Yhdeksän miljardia euroa! -Mitä se oikein on?

Se on esimerkiksi vuositasolla 2,5 % Suomen valtion budjetista eli 1,3 mrd vuodessa, siisti summa:  Sillä saisi vaikka mitä. Työpaikkoja keskimääräisellä 3000 kuukausipalkalla eli lomarahoineen 1 = 40 000 euroa/v. Eli yli 32 143 uutta pysyvää työpaikkaa seitsemäksi vuodeksi, tai yhtenä vuonna 225 000 uutta työpaikkaa. Ja nuo ihmiset myös maksaisivat niin tuloveroja, alveja, kiinteistö- ynnä muita veroja yhteensä noin 48 %:a.

Asuntoja rutkasti lisää

Jyväskylässä kaksion keskihinta näyttää olevan 2 200 euroa per neliö. Lähdetään siitä, että noilla kieppeillä se on koko maassa siis keskimäärin, Helsingissä kalliimpaa -selvästi- ja Pelkosenniemellä halvempaa- mutta tuon keskihinnan perusteella yhdeksällä miljardilla saisi 50 neliön kaksioita 82 000. Mutta tämän Suomen kannalta umpisurkean sopimuksen ”ansiosta” ei saada edes yhtä vanhaa yksiötä.

Keskihintaisia eli noin 22 000 euroa maksavia autoja yhdeksällä miljardilla ostasisi liki miljoonan: Siis kerralla Suomen autokanta puolittain uusiintuisi, koska automme ovat aivan liian vanhoja.

Lapsilisiä voitaisiin korottaa kaikille joille se kuuluu, siis 0-17 vuotiaille, 150 eurolla per lapsi per kuukausi. Ja kun tiedämme, että etenkin lapsiperheissä jokseenkin kaikki menee kulutukseen niin se olisi mukava piristysruiske maan talouteen. Kaksilapsinen perhe saisi vuodessa sievän summan. 3600 euroa eli toisen vanhemman 1,5 kertaisen nettopalkan verran puhtaana käteen.

Italia, jolla on maailman kolmanneksi suurin kultavaranto, on tämän heille auvoisan sopimuksen suurin nettosaaja, ja on varmasti tyytyväisin, kuten myös kaksikko Merkel-Macron joiden maiden pankit saavat Italiaan törsäämänsä rahat takaisin, ainakin suurelta osin.

Muuten jos Suomi lähtisi ostamaan kultaa yhdeksällä miljardilla niin se saisi nykyisellä hinnalla   -joka on 50 000 e/kg- 180 000 kiloa ”elämäniloa”. Suomella on nyt noin kahden miljardin edestä kultaa siis 9 miljardin ostoilla kultavarantomme kuusinkertaistuisi.

Ja vielä jos laitettaisiin vihdoin eläkeasioita kuntoon, vaikkapa myöntämällä takuueläkkeiden nostoon yhdeksän miljardia euroa. Näin saisivat lisäystä ikä-ihmiset todellakin ”vappusatasen” verran ja muutaman kympin ylikin ihan seitsemäksi vuodeksi. Takuueläke on nyt 834 euroa kuukaudessa.

Summa summarum, yhdeksän miljardia kaivoon heitettynä on tosi tosi paljon rahaa.

Muuten jos tuo raha myös konkreettisesti heitettäisiin kaivoon viiden centin kolikkoina viiden sekunnin välein niin aikaa kuluisi 28 vuotta ja 6 kuukautta. Tämä tarkoitta sitä, että aika olisi nelinkertainen nykyiseen vauhtiin ja jotta päästäisiin samaan seitsemään vuoteen tulisi pudottaa viiscenttinen noin kerran sekunnissa.

Mutta,koska tuo viiden sekunnin väli vie siis liki 30 vuotta niin sekin olisi parempi ”sopiumus kuin tämä Suomen nyt ” saama” diili.

Seppo Huhta

12 Comments

 1. Perustuslain vastaista touhua.
  21.7.2020 15:55

  Perustuslain vastaista touhua.

  Budjettivalta on eduskunnan ydin juttu.

  Nyt annetaan muille maille itselleen oikeuden päättää, että miten käyttävät lahjarahat.

  SE ON PÄIVÄNSELVÄSTI PERUSTUSLAIN 94 VASTAISTA, SE VAARANTAA VALTIOSÄÄNNÖN KANSANVALTAISIA PERUSTEITA. BUDJETTIVALTA ON KANSANVALLAN YDIN:

  Perustuslain 94:

  Kansainvälinen velvoite ei saa vaarantaa valtiosäännön kansanvaltaisia perusteita.

  Mihin hätärahoitusta käytetään?
  EU-jäsenmailla on huomattavasti omaa päätäntävaltaa siitä, miten ne haluavat käyttää tukia.

  https://www.kaleva.fi/kaikki-eun-elvytyspaketista-mihin-rahat-kaytetaan/2722964?campaign=kaleva.fi&source=Kaleva.fi&medium=RSS

  Perustuslaki

  94 §
  Kansainvälisten velvoitteiden ja niiden irtisanomisen hyväksyminen
  Eduskunta hyväksyy sellaiset valtiosopimukset ja muut kansainväliset velvoitteet, jotka sisältävät lainsäädännön alaan kuuluvia määräyksiä tai ovat muutoin merkitykseltään huomattavia taikka vaativat perustuslain mukaan muusta syystä eduskunnan hyväksymisen. Eduskunnan hyväksyminen vaaditaan myös tällaisen velvoitteen irtisanomiseen.

