Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailulla Suomessa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapui keskiviikkoiltana vierailulle Suomeen. Käynnin pääteemoina Bidenilla oli tavata Presidentinlinnassa presidentti Sauli Niinistö sekä osallistua tapaamisen jälkeen Sauli Niinistön isännöimään Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden huippukokoukseen. Vierailu oli historiallinen sillä Suomi isännöi vierailua ensi kertaa Naton jäsenmaana. Draamaltakaan vierailun suhteen ei vältytty sillä Niinistö otti Presidentinlinnan vierailulle mukaan pääministeri Petteri Orpon – joka synnytti tekona spekulaatiomyllyn siitä nauttiiko Orpo erityistä luottamusta Niinistön puolelta verrattuna entiseen pääministeri Sanna Mariniin. Lisäksi Biden itse hämmensi illalla lehdistötilaisuudessa vastaamalla kärkkäästi Ylen toimittajan kysymykseen siitä voisiko Yhdysvaltain presidentti vetää tulevaisuudessa Yhdysvallat Natosta ilman senaatin hyväksyntää.

Anna kun olen selvä. En sanonut ettemme voisi taata turvallisuuttanne. Kukaan ei voi sanoa tulevaisuudesta mitään varmasti, ei kukaan edes tiedä pääseekö tänä iltana turvallisesti kotiin.

Niinistö tosin vakuutti Bidenin kommentin jälkeen Yhdysvaltain linjan olevan yhtenäinen mitä tulee Euroopan puolustukseen. Politiikan nyanssien ulkopuolella vierailu vaikutti myös paikallisesti sillä Helsingin keskustan liikenne oli tarkoin rajattua sekä monin paikoin suljettua. Helsingin taivaan yllä lensi yötä päivää mahdollisia Yhdysvaltain merivoimien helikoptereita, sisärajat olivat tarkasti vartioituja ja teillä liikkui vierailuhenkilöstön ajoneuvoja.

Bidenin ja Niinistön tapaaminen kirvoitti myös puheita Yhdysvaltain armeijan jalansijan kasvamisesta Suomessa. Taustalla on Suomen ja Yhdysvaltojen välinen DCA-puolustussopimus jonka yksityiskohtien suhteen Niinistö on vähäpuheinen. Sikäli ei ole ihme, että Bidenin vierailu sai osan politiikan seuraajista osallistumaan Nato-vastaiseen mielenosoitukseen kuten videolta näkee.

1 Comment

  1. Sota kyllä kuulee, kun sitä oikeen huutoo
    14.7.2023 22:51

    Pirun Nato ja saakelin pressa. Kaivavat ja huutavat oikeen sotaa. Kyllä sen aikaiseksi saa, kun oikeen yrittää ja hyvä on yritys. Mutta mitään oikeesti hyvää eivät saa aikaiseksi.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top