WSJ:n kirjoittaja kehottaa Bideniä varautumaan ennaltaehkäisevään iskuun Irania vastaan, mutta onko Wienissä jotain sovittu?

Hyvin luettu talouslehti Wall Street Journal antoi loppiaisena palstatilaa mielipidekirjoitukselle, joka esittää hyvin pessimistisen skenaarion Wienissä par’aikaa takertelevien ”Iranin ydinsopimus”-neuvotteluiden tulevaisuudesta. Kirjoittajat kehottavat Yhdysvaltain presidenttiä varautumaan ennaltaehkäisevän iskun käyttöön Iranin pappisjohdon ydinaseen-tavoittelun pysäyttämiseksi.

”Neuvottelut Wienissä Iranin ydinohjelmasta alkoivat tällä viikolla ja pysähtyivät nopeasti – eikä ihme. Teheran etenee kohti ydinaseita, eikä se ole juurikaan kiinnostunut diplomaattisesta läpimurrosta.

Tämä tekee melkein varmaksi, että presidentti Biden joutuu pian tekemään kohtalokkaan valinnan, joko sallia papiston hallinnon tulla ydinasevallaksi tai käyttää sotilaallista voimaa sen pysäyttämiseksi. Punainen viiva sotilaallisiin toimiin tulee, kun Iranin aikajana juoksullaan kohti ydinasetta kutistuu pienemmäksi kuin Pentagonin vasteaika. Nykyisellä kehityksellä se voi tapahtua tämän vuoden alussa. Jos ja kun niin tapahtuu, presidentin pitäisi määrätä sotilaalliset iskut Iranin ydinlaitoksiin estääkseen Teherania rakentamasta pommia”, kirjoittavat Mark Dubowitz ja Matthew Kroenig WSJ:ssä 06.01.

Näin siis WSJ:n vieraskirjoittajat. Näkemys toistaa sen huolen, mitä mm. Israelin taholta on vuosi sitten alkaneiden Wienin-neuvotteluiden takkuillessa ilmaistu: Iran pyrkii käyttämään neuvotteluita vuoden 2015 ”Iranin ydinsopimuksen” (JCPOA:n) palauttamiseksi ajan pelaamiseen: Rikastamalla uraania sentrifuugilaitoksissaan 60%:n pitoisuuteen -JCPOA:n vastaisesti- pitkittyneiden Wienin keskustelujen ajan, Iranilla on sopimukseen viimein päästäessä riittävästi lähes pommikelpoista uraania muutamaan pommiin. -Sitten voikin allekirjoittaa mitä rajoituksia tahansa. Pappishallitus on jo ydinaseen kynnyksellä, eikä pommin rakentamista voi kukaan estää.

Iranin edustajat ovat ottaneet kantaa -odotetun jyrkästi- WSJ:n kirjoitukseen. Tässä yhteydessä kannattaa muistaa, että istuva presidentti Joe Biden ilmoitti jo virkaansa astuessaan aikovansa perua edeltäjänsä Donald Trumpin tekemän JCPOA:sta irrottautumise-päätöksen.

JCPOA-sopimus (Joint Comprehensive Plan of Action) solmittiin Iranin, Yhdysvaltain, Venäjän, Kiinan, EU:n, Englannin, Ranskan ja Saksan kesken vuonna 2015. Sopimuksella lopetettiin Yhdysvaltain Iraniin kohdistamat kaupalliset pakotteet, ja piti lopettaa Iranin pappisjohdon ydinase-puuhat. Kansainvälisen Atomienergiajärjestön (IAEA:n) piti päästä tarkkailemaan Iranin ydinlaitoksia. Tämä näyttää toteutuneen vain kauppasaarron loppumisen osalta. Wienin-keskusteluissa ovat mukana kaikki allekirjoittajat, paitsi USA ei istu kokoushuoneessa Iranin vaatimuksesta.

Vuonna 2018 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump irtautui JCPOA:sta, ja Yhdysvallat aloitti pakotteet uudelleen. Trump kertoi syyksi pappishallituksen jatkuvat sopimusrikkomukset, joilla se oli koetellut sopimuskumppanien sietokynnystä. Wienin-neuvottelut sopimukseen palaamiseksi alkoivat noin vuosi sitten, ja ovat junnanneet paikoillaan. Iranin presidentin vaihtuminen elokuussa jyrkempään islamistiin aiheutti pitkän neuvottelukatkon.

Joulukuussa  2020 Iran ilmoitti perustavansa uuden sentrifugilaitoksen rikastamaan uraania, ja nostavansa fissiokelpoisen isotoopin %-luvun JCPOA:n sallimasta 3,67%:sta ylöspäin, -lopulta 60%:iin, mikä on alle pommikelpoisen mutta moninkertainen ydinvoimaloiden polttoainesauvoihin tarvittavan pitoisuuden. JCPOA:n normi riittää kaikkeen rauhanomaiseen uraanin-käyttöön, joten sen ylittämisen syyt löytyvät helposti.

Israelilaiset kommentoijat ovat korostaneet, että 60%:sen uraanin rikastaminen fissiokelpoiseksi -90%:iin- ”ei vie kuukausia vaan viikkoja”. Israelissa muistutetaan myös iranilaisten poliitikkojen, islamistisen vallankumouskaartin IRGC:n komentajian, ja mm. Iranin libanonilaisen liittolaisen, Hezbollahin, johtajien hurjista lausunnoista. Tämä porukka vaikuttaa lukeneen holokaustista iltasatuinaan, ja itkeneen vain sitä että Hitleriltä jäi jotain kesken. On ymmärrettävää, että Jerusalemissa seurataan Iranin pappisjohdon hankkeita hyvinkin kriittisesti. Israel on jotain Uudenmaan-läänin kokoinen kaistale Välimeren rannalla.

