Yhdysvaltain Syyrian-edustaja: Tuemme logistisesti ja diplomaattisesti Israelin iskuja Syyriassa, Idlib ei lähiaikoina palaudu Dasmaskoksen hallituksen valvontaan

Pitkässä haastattelussaan Asharq Al-Aswat -lehdelle Yhdysvaltain edustaja Syyriassa ja terrorisminvastaisessa koalitiossa, James Jeffrey, valottaa maansa poliittisia tavoitteita Syyriassa ja Lähi-Idässä.

USA:n antipatia Syyrian presidenttiä Bashar Al-Assadia kohtaan tulee ilmaistuksi. Jeffreyn mukaan pakotteet Syyriaa kohtaan jatkuvat, ja tässä yhteydessä hän mainitsee ”poliittisen ratkaisun”. Jeffrey ei ole myöskään toiveikas sen suhteen, että Arabiliitto ottaisi Syyrian uudelleen jäsenekseen. Hänen mukaansa Assadin hallintoon kohdistuu paljon vastustusta monissa arabimaissa.

USA:n edustaja korostaa Iranin läsnäoloa Syyriassa, ja sen Israelille ja Turkille aiheuttamaan uhkaa. Israelin sotilaallisia toimia Syyriassa olevia Iranin sotavoimia vastaan USA tukee Jeffreyn mukaan sekä diplomaattisesti että logistisesti. Jälkimmäinen sanonta tarkoittaa yleensä materiaalista apua.

Jeffrey tulkitsee Venäjän suhtautumisen Assadiin olevan muuttumassa: Haluamme tehdä selväksi, ettei Assadin hallintoa lähellä olevalla ihmisryhmällä ole tulevaisuutta, jos he jatkavat Assadin tukemista, kertoo lähettiläs. Jeffrey tähdensi lehden mukaan, että meneillään oleva Venäjän mediakampanja, kohdistuen Damaskoksen hallintoon, osoittaa Venäjän olevan heräämässä huomaamaan, millainen liittolainen sillä on Syyriassa tänään. Jeffrey sanoi myös, että Idlib on ”opposition linnake” eikä se lähiaikoina palaudu Syyrian hallituksen kontrolliin.

And we want to make it clear to these figures that there is no clear future for them (circle of people very close to the head of the regime) if they continue to support Assad. They should rather press for political transition. ” He pointed out that the recent Russian media campaign against Damascus is evidence that Moscow is also aware of “what kind of ally” they have in Syria today. He said that Idlib is ”the citadel of opposition” and will not return to Damascus soon.

Toisaalla seuraamiemme syyrialaisten julkaisujen ja mm. Lontoosta käsin toimivan Syyrian ihmisoikeus-tarkkailukeskuksen SOHR:n mukaan jihadistien hallussa olevasta Idlibistä ja Turkin suorassa komennossa olevista Pohjois-Syyrian alueista on muodostunut laittomuuden vyöhyke, jolla turkkilaismieliset paramilitaarit ja islamistiset ns. vierastaistelijat terrorisoivat asukkaita. Syyrialais-mielipiteen mukaan Assadin hallituksella olisi suorastaan velvollisuus ottaa nämä rikosten pesäkkeet kontrolliinsa suojellakseen kansalaisiaan. Asiat näyttävät siis hyvin erilaisilta, jos niitä katsoo Washingtonista, Moskovasta, Ankarasta tai Syyrian maaseudulta käsin.

USA:n erikoisedustaja Jeffrey myös muistutti, että kaikkien vieraiden joukkojen olisi poistuttava Syyrian maaperältä. Hän mainitsi erityisesti venäläiset. Tätä mieltähän kaikki ovat, mutta kukaan ei aloita omista joukoistaan. James Jeffreyn haastattelu Asharq Al-Awsatissa on pitkä ja mielenkiintoinen.

1 Comment

 1. HenkkaR
  4.5.2020 18:51

  ”Jeffrey myös muistutti, että kaikkien vieraiden joukkojen olisi poistuttava Syyrian maaperältä. Hän mainitsi erityisesti venäläiset.”

  Mainittiin erityisesti venäläiset kyllä, mutta ne mainittiin nimenomaan poikkeukseksi sääntöön, Jeffreyn kertoman mukaan (=promoamassaan amerikkalaisessa politiikassa) venäläisten siis sallitaan tulevaisuudessakin olla Syyriassa, koska ovat olleet Syyriassa ennen vuotta 2011. Kaikkia muita vieraita joukkoja hän kertomassaan vaati lopulta poistumaan, jopa itse amerikkalaisia (toki implikoiden, että vasta kunhan muut poistuvat ensin…)

  Tuo hyväksyntä venäläisten pysyvään läsnäoloon oli kyllä sinänsä yllättävä Jeffreyltä, jonka koko ulostulo muutoin oli kyllä läpinäkyvän asenteellista, narsistisen ylimielistä, häikäilemättä koulukiusaaja-mentaliteetilla kaiken päälaelleen Assadin syyksi kääntävää, ja silmiinpistävästi faktuaalisia valheitakin vilisevää (en muista kaikkea mutta taidettiin mm. väittää ettei Assadia kelpuuttaisia mikään muu kuin Venäjä ja Iran, mikä ei pidä sinnepäinkään paikkansa, esim. Kiina tukee Assadia).

  Mutta toden totta mielenkiintoista oli lukea tämä pitkä haastattelu tällaisen sotahaukan mietteistä, joka onneksi on vain yksi tekijä ja kertoja muiden Amerikan ulkopolitiikan edustajien joukossa, vaikka toisaalta ”antaa kasvoja” Amerikan ”deep state”-eliitille. Saattaa tosin olla jopa myyrä, sillä niin läpinäkyvän epäuskottavaa ja itsekkään ylimielistä manifestia suoltaa.

  Varsinaista ydinasiaa koskien merkillepantavaa on, että pikaisella googlauksella en löytänyt mistään venäläisestä mediasta väitettyä artikkelia englanninkielisenä, eikä missään katsomassani julkaisussa jossa tätä juttua on levitetty, ollut linkitettynä edes venäjänkielistä lähdettä, eikä monessa edes mainittu koko lähdettä. Sitä enemmän tunnuttiin painottavan kirjoittajaa, jonka kerrotaan olevan ”Kremliä lähellä”, ja oudosti monessakaan paikassa ei edes hänen nimeään mainittu.

  Joissakin kuitenkin mainittiin kirjoittajan nimi, en tunne häntä mutta pikaisella googlauksella näytästi että hän olisi kirjoittanut hieman provokatiivisia kirjoituksia ennenkin. Jotenkin vaikuttaa ainakin osaksi jonkin sortin teatterilta nämä tapaukset, niin ko. mystisen venäläiskirjoittajan, kuin siitä uutisoivien Jeffreyn ja muiden siteeraajien taholta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top