Yhdysvaltain autoteollisuus vastustaa Meksikon rajan sulkemista

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi sulkevansa USA:n Meksikon vastaisen rajan, äärimmäisenä toimenpiteenä, jos mikään muu ei estä maahan tulvivaa laitonta siirtolaisuutta. Autoteollisuudelta on jo kuulunut kritiikkiä.

Yhdysvaltain Kauppakamari, maan suurin liiketoiminnan lobbausryhmä ja maan autoteollisuus ovat yhdessä olleet yhteydessä Valkoiseen Taloon ja varoitelleet taloudellisista seurauksista Yhdysvaltain autoteollisuudelle, mikäli Trump toteuttaa puheensa sulkea rajanylityspaikat kokonaan.

Yhdysvaltain autoteollisuus on lähes täysin riippuvainen komponenttien ja varaosien tuonnista Meksikon puolelta, jossa niiden työvoimakustannukset ovat huomattavasti matalammat. Mikäli raja suljetaan, tulee se aiheuttamaan mittavia kustannuksia Yhdysvaltain autoteollisuudelle ja myös koko maan taloudelle, varoittavat teollisuuden edustajat.

Meksiko yrittää omalla puolellaan rajaa hillitä laittomien maahan tulleiden tunkeutumista Yhdysvaltain puolelle lainsäädännöllisin keinoin. Ongelma on siinäkin, että Yhdysvaltain kongressi ei ole vielä toistaiseksi tehnyt tarvittavia muutoksia turvapaikkaa koskevaan lainsäädäntöön, jotta turvapaikanhakuprosessista tulisi tarkoituksenmukaisempi ja myös turvallisempi, eikä poistanut vetovoimatekijöitä, jotka houkuttelevat mm. alaikäisiä tulijoita, ja edistävät yksintulleiden hyväksikäyttöä maassa. Nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa myös sen, että käsittely saattaa viivästysten takia venyä useamman vuoden prosessiksi.

Samaan aikaan ruuhka rajalla on pahentunut kasvavan siirtolaisuuden myötä, ja se on jo hidastanut tavaraliikenteen pääsyä rajan yli, kertovat Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden viranomaiset; U.S. Department of Homeland Security.

Viraston mukaan rekkajonoja on jo syntymässä rajoille ja, että rajanylitysvauhti on hidastunut. Esimerkkinä Brownsvillessä Teksasissa odotteluaika on kaksinkertaistunut viime vuoden huippulukemistakin 180:en minuutiin. Otay Mesassa, Kaliforniassa oli hiljattain jopa 150 kuorma-auton ruuhka jonottamassa tarkastuspisteellä rajanylitystä Yhdysvaltoihin.

 

Asiasta kertoi: Reuters

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top