Yhdysvallat evakuoi afgaani-liittolaisensa heinäkuun aikana

Yhdysvaltain armeijan palveluksessa olleet afganistanilaiset evakuoidaan vielä kuluvan kuun aikana, kertoo ilmailujulkaisu korkeaan virkamies-lähteeseen tukeutuen.

Presidentti Joe Bidenin tekemän päätöksen mukaisesti kaikki Yhdysvaltain taistelujoukot poistuvat Afganistanista viimeistään 31. elokuuta. Bidenin ilmoitettua päätöksestään heinäkuun alussa afganistanilaisia turvallisuusjoukkoja on paennut mm. naapurimaan Uzbekistanin alueelle, tai luovuttanut aseistuksensa Taleban-islamistijärjestön sotureille.

Talebaanit ovat myös ottaneet haltuunsa useimmat Afganistanin ja Pakistanin raja-asemat. Ainakin Intia ja Venäjä ovat kotiuttaneet diplomaatti- ja konsulaatti-henkilöstöään. USA:n liittolaisten evakuointi merkitsee pakenemisten kiihtymistä. Evakuointitoimenpide, Operation Allies Refuge, käsittää evakuointilennot ja myös palveluja evakuoitaville näiden asettuessa Yhdysvaltoihin.

Emme koskaan unohda niitä, jotka antoivat viimeisen täyden antaumuksensa maamme puolesta Afganistanissa – emmekä niitä, joiden elämää palveluksessamme saadut vammat ovat muuttaneet mittaamattomasti. Olemme päättämässä Amerikan pisintä sotaa, mutta kunnioitamme aina siinä palvelleita. Joe Biden 08.07. 2021.

USA:n vetäytyminen lisää epävakautta Etelä-Aasiassa, ja saattaa rohkaista islamisteja kaikkialla maailmassa. Islamistien valtaannousu Afganistanissa pysäyttää myös jo Euroopassa olevien afgaani-islamistien kotimaahansa palauttamisen.

Luettavaa:

7 Comments

 1. Orang Utang
  15.7.2021 12:45

  Kohta Suomenkin lentokentille tehdään salaisia «pakolaislentoja». Näillä lennoilla tuodaan maahan USA:n palkkaamia tulkkeja ym. paikallista väestöä jolle on luvattu ilmainen elämä lännessä.
  – Tällä tavalla sodan kustannukset kätevästi «jaetaan» liittolaisten kesken.

  Kun tiedetään muiden maksavan laskun, on helppo maksaakin palvelut ruhtinaallisilla lupauksilla.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.7.2021 15:08

   Vähän lusmun-oloinen kaveri, joka kuvassa selittää jenkkisotilaille. Varmaan kertoi talibanaaneille kaiken, mitä tulkkasi jenkeille? -Jos joku tulee Suomeen, niin tavallisella tsägällä saamme….? (Uuden ”rauhan-taeen?)

   Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   16.7.2021 04:36

   Bidenin peli alkaa asettua kontekstiinsa, Talebanilla onkin diili.

   Vastaa
  2. Orang Utang
   16.7.2021 14:58

   Onko Afganistanin vetäytymisen takana laajempikin (salainen) geopoliittisen strategian muutos?

   Samanlainen «vetäytyminen» on nyt tapahtumassa Nordstreamista.

   – Nord Stream 2 pipeline – Washington has given up trying to stop it

   Missä seuraava «vetäytyminen» tapahtuu?

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    16.7.2021 20:07

    Bidenin aivoituksia en tiiä, mutta vaarallista tilannetta pukkaa. Afganistanin kehitys voi vaarantaa vakauden Etelä-Aasiassa, ja Kiinan puuhat Iranin pappishallinnon kanssa ovat muutenkin arveluttavia. Toivotaan, etteivät ajatollahit saa ydinasetta. -Nehän on jo kertoneet, mikä on eka kohde.

    Vastaa
   2. Orang Utang
    19.7.2021 23:31

    Uusi strategia alkaa hahmottua.

    https://english.pravda.ru/news/world/47624-turkey_kabul/

    Russia bewildered about Turkey protecting Kabul International Airport

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top