid piikkiä nuo varmasti suosittelee…

  Vastaa
 2. Lisää voittoja
  2.3.2021 08:19

  Eli ei saa käyttää lääkkeitä joiden patentit ovat rauenneet ja ne ovat siksi edullisia. Vaan pitää käyttää lääkkeitä joita ei ole testattu ja toimia samalla sekä testikaniinina että rahastusautomaattina. Uudet lääkkeet kun ovat aina kalliimpia kuin vanhat.

  Tämän patenttien raukeamisen vuoksi ”pitää koko ajan kehittää lääkkeitä”. Ei siksi että vanhat menettäisivät tehonsa, vaan siksi että uudet ovat patentttien piirissä. Voisiko paremmin sanoa kuin että se on sairasta.

  Vastaa
 3. vain HCQ:n yliannostus vaarallista, ei muiden lääkkeiden?
  2.3.2021 09:05

  Oltuaan yli 60 vuotta turvallinen, halpa HCQ muuttui nyt vaaralliseksi, koska sen voimakas yliannostus uskotaan haitalliseksi? Ja muilla lääkkeillä ei yliannostuksesta ole haittavaikutuksia? Tilalle tarjotaan bioNtech eli bio-nano-tech robotiikkaa kehoon ja DNA:n muuttamista ihmisestä tyhmemmäksi versioksi. Onneksi CV19 tartunta on ulkomaisten sotilaslähteiden mukaan mennyt ohi jo kauan sitten. Tulevatkohan mystisesti 2020 kadonneet flunssa ja keuhkokuume joskus uudestaan takaisin? Maskin pudottaa hapensaantia 30% ja sitä kautta vastustuskykyä 17% – aivovammariskistä puhumattakaan.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   2.3.2021 09:21

   Malaria- ja reumalääkkeenä käytetyn jo käytännössä koetellun valmisteen toimivuus aivan uuteen sairauteen toki piti tutkia, mutta vasta kun sitä oli jo toisin paikoin käytetty covid-19-hoitoon. Mielelläni näkisin näistä kokemuksista yhteenvedon.

   Vastaa
   1. Kainuunkonkari
    2.3.2021 12:25

    Tuossa ohessa linkki Mikko Paunion kirjoitukseen. Edelleen Hydroklorokiinia on käytetty menestyksekkäästi myös heti ”pandemian” ilmaannuttua Kiinassa, Etetlä-Koreassa ja Ranskassa, joista viimeksi mainitussa Hydroklorokiinin kielto johti avoimeen julkiseen riitaan Ranskan tunnetuimman virologin Didier Raoult:n ja lääkintäviranomaisten välillä.

    https://www.ossitiihonen.com/2020/07/27/mikko-paunio-trump-oli-oikeassa-hydroksiklorokiinista/

    Vastaa
 4. Orang Utang
  2.3.2021 09:35

  > Maailman terveysjärjestö WHO

  Löytyykö mitään lääketehtaista tai niiden omistajista riippumatonta lähdettä, joka on samaa mieltä?

  Vastaa
 5. Kati N. Rontti
  2.3.2021 09:49

  Erittäin hyviä huomioita ja pohdintoja jokaiselta. Terveisin: Kyseisen artikkelin suomentamisen yrittäjä 😀

  Vastaa
  1. Lisää kiitos
   2.3.2021 15:27

   Toivon jatkossa vastaavanlaisia suomennoksia lisää. EIkä se nyt ole just niin pilkullee jos tulee joku virhe, kunhan suuret linjat on kohdillaan. Joku tietysti tarttuu myös yksittäisiin sanoihin, mutta kertoo ehkä enemmän ko. henkilön suhtautumisesta kaikkeen.

   Mutta joo, juuri tällaisia artikkeleita saisi olla enemmän joissa tuodaan infoa esille. En väitä etteikö täälä olisi sitä, mutta kaikki info parantaa yleiskuvaa maailmasta. Googlen translaattorilla saa jo melko hyviä suomennoksia jopa saksankielen artikkeleista. Suosittelen syventymään Itävallan, Luxenburgin ja Ranskan artikkeleihin. Niissä usein on paljon sellaista joista ei Suomessa edes puhuta.

   Vastaa
 6. Kalergi-suunnitelma
  2.3.2021 10:23

  Maailmanlaajuisesti, sisilialaisen mafian mallin mukaisesti organisoitunut Medical Mafia on selvästi tämänkin suosituksen takana.
  Kanadalainen lääkäri Ghislaine Lanctot kirjoitti palastuskirjan Medical Mafia, jonka hän on luovuttanut internettiin vapaasti luettavaksi.
  Mafia kosti hänelle paljastuskirjan julkaisemisen viemällä häneltä lääkärinoikeudet näytösoikeudenkäynnin avulla.

  Vastaa
 7. juha.
  2.3.2021 21:08

  Lainatakseni erästä poliitikkoa: ”Paska puhetta!!!” Malarialääke on ”Graalin malja”, mutta se ”jättää” korona sairaan elämään yhtä reippaana tyttönä/poikana kuin ennenkin!!!

  Pärkkele!!!! Eihän sen niin pidä mennä… BYÄÄÄÄÄH…!!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top