WHO varoittaa: Koronapandemialla on myös mielenterveydellisiä seurauksia

Maailman terveysjärjestyö WHO varoittaa tänään koronapandemian vähemmän huomiota saaneista seurauksista:  Virustaudin mukana on tullut myös mielenterveydellinen kriisi, joka tulee kärjistymään vasta tulevina kuukausina.

Terveydenhoidon tehtävissä toimivat joutuvat pelkäämään päivittäin sekä oman että läheistensä terveyden puolesta, mikä ei voi olla tuomatta myös henkisiä seurauksia. Kiinassa asiaa on jo tarkasteltu, ja terveyshenkilöstöllä on havaittu kasvanutta masennusta, ahdistusta ja mm. unettomuutta. Etiopiassa terveystyöntekijöillä esiintyi masennusta viime huhtikuussa kolminkertaisesti edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna. Kanadasta ilmoitetaan, että 47% terveydenhoitajista on tarvinnut mielenterveydellisiä palveluja.

Italiassa ja Espanjassa on huolestuttu kouluista kotiin jääneiden lasten hermostuneisuudesta, ja käyttäytymishäiriöistä. Englannissa on huomattu mielenterveydellisiä palveluja tarvitsevien tilan pahentuneen. Kaikissa rajoituksia ja lockdowneja julistaneissa maissa AA-kerhot ja vertaistukiryhmät ovat karanteenioloissa jääneet kokoontumatta, millä on ollut negatiivisia seurauksia niissä käyvien tilanteeseen. Useassa maassa hätänumeroihin tulleiden soittojen määrä on myös merkittävästi kasvanut, mikä on myös yksi indokaattori ihmisten henkisestä hyvinvoinnista.

Karanteeneillä on siis taloudellisen hintansa lisäksi raskas seuraus mielenterveydelle ja lukemattomien ihmisten elämäntilanteen heikkenemiselle.

1 Comment

  1. SUOMEEN TULI HUNTUPAKKO
    14.5.2020 13:55

    Median ohjelmointia katsoneita pelokkaana pälyileväksi hypnotisoituja hunnuilla eikun maskeilla taulunsa peittäviä suomalaisia näkyy kaduilla ja suurten ketjujen kaupoissa. Suurten ketjujen kaupoissa on se etu, että niissä virukset ei tartu, kun taas pienten- ja keskisuurten yritysten tiloissa virukset tarttuisivat.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top