Iranin kanta tämänhetkisellä neuvottelukierroksella on ollut vaatia Yhdysvalloilta pakotteiden purkamista, ennen kuin itse alkaa itse noudattaa JCPOA:n määräyksiä. -Tämä tukee skeptikkojen näkemystä ajan pelaamisesta.

Arabilehden väite: Kahden vuoden väliaikainen sopimus

 ”Rai Al-Youmin yksinomaisten tietojen mukaan sopimus on todellakin tehty. Turvallisuusneuvoston neljästä pysyvästä jäsenestä ja Saksasta koostuvan työryhmän kautta saavutettiin sopimus Yhdysvaltojen ja Iranin välillä. Väliaikainen sopimus kahdeksi vuodeksi: Yhdysvallat poistaa kaikki Iranille asetetut pakotteet, jotka asetettiin entisen presidentin Donald Trumpin kaudella.

Lontoossa ilmestyvä Rai Al-Yuom (Rai Today) kertoo Etelä-Korean varaulkoministerin Jung Kong Choin tavanneen Iranin pääneuvottelijan Ali Bagherin Wienissä, keskustelun koskiessa Etelä-Koreassa jäädytettyjä Iranin varoja, -noin 7 miljardia USD, mikä toimenpide oli ollut osa Yhdysvaltain pakotteita.

Lehden mukaan Iran on vaatinut Yhdysvalloilta takeita, ettei se irtaudu sopimuksesta, kuten Trump teki vuonna 2018. Amerikkalaiset neuvottelijat eivät ole tähän suostuneet, perusteella ettei USA:ssa ole sellaista lakia, joka voisi estää seuraavaa presidenttiä tekemästä omia päätöksiään.

Rai Today:n tietojen mukaan Wienissä sovittu takuu on Iranin rikastetun uraanin varaston siirtäminen säilytettäväksi Venäjälle, ja että uraanit palautetaan Iraniin siinä tapauksessa, että Yhdysvaltain hallinto vetäytyy sopimuksesta. Iranin neuvottelijoiden puheet tukevat Rai Todayn tulkintaa:

Iranin pääneuvottelija Ali Bagheri Kani sanoi eilen lauantaina (08.01,), että ”lähtölaskenta Wienin neuvotteluissa lopulliseen sopimukseen pääsemiseksi on alkanut”, korosti, että ”neuvottelut etenevät ja edistyvät”. Ja että ”erot kauppasaarron purkamista koskevissa neuvotteluissa ovat väistymässä”.

Venäjää Wienin keskusteluissa edustava Mihail Uljanov pitää sopimukseen pääsemistä helmikuun aikana mahdollisena, ja vähintään varovaista optimismia on kuultu muualtakin, mutta The Jerusalem Postin mukaan kahden vuoden sopimusta ei ole lainkaan tehty. Lehti kyseenalaistaa tänään koko sopimus-uutisen.

Neuvottelijatiimille läheinen lähde  #ایران kertoi, että ”Al-Rai Al-Youm:n raportti ja väite [kahden vuoden väliaikaisesta sopimuksesta Wienin keskusteluissa] on täydellisesti väärä”, twiittaa Iranin IRGC:lle läheisenä pidetty toimittaja Abas Aslani.

Mikäli kuvatun kaltainen diili tehdään, tai on tehty, se olisi Iranin pappis-itsevaltiaiden toiveiden täyttymys, ja Venäjälle uusi painostuskeino Yhdysvaltain hapuilevaa ja neuvotonta hallitusta kohtaa. Se tekisi myös entistä todennäköisemmäksi WSJ:ssa esitetyn kauhuskenaarion toteutumisen.

Luettavaa:

2 Comments

 1. Tästä ei oikeesti seuraa mitään hyvää
  9.1.2022 19:28

  Kunnon sota tästä vielä tulee. Koko maailma on jo sekaisin. Venäjä on mätä, Kiina on mätä, EU on mätä ja USA on mätä ja noi turbohuulimaathan on aina olleet mätiä

  Vastaa
 2. Obelix
  9.1.2022 20:35

  Tuntemattomasta Sotilaasta:

  Alikersantti Rokka: ”Jos sie lähet juoksemaa, nii sie saat juossa Pohjalahel saakka.” Joku Pentagonista vois kääntää tän ajatuskuvion Bidenille englanniksi, ja muuttaa ton Pohjalahel saakka….Chesapeake Shoreen saakka – ja sekään kunniaton perääntyminen ei tietenkään mitään auttaisi, koska ne vihulaiset tulee kostonhimossaan perässä. (Hymiö)

  Ps. Tähän tautiin ei auta mikään muu, kuin se yksinkertainen, ikivanha lääke: Stand up and fight! After that ”fight” one can look for that _Last Man Standing_ ….if necessary. Tosin epäilen vahvasti, että joku muu hyvin, hyvin huolestunut taho lähistöllä, ehtii toimia (ennalta)ehkäisevästi tätä jahkailevaa presidenttiä ennen, koska sen tahon on niinku ihan pakko toimia – sattuneesta syystä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top