Yhdysvaltain tukialusryhmä reagoi drone-hyökkäykseen israelilais-tankkeria vastaan

Torstaina israelilais-omisteinen tankkeri joutui hyökkäyksen kohteeksi Omanin rannikolla, ja eilen paikalle saapui USS Ronald Reagan tukialusryhmänsä kanssa. Amerikkalaiset merisotilaat ovat nousseet tankkeriin, ja hyökkäys on osoittautumassa ilmeisesti Houthi-kapinallisten tekemäksi drone-iskuksi. Tilanne saattaa johtaa johonkin.

Torstaina (29.07.) Liberian lipun alla purjehtiva tankkeri Mercer Street joutui hyökkäyksen kohteeksi Arabianmerellä, 150km  Omanin rannikosta, ollessaan matkalla hakemaan raakaöljylastia  Fujairahista (UAE). Hyökkäyksen sattuessa alus oli siis tyhjä. Aluksen varustamo on Zodiac Maritime, jonka omistaa israelilainen Oferin perhe. Hyökkäyksessä menehtyi kaksi miehistön jäsentä, joista toinen oli aluksen kapteeni. Piratismiksi aluksi luultua välikohtausta pidetään Iranin tukemien Houthi-kapinallisten suorittamana iskuna räjähteillä lastatulla dronella. Houthit ovat tehneet aiemmin useita iskuja samalla tekniikalla mm. saudeja vastaan, Saudi-Arabian alueelle.

Yhdysvaltain lentotukialus USS Ronald Reagan, joka siirrettiin äskettäin Intianvaltamerelle Kauko-Idästä, missä se oli toiminut Jokohama tukisatamanaan, on reagoinut tilanteeseen. Amerikkalaiset merisotilaat ovat nousseet Mercer Streetille perjantaina (30.07.).

Yhdysvallat ei ole toistaiseksi nimennyt hyökkäjää, mutta korkea israelilainen viranomainen on syyttänyt Irania hyökkäyksestä. USA:n merisotilaiden kerrotaan keräävän aluksella todisteita iskun selvittämiseksi. Israel saattaa vastata iskuun jollakin tavalla. Israelin ulkoministeri Jair Lapid on keskustellut brittiläisen kollegansa Dominic Raabin kanssa ”kovan vastauksen tarpeellisuudesta” Mercer Streetin tapauksessa.

Iranin virallista kantaa edustava Al-Alam kirjoittaa iskun  israelilaistankkeria vastaan olevan ”vastaus Israelin ilma-iskuun Dabaan lentokentälle Syyriassa”, ja kuvailee tekijöitä ”vastarintaliikkeeksi”. Tästä saattaa kehkeytyä jotakin.

 

Aiheesta muualla:

3 Comments

 1. Syvävaltio
  31.7.2021 13:29

  Sota on saatava vaikka väkisin.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   31.7.2021 15:21

   Papit rukoilee sitä Allahilta, ja varmuuden vuoksi pommittaa israelilaisia?

   Vastaa
 2. juha II
  31.7.2021 21:43

  Usrael auttoi Israelia.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top