  Kansainvälinen velvoite ei saa vaarantaa valtiosäännön kansanvaltaisia perusteita.

  Saksan perustuslakituomioistuimen tuomari on todennut:

  ”Budgetary power is the crown jewel of parliament,” said Di Fabi
  spiegel.de/international/europe/0,1518,784442,00.html

  Vastaa
 2. Petri
  21.7.2020 16:33

  On se vaan hirveää katsottavaa, kun asian kongretisoi. Uskompa, että jokainen järkevä ihminen, ei siis poliitikko…laittaisi rahan työpaikkoihin. Ja jos palkka olisi 2000euroa/kk, niin uusia työpaikkoja tulisi n. 50000! Se jos mikä olisi sijoitus, sillä työssä käyvä maksaisi veroja. Eli ikiliikkuja olisi tässä tapauksessa keksitty, siis talouden kannalta ajatellen.

  Äänestin aikoinaan EU:iin liittymisen puolesta, mutta tunnen tehneeni elämäni pahimman munauksen josta sitä paitsi joutuvat kärsimään lapseni ja lapsenlapseni. Pahinta kaikessa, että pahimpaan mahdolliseen aikaan vallassa on ylilibilaarit pikkupennut, jotka eivät tajua maan johtaisesta hevon vittua. Humaanit, keltaiset kukkakranssit unelmissa keinahdellen viheltelevät lepakkosuhteissaan. Arkirealismi ja perinteiset arvot loistavat poissaololaan. Ja tällaiset keskenkasvuiset tyttelit menevät neuvottelemaan isoaidiksi sopivan Helangelan Merkelin kanssa. Saavatkó sanottua muuta, kuin ”entschuldigen Sie bitte” tulkin välityksellä. Ja Helangela tietää sen. Ei siellä olla tasavertaisessa neuvotteluasemassa, vaikka valtamedia sellaista kuvaa tyrkyttää. Helangela vie ja tytöt vikisevät.

  En toivo enempää kuin vähempää, että nämä kakarat saadaan valtioneuvostosta pois ja kokeneet poliitikot tilalle. Ja sehän tapahtuu vaaleilla, joissa ihmiset toivon mukaan ymmärtävät SUOMEN parhaan!

  Vastaa
 3. Los6666
  21.7.2020 16:38

  sinne meni hevon helvettiin duomalaisten fyrkat, kun kommunistiäpärät alkaa jakamaan… FUCK THE eu

  Vastaa
 4. Petri
  21.7.2020 17:00

  Lainaus Ivan Puopolon twitter-seinältä

  ”Tähän liittyen tuli ketjussa uusi hyvä kysymys.

  Jos kerran EU:lle annettu raha tuottaa lisäarvoa (tuottoa sijoitetulle pääomalle), miksi emme anna enemmän?”

  Vastaa
 5. Petri
  21.7.2020 17:10

  No, nyt on sitten tytöt ja naiset saaneet mahdollisuuden näyttää. Eli eiköhän tämä ole nyt sitten nähty.

  Vastaa
 6. Juha6
  21.7.2020 17:17

  Heh. Mutta tätähän suurin osa kansastamme haluaa.. maksaa muiden laskuja..
  Sairas maa ja sairaammaksi muuttuu..

  Vastaa
  1. Minna
   23.7.2020 17:58

   Satan is my lord! Nyt käyn päikkäreille ja sit katsotaan potkupalloa koko perheen voimin!

   Italiaa pitää auttaa muuten paavi kilahtaa ja muuttaa Antarktikselle kupolin alle!

   Vastaa
 7. Laskuvirhe..
  21.7.2020 18:35

  Miljardi sekuntia on ~ 32vuotta.. Eli siis joka sekunti euro sinne kaivoon, niin 32 vuoden päästä on vasta 1 miljardi euroa kaivossa….

  Vastaa
 8. George
  21.7.2020 20:11

  Luovutaan YLE-verosta kompensaationa. Siitä riittää EU’lle 500 miljoonaa vuodessa.

  Vastaa
 9. jani
  21.7.2020 20:48

  Katainen ja Urpilainen tienasivat itselleen ”hei me tienetaan tällä vedätyksellä” hyväpalkkaiset EU-virat.
  Ilmeisesti tässä on kyse siitä että tällä kertaa Marin ja Tuppurainen ostivat itselleen hyväpalkkaiset EU-virat tulavaisuudessa?

  Vastaa
 10. Anna-Maria Korhonen
  21.7.2020 21:32

  Sanna Marin osoitti todeksi, että ”Ota yksi, maksa kaksi” ei ole vain vitsi, vaan nykyhallituksen talousosaamista, ikävä kyllä.

  Vastaa
 11. murre riepunen
  25.7.2020 18:55

  Itsenäisyys on mennyt, lopullisesti. Joulukuun kuudes pidetty perinteinen juhla peruttava, presidentti polvistukoon ja olkoon siinä niin kauan ettei ylös pääse Äänestykseen EU:sta eroamiseen valmistauduttava, äänesttyslippuja painettava, lipukkeille tarvittavia uurnia liimattava huomattava määrä, vaalitoimihenkilöitä haalittava riittävästi, myös makkaranmyynti oikeuksista äänestyspaikoille pidettävä rehti tarjouskilpailu. Äänestysprosentin uumoillaan nousevan melkolailla huikeaksi, tulisiko mualimanennätys.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top