Yhteensä 200 vuotta vankeutta lapsiseksi-jengille Englannissa

Kuusitoista rikollista on tuomittu yhteensä 200:n vuoden vankeusrangaistuksiin Britanniaa kuohuttaneessa Huddersfieldin grooming-rikossarjassa. Sanalla tarkoitetaan toimintaa, jossa rikollisjengi ottaa kontrolliinsa nuoria tyttöjä tai lapsia, ja pakottaa heidät ns. seksityöhön. Ilmiö on nopeasti yleistynyt Euroopassa, ja sitä tukee kampanja jolla ”seksityö” leimataan ihan normaaliksi ja hyväksyttäväksi.

Neljä muuta miestä on todettu syyllisiksi Leedsin kruununoikeudessa, ja he odottavat tuomiota useista rikoksista, joihin sisältyy seksuaalista väkivaltaa, ihmiskauppaa (trafficking) seksuaaliseen hyväksikäytöön.

Rikosvyyhteä on puitu Leedsin kruununoikeudessa tammikuusta alkaen. Oikeudessa on kuultu kauhistuttavia todisteita vuosia jatkuneesta kasvavien tyttöjen huokuttelemisesta alkoholin ja huumeiden avulla heidän seksuaalista kehitystään vahingoittaviin tilanteisiin ja toistuvaan hyväksikäyttöön. Rikolliset ovat myös kaupanneet tyttöjä kolmansille henkilöille.

Kruununoikeus sai 08.10. päätökseen oikeudenkäyntinsä rikosvyyhdestä, ja tuomiot ovat julkisia. Rikostutkijat Kirkneesissä ovat käyttäneet lähes viisi vuotta saadakseen oikeutta rikosten uhreille, joista on tunnistettu viisitoista. Poliisi sai v.2013 ensimmäiset tiedot yhdeltä uhreista päästen rikollisten jäljille.

Rikollisten toiminta keskittyi Huddersfieldiin, jossa kaikki epäillyt asuivat. Vuosina 2004 – 2011 he metsästivät 11-17 ikäisiä tyttöjä. Detective Chief Inspector (rikosylikomisario?) Ian Mottershaw West Yorkshiren poliisista, joka johti tutkimusta, kertoo:

”Haluan osoittaa kunnioitusta niille tämän hirvittävän rikossarjan uhreille, jotka tulivat itse esiin kertoakseen siitä. En voi ylistää heitä tarpeeksi heidän rohkeudestaan ja päättäväisyydestään meidän auttamiseksemme hankkimaan heille oikeutta näitä rikollisia vastaan.”

”Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on kammottava rikos, yksi tärkeimmistä haasteista poliisille. Kasvavien lasten turvaaminen ja uhrien suojelu on West Yorkshiren poliisin tärkein prioriteetti. Kaikkien virastojen, yhteisöjen ja yksityshenkilöiden velvollisuus on tunnistaa näihin rikoksiin syyllistyneet, ja auttaa saamaan heidät oikeuden eteen.”

Näin siis puhui poliisin edustaja, viranomaisten vihdoin päästyä käsiksi lapsikauppa-rikollisiin, mutta mihin viittaa velvollisuuden asettaminen ”kaikille virastoille” ja kryptinen viittaus ”yhteisöihin”? Eikö lain ja turvallisuuden varjelu ole itsestäänselvyys brittiläisessä kunnallishallinnoissa ja virastoissa? Miten on Suomessa??

Vuonna 2005 saatiin lukea tämä uutinen:

Nuoret suomalaistytöt joutuvat yhä useammin aikuisten maahanmuuttajamiesten seksuaalisen hyväksikäytön kohteiksi. Raiskauskriisikeskus Tukinaiseen on … tullut viime aikoina nuorten tyttöjen ja heidän vanhempiensa lisäksi samansisältöisiä viestejä myös lastensuojelun ammattilaisilta. …

Ammattilaisetkaan eivät tiedä, mitä pitäisi tehdä, kun 13-vuotiaalla tytöllä on seksisuhteita aikuisten maahanmuuttajamiesten kanssa. Aina ei oivalleta, että kyse on rangaistavasta hyväksikäytöstä.

”Ehkä suurin syy on juuri se, että tytöt ovat mukana vapaaehtoisesti. Mutta kun otetaan huomioon, että he saattavat olla 12–15-vuotiaita, joka tapauksessa kyse on seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja aikuisten tehtävä on suojella näitä nuoria”, sanoo Raiskauskriisikeskus Tukinaisen toiminnanjohtaja Kristiina Valkama. Helsingissä miehet tapaavat tyttöjä esimerkiksi metroasemilla, ja toiminta vaikuttaa jo järjestäytyneeltä. Valkaman mukaan miehet kyllä tuntevat Suomen lain, mutta kun kukaan ei puolusta tytön oikeuksia, toimintaa pidetään luvallisena.

