Wienin ”Iranin ydinsopimus” -neuvottelut takkuavat, Pappisjohto vetäytyi aiemmista kompromisseista

Yhdysvaltain valtuuskunta matkustaa kotiin ”Iranin ydinsopimuksen” JCPOA:n palauttamista koskevista neuvotteluista Wienistä.

”Se, mitä olemme nähneet muutaman viime päivän aikana, on, että Iran ei tällä hetkellä näytä olevan tosissaan tekemässä sitä, mikä on tarpeen sopimuksen palauttamiseksi, minkä vuoksi päätämme tämän neuvottelukierroksen Wienissä”, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi tänään perjantaina.

Blinken jatkoi, että Yhdysvallat jatkaa keskusteluja muiden vuoden 2015 JCPOA-ydinsopimuksen allekirjoittajien Venäjän, Kiinan ja Euroopan unionin maiden kanssa, sekä sekä konsultoi ”huolestuneita mata”, kuten Israelia, Saudi-Arabiaa, ja Persianlahden valtiota.

Iranin ydinsopimuksen” JCPOA:n palauttamisesta käytävien neuvotteluiden seitsemäs istuntokausi on alkanut Wienissä, mutta ilma näyttää kylmenneen Goburgin palatsissa samaan tahtiin, kuin ulkonakin.

JCPOA-sopimus neuvoteltiin Iranin ja maailman johtavien valtioiden välillä vuonna 2015, tarkoituksena lopettaa Iranin pappisjohdon ydin-aseen tavoittelu, ja myös Yhdysvaltain Iraniin kohdistamat kauppapakotteet. Presidentti Donald Trump irroitti maansa sopimuksesta vuonna 2019, perusteena Iranin sopimusrikkomukset.  Samalla päätöksellä talouspakotteet alkoivat uudelleen.

Iran on tämän jälkeen aloittanut uraanin rikastamisen huomattavasti yli JCPOA:ssa määritellyn enimmäispitoisuuden, tasolle jolla ei ole rauhanomaista käyttöä, -60%:iin josta on vain askel pommivalmiiseen 90%:iin. Iran on myös käynnistänyt uuden sentrifuugi-laitoksen, toisin kuin se JCPOA:ta solmittaessa sitoutui.

Neuvottelut JCPOA:han palaamisesta, ja sitä kautta kappapakotteiden lopettamisesta, alkoivat keväällä Wienissä. Neuvottelut ovat olleet katkolla heinäkuun lopusta lähtien, ja alkoivat uudelleen marraskuun lopussa. Israelilla ja eräillä Lähi-Idän mailla on ollut huolena, että Joe Bidenin hallitus -ilmoitettuaan pyrkivänsä sopimukseen- tekee myönnytyksiä iranilaisille näennäisen poliittisen voiton toivossa. Yhdysvaltain tiukentunut asenne rauhoittaa pelkoja, ainakin vähän.

Yhdysvaltain edustajan mielestä Teheran ei tullut Wieniin rakentavilla ehdotuksilla, kerrotaan tänään.

Lehti kertoo:

”Kuuden ensimmäisen neuvottelukierroksen aikana saatiin aikaan luovia kompromissiratkaisuja moniin vaikeimpiin ja kaikille osapuolille vaikeisiin kysymyksiin. Iranin lähestymistapa tällä viikolla ei valitettavasti ollut yrittää ratkaista jäljellä olevia ongelmia”, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja sanoi lausunnossaan.

Britannian, Ranskan ja Saksan diplomaattien sanavalinnat puhuvat ”pettymyksestä ja huolestuneisuutesta” kun perjantaina on neuvoteltu Wienissä jo viisi päivää vuoden 2015 Iranin ydinsopimuksen elvyttämisestä: Iranin esittämät kaksi ehdotusluonnosta näyttivät kumoavan kuukausia kestäneessä väännössä saavutetut kompromissit.

”Tehran on vetäytynyt melkein kaikista vaikeista kompromisseista, jotka saavutettiin usean kuukauden kovan työn jälkeen”, he sanoivat. ” Iranin valtuuskunta oli vaatinut suuria muutoksia”.

Iranin neuvotteluvaltuuskunnasta kerrottiin, että eurooppalaiset ja amerikkalaiset eivät olleet tosissaan pyrkiessään JCPOA-sopimukseen palaamiseen. Neuvottelujen eurooppalaiset osalliset, Englanti, Saksa, Ranska, eivät hekään ole tyytyväisiä iranilaisiin. Muut osallistujamaat ovat Venäjä, Kiina ja EU. Yhdysvallat on läsnä Wienissä, mutta ei neuvotteluissa.

Myös Iranin ja Kansainvälisen atomienergiajärjesön IAEA:n välillä kitkaa

Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamiehen mukaan Iran ei ole lähestynyt yhteisymmärrystä IAEA:n kanssa avoimuuden palauttamiseksi Iranin ydinlaitosten valvontaan. Tästä on ollut keväällä edes-takaista vatkaamista Iranin ja IAEA:n välillä. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja moitti -Bidenin hallinnon tapaan- edellistä presidenttiä Trumpia päätöksestä vetäytyä JCPOA:sta, mikä päätös olisi johtanut ”Iranin ydinohjelman dramaattiseen ja ennennäkemättömään laajenemiseen”.

Ulkoministeriön virkamies kuitenkin totesi, että Washington pitää edelleen kiinni sopimukseen palaamisesta, jos Iran tekee samoin. ”Jos Iran on yhtä sitoutunut, ratkaisu on käsillä. Jos ne eivät ole, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin etsiä muita vaihtoehtoja.”

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top