Yhdysvallat ja Venäjä: Start-kakkosta jatkettu vuoteen 2026 asti

Venäjän ulkoministeriö ja Yhdysvaltain suurlähetystö Moskovassa ovat tänään vaihtaneet asiakirjoja, jotka virallistavat strategisten hyökkäysaseiden rajoittamissopimuksen, START-2:n, jatkamisen.

Sopimuksen jatkamisesta muuttumattomana on sovittu 26.01. puhelinkeskustelussa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välillä. Sopimus solmittiin alunperin 08.04, 2010.

Odotamme, että Washingtonin kanssa saavutettu yhteisymmärrys uuden START-sopimuksen tulevaisuudesta kansainvälisen turvallisuuden kulmakivenä antaisi mahdollisuuden jättää taakse suuntaus asevalvonta- ja aserajoitusmekanismien purkamiseen, joka on ollut niin yleistä viime vuosina Yhdysvaltojen tuhoisan politiikan vuoksi (years due to U.S. destructive policies).  Tarvitaan merkittäviä toimenpiteitä, jotta voimme palauttaa kahdenvälisen vuoropuhelumme tällä alalla takaisin vakaammalle polulle, saavuttaa uusia merkittäviä tuloksia, jotka vahvistavat kansallista turvallisuutta ja globaalia strategista vakautta. (tiedote)

Sopimuksen jatkamiseen päästiin pian virkakautensa aloittaneen presidentti Bidenin asetuttua Valkoiseen Taloon.

1 Comment

  1. Merceeri
    3.2.2021 18:17

    ”Tarvitaan merkittäviä toimenpiteitä, jotta voimme palauttaa kahdenvälisen vuoropuhelumme tällä alalla takaisin vakaammalle polulle, saavuttaa uusia merkittäviä tuloksia, jotka vahvistavat kansallista turvallisuutta ja globaalia strategista vakautta. (tiedote)”

    En sano enkä väitä, mutta kun tuo _kansallinen turvallisuus_ tulkitaan Venäjällä – silloin tällöin – sisäpoliittisista syistä ”lähi-ulkomaiden” alueellisiksi tappioiksi? Miten lie käy jatkossa näiden jo solmittujen kahden välisten turvallisuus-sopimusten kanssa (USA + Nato), kun alkaa vaikuttamaan siltä – kun ei olla Natossa – että Suomen ylitse voidaan mahdollisesti käydä kauppaa, globaalin strategisen vakauden nimissä?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top