Yhdysvaltain armeijan läsnäolo Koillis-Syyriassa hiertää kurdien ja Venäjän välejä

Lontoossa ilmestyvä Al-Araby Al-Jadeed kertoo US.Armyn partion ilmaantumisen kurdien valvomalle alueelle aiheuttaneen Venäjän joukkojen reagoinnin: Venäläiset uhkaavat vetäytyä, ja jättää kurdit ilman suojelua Turkkia vastaan. Tilanne on paikallinen, mutta kuvaa hyvin Eufratin itäpuolisen Syyrian monimutkaista tilannetta.

Amerikkalaisen partion läsnäolo Tel Tamrissa ei ole voinut tapahtua ilman kurdijohtoisten Syyrian Demokraattisten Voimien (SDF) myötävaikutusta, olivat venäläiset päätelleet.  SDF oli viime vuoden lokakuuhun asti USA:n tärkein liittolainen Syyrian sotanäyttämöllä, mutta liittosuhde kärsi presidentti Donald Trumpin määrättyä US.Armyn vetäytymään Syyriasta, ja osoitettua ymmärrystä Turkin islamistipresidentti Recep Tayyip Erdoganin politiikalle.

Muuttunut tilanne lähensi SDF:ää sekä Venäjään että Syyrian keskushallitukseen. SDF:n joukot tekivät Turkin hyökätessä Syyriaan paikallisia sopimuksia hallituksen joukkojen, Syyrian Arabiarmeijan (SAA) kanssa, ja sitten päästivät SAA:n myös kurdien täysin valvomaan Eufratin itäpuoliseen osaan maata. Poistuneiden amerikkalaisten tukikohtiin tuli venäläisiä.

USA:n varapresidentti Mike Pence tapasi viime vuoden lokakuussa Erdoganin Ankarassa ja Venäjän presidentti Vladimir Putin Sotshin lomakaupungissa Venäjällä. Tehdyissä sopimuksissa Turkille luvattiin ”turvallisuusvyöhyke” pitkin Syyrian rajaa, sen syyrialaisella puolella. SDF veti joukkonsa Turkin vaatimalta alueelta Venäjän ja USA:n hyväksymiä sopimuksia noudattaen. Alueen siviilien suojelu jäi näin pitkälle venäläisten vastuulle.  Venäjän joukkojen ja Syyrian demokraattisten joukkojen (SDF) välille on muodostunut nyt jännitettä Koillis-Syyrian Hassakahin maaseudulla, ja Venäjä on uhannut vetäytyä alueelta.

M4-valtatie itäisestä Syyriasta länteen on hyvin tärkeä Syyrian taloudelle, ja sen pitäminen liikennöitävänä on tärkeää sekä kurdeille että presidentti Bashar al-Assadille.  Läntisessä Syyriassa tietä on turvattu Turkin ja Venäjän yhteisillä sotilaspoliisipartioilla, joissa tosin on ollut ongelmia.

Amerikkalaisen partion ilmaantuminen Hakasahin maakunnassa Koillis-Syyriassa Tel Tamrin kaupunkiin on horjuttanut alueen monimutkaista tilannetta, jossa kurdien, al-Assadin, Turkin, Venäjän ja USA:n intressit ovat sekä yhtäläisiä että ristikkäisiä, ja valtioiden tekemät sitoumukset sitovat niiden käsiä. Kurdien siirtyminen ”USA:n johtamasta liittoumasta” käytännössä venäläisten leiriin on mullistanut asetelmia, eivätkä palikat ole ilmeisesti vieläkään pudonneet kohdalleen. Jo ennenkuin USA:n pikavetäytyminen Syyriasta oli loppuunsaatettu USA:n sotilaita alkoi palata öljykentille, eivätkä Koillis-Syyrian itsehallinnon keskustelut amerikkalaisten öljy-yhtiöiden kanssa edistäneet tilanteen vakautumista.

Tel Tamrin tapaus, jossa amerikkalainen partio tulee kaupunkiin kurdien sitä estämättä, on suututtanut venäläiset. Julkaisulle kerrotun mukaan Venäjän armeijan edustajat ovat ilmoittaneet, että tapauksen toistuessa Venäjä vetäytyy Tal Tamrista ja jättää kurdit itse selviytymään turkkilaisista ja näiden syyrialaisista palkkasotureista. Venäjän armeija on tällä alueella se puskuri, joka estää Turkkia etenemästä.

Kurdijoukkojen, SDF:n ja YPG:n, vetäytyminen v.2019 Turkin uhkaamalta alueelta oli sekä USA:n että Venäjän vaatimus, että taktinen siirto jolla vietiin Erdoganilta veruke että hän sotii Syyriassa ”kurditerroristeja” vastaan. Häntä vastassa olivat siis sen jälkeen venäläiset ja SAA. Vetäytymispäätös oli kurdijohtajille hyvin raskas, ja poliittisesti epäedullinen. Mikäli kurdit joutuvat uudelleen samaan tilanteeseen, lokakuun 2019 ratkaisun toistuminen on epätodennäköistä.

Lokakuun 2019 jälkeen amerikkalaiset ovat palanneet alueelle, ja heidän partionsa joutuvat toistuvasti erilaisiin selkkauksiin venäläisten kanssa. Yhdysvaltain joukot on sijoitettu Hassakahin ja Deir ez-Zorin kuvernementeissa useisiin tukikohtiin SDF:n valvomilla alueilla. Amerikkalaisten läsnäoloa perustellaan taistelulla ”islamilaista valtioa” IS:ää vastaan ​​ja  alueen öljy- ja kaasukenttien suojelulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top