Poliisin tietoon tällaisten miesrinkien toiminta ei yleensä tule. ”Meidän jutut enemmän keskittyy tällaisiin yhden illan tapauksiin, eli lasta on käytetty seksuaalisesti hyväkseen esim. jossain julkisella paikalla, kun hän on ollut viikonloppua viettämässä”, sanoo rikosylikomisario Kari Tolvanen Helsingin poliisista. ”Niitä meillä ikävä kyllä riittää. Tänäkin keväänä on tullut toistakymmentä ilmoitusta.”

Lähde: Nelonen, ”Tytöt ja maahanmuuttajamiehet” 15.05.2005

Vuonna 2005, -siis samaan aikaan kun Huddersfieldin ongelmat kehkeytyivä?

Rotherhamissa Englannissa rikosvyyhti sai kasvaa vuosia, kunnes yli tuhat brittityttöä yli joutunut kokemaan lapsuutensa riistämisen ja seksuaalisuutensa traumauttamisen. Kritiikki hyvin myöhäisistä viranomais-reagoinneista kohdistui paikalliseen kunnallishallintoon, joka otettiinkin valtion holhoukseen:

Metro.co.uk 18.09.2018: Rotherham council given back control three years after child sex abuse scandal.

Tuomiot ensimmäisestä oikeudenkäynnistä:

 • Amere Singh Dhaliwal, 35v, Holly Road, Thornton Lodge: Elinkautinen, vähintään 18 vuotta. Hänen syykseen luettiin 22 raiskauta, 4 seksuaalista hyökkäystä, 5 lapseen kohdistunutta seksuaalista tekoa, 13 välittämistä seksuaalista hyväksikäyttöä varten (trafficking),  yksi yllyttäminen lapsiprostuutioon, ja useita erilaisia seksuaalisia rikoksia, ja ”racially aggravated assault”.
 • Irfan Ahmed, 34v, Yews Hill Road, Lockwood:  Vankilaa 8 vuotta lapseen sekaantumisesta ja kahdesta trafficking-teosta.
 • Zahid Hassan, 29v, Bland Street, Lockwood: Istuu 18 vuotta 8:sta raiskauksesta, seksuaalisesta hyökkäyksestä, trafficking:sta, kahdesta lapsen sieppaamisesta, huumeiden myymisestä ja hänelläkin on tämä ”racially aggravated assault”.
 • Mohammed Kammer, 34v, West View, Paddock:  16 vuotta kahdesta raiskauksesta.
 • Raj Singh Barsran, 34v, Caldercliffe Road, Berry Brow: 17 vuotta yhdestä raiskauksesta ja kahdesta seksuaalisesta hyökkäyksestä.
 • Mohammed Rizwan Aslam, 30v, Huddersfield Road, Dewsbury:  15 vuotta kahdesta raiskauksesta.
 • Abdul Rehman, 31v, Darnley Drive, Sheffield: 16 vuotta raiskauksesta, traffickingista so. seksikaupasta, ruuminvamman aiheuttamisesta ja mietojen huumeiden kauppaamisesta.
 • Nahman Mohammed, 32v, West View, Paddock: 15 vuotta kahdesta raiskauksesta ja  hänelläkin on tämä trafficking.

Toisen oikeudenkäynnin tuomiot:

 • Mansoor Akhtar, 27v, Blackmoorfoot Road, Crosland Moor: 8 alle 16-vuotiaan raiskaamisesta ja tietty trafficking.
 • Mohammed Irfraz, 30v, North Road, Huddersfield: 6 vuotta lapsen sieppaamisesta, ja trafficking.
 • Nasarat Hussain, 30v, Upper Mount Street, Lockwood: 17 kolmesta raiskauksesta ja yhdestä seksuaalisesta hyökkäyksestä.
 • Sajid Hussain, 33v, Grasmere Road, Edgerton: 17 vuotta kahdesta raiskauksesta.
 • Faisal Nadeem, 32v, Carr Green Lane, Dalton: 12 vuotta raiskauksesta ja kovien huumeiden kauppaamisesta.
 • Mohammed Azeem, 33v, Wrose Road, Bradford: 18 vuotta viidestä raiskauksesta.
 • Wiqas Mahmud, 38v, Banks Crescent, Golcar: 15 vuotta kolmesta raiskauksesta.
 • Manzoor Hassan, 38v, Bland Street, Lockwood: 5 vuotta kovien huumeiden myymisestä ja alle 18-vuotiaan pakottamisesta prostituutioon.

