Yhdysvaltain suunnitelma demokraattiseksi siirtymäkaudeksi Venezuelaan siirtää sivuun Maduron ja Guaidon

Yhdysvallat on tänään tiistaina esittänyt suunnitelman Venezuelan perustuslaillisen kriisin ratkaisemiseksi, ja maan tukalan taloudellisen tilan helpottamiseksi.

Venezuelan katastrofaalista taloudellista tilannetta helpottaisi mm. kansainvälisten pakotteiden poistuminen siirtymäkauden edetessä, mikä onkin nyt luvattu. Maan vasemmistohallitus ja marxilainen presidentti Nicolas Maduro ovat olleet vuodesta 2018, presidentin vaaleista joita oppositio pitää manipuloituina, asti törmäyskurssilla opposition hallitseman parlamentin kanssa. Venezuelaa on halvaannuttanut presidentin ja parlamentin valtataistelu, kuten myös vasemmistopoliitikkojen osaamattomuus. Maa on kärsinyt mm. sähkökatkoksista,  -ja sairaanhoidon kriisistä ennen koronavirustakin.

Mike Pompeo: Yhdysvallat esitteli tänään puitteet demokraattiselle siirtymiselle selkeänä, oikeudenmukaisena ja järkevänä polkuna  lopettaa poliittisen kriisi #Venezuelassa. Taloudellinen paine tulee jatkumaan, kunnes Maduro hyväksyy aidon demokraattisen siirtymisen.

USA:n suunnitelman pääkohdat:

 • Venezuelan Kansalliskokouksen, Asamblea Nacionalin, kaikkien jäsenten, myös presidentti Nicolas Maduroa vastustavan opposition (parlamentin enemmistön) edustajien, pääsy Kansalliskokouksen tiloihin ja istuntoihin, ja chavistisen varjoparlamentin ”perustuslakia-säätävän kansalliskokouksen” purkaminen.
 • Kaikkien poliittisten vankien välitön vapauttaminen.
 • Ulkomaisten (Kuuban) turvallisuusjoukkojen lähtö maasta heti, ellei ¾-osaa kautta Kansalliskokouksen (AN:n) edustajista toisin päätä.
 • Uusien jäsenten valinta kansallisiin vaalilautakuntiin ja korkeimman oikeusasteen tuomioistuimen jäseniksi.
 • Perustetaan uusi valtioneuvosto, joka ottaa toimeenpanovallan ja nimittää uuden hallituksen.
 • Kansainvälinen yhteisö antaa humanitaarista ja taloudellista tukea, ja auttaa eräissä muissa asioissa, kuten järjestää vaalitarkkailijat pidettäviin uusiin vaaleihin.
 • Totuus- ja sovittelukomissio tutkii vuodesta 1999 lähtien tapahtuneita vakavia väkivallantekoja.
 • Päivämäärän määrääminen samanaikaisesti pidettäviin presidentin ja Kansalliskokouksen (AN) vaaleihin 6–12 kuukauden kuluessa.
 • Chavisti-johtajiin kohdistuvien pakotteiden asteittainen peruuttaminen.

Pompeon ehdokseen sisältyy valtioneuvoston perustaminen, joka johtaisi maata vapaisiin ja demokraattisiin vaaleihin asti. Neuvostoon kuuluisi viisi henkilöä, mutta eivät nykyinen presidentti Nicolás Maduro eikä hänen kilpailijansa Kansalliskokouksen (AN:n) puheenjohtaja Juan Guaidó, jonka mm. USA ja 60 muuta valtiota ovat tunnustaneet Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi.

Pompeon mukaan Venezuelaan kohdistuvat talouspakotteet puretaan demokratisointiprosessin edetessä, ja USA tulee antamaan huomattavan summan humanitaarista tukea Venezuelalle.

Venezuelan kansalliskokouksen enemmistöryhmässä ei olla täysin tyytyväisiä Guaidon jättämisestä tulevien demokraattisten vaalien ehdokasasettelun ulkopuolelle, mutta tämä piirre Pompeon ehdotuksessa viestii, että jonkin venezuelalaisen tahon kanssa on keskusteltu, ja jotain on sovittu.

  • Asiasta kirjoitti tänään ABC (espanjan kiel.)
  • Portugal on jo ehtinyt tukea Pompeon demokratisointi-suunnitelmaa, kirjoitti tänään Diario Noticias.

3 Comments

 1. Jussi
  31.3.2020 23:20

  Helvettiäkö USA:n (=pankkiirit) pitää sotkeutua jokaikisen luonnonrikkauksia omaavan valtion toimintaan?

  Hugo Chavez suunnitteli lopettavansa öljykaupan jenkkilään ja siitä alkoivat Venezuelan vaikeudet.
  Samoin kävi Libyassa. Gaddafi halusi lopettaa öljykaupan dollareilla. Ja kas kummaa Nato vei kohta
  demokratiaa maahan = pommitti pillun päreiksi ja kaappasi öljyt pois kuleksimasta.

  Sama tehtiin myös Irakille. Jenkkiarmeija on näiden saatanallisten pankkiirisukujen työkalu.

  Vastaa
 2. Orang Utang
  31.3.2020 23:40

  > tukalan taloudellisen tilan helpottamiseksi

  Rahalla saa ja demokratialla pääsee.

  > the U.S. presented a framework for a
  > democratic transition

  Ulkomailta tuotua demokratiaa. Mitä demokratiaa se sellainen on, jossa päätökset tehdään ulkomailla.

  Joissakin maissa kansa vaan on niin tyhmää ja osaamatonta, että sitä pitää oikein ulkomailta käsin ja vieläpä aseellisesti patistaa oikeaan suuntaan. – Etenkin, jos kansan hallussa on suuret luonnonvarat. Eihän se edes tietäisi, mitä niillä tehdä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   1.4.2020 01:03

   En ihmettelisi, vaikka Madurolle ja Padrino Lopezille olisi taattu jonkinlainen syytesuoja?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top