Yhdysvaltain presidentinvaalit: 17 osavaltiota tukee Texasin kannetta

Texasin osavaltion tiistaina jättämä kanne neljää presidentinvaaleissa avainasemassa olevaa demokraattien johtamaa osavaltiota vastaan on saanut tukea 17:lta republikaani-johtoiselta osavaltiolta. Presidentti Donald Trump on myös pyytänyt korkeimmalta oikeudelta lupaa liittyä Texasin kanteeseen.

Texasin oikeusministerin Ken Paxtonin liittovaltion korkeimmalle oikeudelle osavaltion puolesta 07.12. jättämä kanne kohdistuu Pennsylvaniassa, Michiganissa, Georgiassa ja Wisconsinissa tehtyihin vaalimenettelyjen muutoksiin, joita ei oltu vahvistettu osavaltioiden lainsäätöelimissä. Muutoksia postiäänten käsittelyyn perusteltiin koronapandemian aiheuttamilla poikkeusoloilla. Republikaanien mukaan muutokset rikkovat perustuslakia, ja ne on säädetty laittomalla menettelyllä.

Republikaanien mukaan neljässä osavaltiossa käytetty postiäänestystapa heikensi vaalilippujen kontrolloimista ja mahdollisti väärinkäytökset, Paxtonin sanoin: ”Muutokset avasivat mahdollisuuden massiiviseen petokseen (fraud).” Eri osavaltioiden senaattien järjestämissä kuulemistilaisuuksissa (hearing) esiintyneet republikaanien kutsumat todistajat ovat kertoneet valaehtoisissa lausunnoissaan täytettyjen äänestyslippujen katoamisesta tai ilmaantumisesta tuntemattomasta lähteestä, ja usein aamuyöllä jolloin ääntenlaskenta on voinut olla virallisesti keskeytetty. Ihmettelyä ääntenlaskentaa kohtaan on kuultu myös tilastomatemaatikoilta.

Texasin kanne kohdistuu postiäänestys-menettelyn muuttamisen päätöksentekoon, joka on konservatiivisen median mukaan tapahtunut virkamiestyönä, ilman osavaltioiden kongressien tai senaattien myötävaikutusta. Tämä menetteky on ristiriidassa osavaltioiden lakien ja Yhdysvaltain perustuslain kanssa.  Texas pyytää korkeinta oikeutta myös lykkäämään 14.12. pidettäviä valitsijamieskokouksia myöhempään ajankohtaan.

Texasin kannetta tukevat osavaltiot ovat Missouri,  Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kansas, Louisiana, Mississippi, Montana, Nebraska, Pohjois-Dakota, Oklahoma, Etelä-Carolina, Etelä-Dakota, Tennessee, Utah ja Länsi-Virginia.  Yhdysvaltain korkein oikeus edellyttää neljän Texasin haasteessa moititun osavaltion esittävän vastineensa torstaina klo. 15:00 mennessä. Korkein oikeus antaa oman vastauksensa joko torstaina tai perjantaina. Tämä vastaus ratkaisee kiistan vaalituloksen t. ääntenlaskennan laillisuudesta, ja siten päättää kiistan Yhdysvaltain seuraavasta presidentistä.

Luettavaa:

Kuulemistilaisuus Michiganissa 01.12. Todistajat esiintyvät valaehtoisesti osavaltion senaatin komitealle.


Korjattu liittovaltion korkeimman oikeuden vastauksen odotettu ajankohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top