Kolmannen oikeudenkäynnin tuomioita odottavat tuomitut. Heidät tuomitaan Leedsin kruununoikeudessa 1.11.2018:

 • Niaz Ahmed, 54v, Woodthorpe Terrace, Huddersfield: Todettu syylliseksi seksuaalisesteen hyökkäykseen ja lapsen yllyttämiseen seksuaaliseen tekoon.’
 • Mohammed Imran Ibrar, 34v, Manchester Road, Huddersfield: Todettu syylliseksi trafficking:iin ja ruuminvamman tuottamiseen.
 • Mohammed Akram, 33v, Springdale Street, Thornton Lodge: Todettu syylliseksi trafficking:iin ja kahteen raiskaukseen.
 • Asif Bashir, 33v, Thornton Lodge Road, Huddersfield: Todettu syylliseksi raiskaukseen ja raiskauksen yritykseen.
  The four defendants in trial three will be sentenced on 1 November at Leeds Crown Court and have been remanded in custody since their convictions.

Kaikki tuomitut ovat saaneet Sexual Harm Prevention Orders:n mukaisen määritelmän, joka kieltää heiltä kaikki valvomattomat kontaktit naispuolisiin alle 18-vuotiaisiin lapsiin. Tuomittujen kuvat löytyvät West Yorkshiren poliisin sivulta.

Asiasta kertoi West Yorkshire Police 19.10.2018, (viranomainen).

Jatkuu vielä mainoksen jälkeenkin:


Brittiläisissä rikosuutisissa toistuu kaksi suomalaiselle lukijalle vielä outoa sanaa: Trafficking ja grooming. Edellinen tarkoittaa ihmiskauppaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön, jälkimmäinen nuorten ja lasten koulimista siihen.

Grooming tuli vahvasti esiin mm. Rotherhamin tapauksessa, jossa 1400:n tytön tai lapsen on laskettu joutuneen jengien ”seksityöhön” välittämiksi ja pakottamiksi. Nuoren groomaaminen alkaa, okeusjutuissa kuultujen todisteiden mukaan, yleensä matalalla profiililla: Nuoria tyttöjä houkutellaan esm. koulujen loppumisen ja vanhempiensa työpäivän päättymisen välisinä tunteina viettämään aikaa koulun ja kodin välillä, usein heidän houkutteluunsa erikoistuneiden nuortenmiesten hengailu-alueilla.

Usein tapahtumapaikka voi olla pizzeria, jossa tytöt voivat saada ystävällistä huomiota ja pientä purtavaa, -myöhemmin myös alkoholia. Suomessa vastaavaa iltapäiväkerho-toimintaa tapahtuu vokeissa, joiden henkilökunta katsoo sormiensa välistä yöpymistäkin. Mikäli merkkejä tälläisistä ilmiöistä havaitaan, yhteydenotto viranomaisiin on viisas teko. Asia ei parane viivyttelemällä tai sulkemalla silmät yhä eneneviltä huolestuttavilta merkeiltä.

Valitettavasti viranomaiset, varsinkaan opettajat, eivät ole aina halukkaita myöntämään po. ongelmia edes mahdollisiksi. Jopa sosiaaliviranomaisilla on todellisuudentaju hukassa, kuten edellä siteerattu Nelosen vanha uutinenkin jo painottaa.

Iltasanomien(19.12.2009) vanha uutinen viittaa jonkinlaiseen aktiviteettiin nuorison juhlinnan yhteydessä:

Juhlien jälkeen poliisille on tullut ilmoituksia raiskauksista. Nuorimmat osanottajat ovat olleet vain 12-vuotiaita ja vanhimmat 18-vuotiaita. Poliisin mukaan ikähaitarin takia tämänkaltaisia lieveilmiötä esiintyy. Juhliin on myyty lippuja kouluissa ja kaveripiireissä. Osalle nuorista oli myyty vip-lippuja, jotka oikeuttivat ilmaiseen booliin.

Poliisi tutkii, onko viikonloppuisin pidettävien alaikäisten alkoholibileiden taustalla mahdollisesti järjestäytynyttä rikollista toimintaa.

Uutinen ei kerro, miksi juhlissa, joissa oli vain nuoria, esiintyi ”ikähaitari”. West Yorkshiren poliisin kertomassa tapausvyyhdessä ikähaitareita oli peräti kaksi: Täysi-ikäisten tekijöiden max 54, ja uhrien 13-17. Huddersfieldin tapahtumasarjan kaltaisten ilmiöiden esiintymisestä Suomessa ei ole tietoja. Eihän niitä ollut Huddersfieldissäkään, -kuin vasta kymmenen vuoden pedofiilirenkaiden pyörittämisen jälkeen.

Rotherhamin parlamenttiedustaja poliisisuojelussa: Rasisminvastustajat uhkailevat

1 Comment

 1. Pekka Kemppainen
  21.10.2018 14:06

  Kuka poliitikko rohkenee tarttua asiaan Suomessa. Briteissä sen teki Labourin parlamenttiedustaja.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top