Yhdysvaltain uskonnonvapaus-komissio syyttää Turkkia uskonvainoista Syyriassa

United States Commission on International Religious Freedom raportoi tiistaina (25.08.) uskonnollisten vähemmistöjen vainosta ja julmuuksista Turkin miehittämässä osassa Syyriaa. USCIRF on valtiollinen toimija.

Turkin miehittämillä alueilla tapahtuu järjestön keräämien tietojen mukaan tappamisia, seksuaalista väkivaltaa, henkilöiden sieppauksia, karkoituksia ja uskonnollisten kohteiden, -kuten kuvan hautausmaan, tuhoamisia. USCIRF ei kommentoi Yhdysvaltain ja Turkin kahdenvälisiä suhteita, eikä esitä mielipidettä Turkin hallituksesta. North Press Agencylle antamassaan lausunnosa järjestö muistuttaa, että USA:n ulkominiateriö tuomitsi tiistaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin ja Hamasin johtajien tapaamisen.

USCIRF:n lausunnon mukaan uskonnonvapauden olosuhteet Turkin kontrolloimilla alueilla Syyriassa ovat heikentyneet jyrkästi, ja ”Yhdysvaltojen johdolle käy yhä selvemmin ilmi, että presidentti Erdogan ei jaa Yhdysvaltojen arvoja”.

USCIRF kommentoi sensijaan myönteisesti Koillis-Syyrian autonomisen hallinnon sitoutumista ”Syyrian yhtenäisyyteen, alueelliseen koskemattomuuteen ja naisten asrman parantamiseen” ja lisäsi, että ”Syyrian ainoa hallitus, joka on Yhdysvaltain liittolainen taistelussa ”islamilaista valtiota” IS:ää (ISIS) vastaan, on autonominen hallinto.” Komissio huomautti myös kannustavansa autonomisen hallinnon edustajien ottamista mukaan Genevessä käytäviin keskusteluhin, joka koski poliittista ratkaisua Syyrian kriisiin.

USCIRF:n edustajia tapasi North Press Agencyn Washingtonin-kirjeenvaihtaja.

Ennen Erdoganin viime vuoden lokakuussa aloittamaa hyökkäyskampanjaa Pohjois-Syyriaan kudijohtoinen itsehallintoalue oli Syyrian rauhallisin osa, ja sodan koettelemilta seuduilta tulleiden Syyrian sisäisten pakolaisten turvapaikka. Turkin hyökkäys on jo ajanut vähintään 300 000 alueen asukasta pakomatkalle, ja etniset puhdistukset jatkuvat yhä. Turkin tukemien paramilitaarien viimeisimpiä temppuja oli vesijakelun keskeyttäminen noin miljoonalta alueen asukkaalta. Turkki pyrkii tuomaan miehitysvyöhykkeelleen uusia asukkaita karkoitettujen tilalle.

Uskonnollisten kohteiden hävittäminen on osa Turkin toimintaa väestön vaihtamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top