Yhdysvaltain vaalit: Arizonan senaatti vaatii lippujen ja äänestyslaitteiden tutkimista, piirikunta kieltäytyy

Arizonan osavaltion senaatin komitea päätti tiistaina (14.12.) pyytää Maricopan piirikunnan (county) vaaliliput ja äänestämiseen käytetyt Dominion Voting Systems-laitteistot tutkittaviksi. Päätös tehtiin komitean puheenjohtajan,  republikaanisenaattori Eddie Farnsworthin, aloitteesta. Piirikunta kieltäytyi.

Maricopan piirikunnan republikaani-enemmistöinen hallintoneuvosto (County Board of Supervisors) vastasi perjantaina (18.12.) senaatin vaatimukseen. Hallintoneuvosto päätti äänestyksen (4-1) jälkeen torjua osavaltion senaatin vaatimuksen vaalitapahtuman ja äänestyslippujen tutkimisesta. Osavaltion Senaatin laillisuuskomitea (Senate Judiciary Committee)  vaati maanantain (13.12.) kuulemistilaisuuden jälkeen piirikuntaa luovuttamaan 03.11. pidetyissä presidentinvaaleissa Maricopassa jätetyt 1,2 miljoonaa äänestyslippua, ja äänestyksessä käytetyt Dominion Voting Systems -laitteet tutkittaviksi. Republikaanien ja presidentti Donald Trumpin lakitiimin esittämän arvostelun mukaan DVS:n laitteita on pystytty manipuloimaan, ja siten vääristämään vaalitulosta. Senaatin komitean vaatimus koski myös rekisteröityjen äänestäjien luetteloa ja muistiinpanoja äänestämässä käyneistä.

”Haasteilla ei ole pätevää lainsäädännöllistä tarkoitusta”, todetaan piirikunnan vastauksessa. ”Ei ole laillista valtuutta äänestystuloksen auditoimiseen (tarkastamiseen). Ei ole laillista valtuutta suorittaa vaalitaulukointikoneiden, ohjelmistojen ja muiden laitteiden rikosteknisiä tarkastuksia. Ei ole laillista valtaa tarkastaa äänestyslipuja. Ei ole laillista oikeutta tarkastaa vaaleja.”  (”There is no legislative authority to conduct elections.”)

Maricopa Countylla oli aie ja päätös suorituttaa itse vaalijärjestelmien etc. tarkistuttaminen, kertoo lehti. Maricopan hallintoneuvoston puheenjohtaja Clint Hickman (rep) oli maanantaina Farnstworthin johtaman senaatin komitean kuultavana, puhuen vaalipetos-epäilyjä vastaan, ja kertoen luottavansa äänestyskoneisiin. Farnsworth oli kuitenkin ilmoittanut kuulemisen päätteeksi, että kuullut todistajanlausunnot tukevat epäilyjä.

Arizonan republikaanit näkevät vaalitapahtuman yksityiskohtien peittelyn tarkoitushakuisena demokraattien politiikkana, olkoonkin että Maricopan tapauksessa skisma on republikaanien välinen.

”Demokraatit ovat epätoivoisia pitääkseen kaiken vuoden 2020 vaaleja koskevan pimeässä! Arizonan republikaanien johtajien on noustava ylös ja näytettävä VALOA!” AZCOP

Demokraatti-ehdokkaan Joe Bidenin voitto Arizonassa on hyvin kapean mariginaalin varassa, ja tutkimatta mahdollisesti jäävät vaalipetos-väitteet vahingoittavat Bidenin uskottavuutta hänen presidenttikaudellaan, joka vahvistetaan viimekädessä liittovaltion kongressissa 06.01. 2021.

Maricopa Countyssä asuu 60% Arizonan osavaltion äänestäjistä. Vuoden 2016 vaaleissa Maricopa äänesti Trumpin puolesta. Yleensä Arizonassa ei ole voittanut ehdokas/puolue, joka ei ole menestynyt Maricopassa. Mielipidemittausten mukaan amerikkalaiset jakautuvat jotakuinkin puolet-puolet, kysyttäessä vaalipetos-väitteiden uskottavuutta. Kysymys siis jakaa vahvasti kansaa, mielenosoituksia asian tiimoilta onkin nähty.

Suomalaisen median kautta Yhdysvaltain vaaleja seuraavilta on usein jäänyt huomaamatta, että huolimatta usean tuomarin päätöksestä jättää republikaanien vaaleja koskevat haasteet käsittelemättä, Trumpin lakitiimin kutsumia todistajia on kuultu valaehtoisesti mm. eri osavaltioiden senaattien kuulemistilaisuuksissa. Kuulemiset on usein videoitu suorana Facebookin, joka on nyttemmin ilmoittanut poistavansa vaalipetos-väitteitä sisältävät julkaisut. 

Asiasta muualla:

Yhdysvaltain vaalit: Valitsijamieskollegiot kokoontuvat tänään, Dominion-vaalikoneita koskeva oikeudenkäynti huhtikuulle

Yhdysvaltain vaalit: Mitä ovat ”kuulemiset”? (Wisconsin, SUORA)

1 Comment

  1. Kaikesta päätellen demokraatit pelaa vilpillistä peliä
    20.12.2020 19:46

    Kyllä kaikesta päätellen on huijaus kyseessä, koska niin paljon on tullut ilmi epäilyttäviä seikkoja ja niiden tutkimisesta vastapuoli kieltäytyy. Vapaissa ja rehellisissä demokraattisissa vaaleissa kuuluu ehdottomasti tehdä tarkistukset, jos epäillään virheitä tai jopa huijausta niin kuin nyt.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top