Yhteisönormit nyt ja tulevaisuudessa – Laajeneeko sensuuri somen ulkopuolelle?

Aikamme ilmiöihin julkisessa keskustelussa kuuluu vihapuhe, yhteisönormit ja kansalaisten perusoikeudet. Tähän liittyen ovat some-jätit kuten mm. YouTube ja Facebook tiukentaneet yhteisönormeja ja käytäntöjä sanansäilän suitsimiseksi rajoittaen täten kansalaisten sananvapautta.

Kiellettyjen sanojen viidakko, vihapuheen vastaiset kampanjoinnin ja muuttuvat yhteisönormit hämmentävät ja suututtavat monia ihmisiä.
Käytäntöjä tilien sulkemisien ja materiaalin poistamisen osalta pidetään monien mielestä epäoikeudenmukaisina, ja osin jopa mielivaltaisena toimintana käyttäjiä kohtaan.

Osa sosiaalisen median palveluntarjoajista soveltavat alustoillaan yhteisönormien puitteissa sensuuria, eli materiaalin poistamista tai tilin käytön tilapäistä estämistä vihapuheen kitkemiseksi somesta esim. huomioimatta tuotetun sisällön päivämäärää suhteessa voimaan astuneeseen muutokseen kiellettyjen sanojen tai ilmaisujen osalta. Eli käyttäjien pitäisi tämän toimintamallin mukaan käytännössä tänään tietää mikä esim. kahden vuoden päästä voisi olla yhteisönormien vastaista kirjoittamista / sisällön tuottamista.

Lukuisat ihmiset käyttävät some-jättien tarjoamia palveluja myös ansaintatarkoitukseen, ja tästä voi olla huomattavaa haittaa heille, jos tilit yhtäkkiä poistetaan takautuvaa sensuuria noudattaen, eivätkä he välttämättä pääse enää pääse käsiksi tuottamaansa materiaaliin, jotta voisivat siirtää toimintansa toiselle palveluntarjoajalle.

Kysyimme poliisin kantaa mm. YouTuben ja Facebookin kaltaisten toimijoiden käytäntöihin yhteisönormien soveltamisen osalta Suomessa; etenkin kansalaisten perusoikeuksiin kuuluvan sananvapauden toteutumisen osalta, ja myös näkemyksiä some-jättien käytännöistä koskien käytäntöjä yhteisönormeista.

Poliisitarkastaja Måns Enqvist kertoi asian olevan yksiselitteinen sananvapauteen liittyvissä asioissa siltä osin, että poliisi voi puuttua näillä alustoilla oleviin suomalaisiin ja suomenkielisiin kirjoituksiin jotka täyttävät kiihottaminen kansanryhmää vastaan rikoksen tunnusmerkistön. Esitutkinnan aloittamisesta päättää kuitenkin valtakunnansyyttäjä. Hän kertoi, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan on yleisen syytteen alainen rikos, kun taas esimerkiksi kunnianloukkaus on asianomistajarikos, joka vaatii asianomistajan rangaistusvaateen.

Facebookin ja YouTuben kaltaisten monikansallisten suuryritysten käytäntöihin esim. yhteisönormien osalta poliisitarkastaja Måns Enqvist totesi, että tämä ei ole poliisin asia ottaa kantaa. Hän totesi myös, että poliisillakin on omat haasteensa saada asioita hoidettua näiden some-jättien kanssa oman työnsä puitteissa. Tämä johtuu siitä hänen mukaan, että kyseiset kaupalliset yritykset noudattavat USA:n lainsäädäntöä.

Kysyimme tästä hieman tarkemmin miten on mahdollista, että kaupallinen yritys ei noudata Suomen lainsäädäntöä Suomessa?

Poliisitarkastaja Måns Enqvist kertoi, että paljon on vielä säätelemättä internetmaailmassa. Toiminnassaan ne noudattavat pitkälti kotimaansa lainsäädäntöä ja luovat tietysti omia pitkiä ja monimutkaisia käyttösääntöjä, johon palvelun käyttäjä sitoutuu vaikkei niitä lukisikaan. Jotkut maat kuten esimerkiksi Saksa on lainsäädännön kautta asettanut näille toimioille tiukkoja vaatimuksia sisällön poistamisesta, jotka ovat tiukempia kuin ne yhteistyösopimukset, jotka EU on solminut näiden some-jättien kanssa esim. tietyn materiaalin poistamiseksi palveluntarjoajien alustoilta vihapuheen suitsimiseksi. EU:ssa on myös valmisteella muutos audiovisuaalisten mediapalvelujen tarjoamista koskeva direktiivi, joka tulee osaksi koskemaan myös näitä toimijoita.

Sananvapauden kaventuminen kiellettyjen sanojen ja sensuurin lisääntyessä hiljalleen yhteiskunnassa on huolestuttava ilmiö. Nyt sensuroidaan sosiaalista mediaa. Entä tulevaisuudessa? Tullaanko silloin näkemään viime kädessä kirjaroviota kirjakauppojen ulkopuolella niinkuin toisen maailmansodan aikana nähtiin? Onhan nyt jo enteitä siitä, että kirjallisuutta halutaan myös sensuroida, kun kiistanalaisina pidettyä kirjallisuutta on jo vaadittu poistettavaksi myynnistä.

5 Comments

 1. Urban turban
  20.6.2019 19:58

  Valtamedian uutiskommentoinnissa ja keskustelufoorumeissa sensuuri on jo melkoista. Ovatko nämä edes somea?

  Vastaa
 2. Vexi P.
  20.6.2019 21:14

  Yritystoimintaa ei kannata sitoa facebookin henkilökohtaiseen tiliin. Esim. itse sain 30vrk bannin neljän vuoden takaisesta kirjoituksesta, josta ei oleisi edes pitänyt millään mittarilla saada bannia. Eli oma tili omalla nimellä, yritykselle eri tunnukset. Bannaukset ovat menneet sen verran kohtuuttomiksi, että ihmiset etsivät uusia alustoja (MeWe, VK jne.) keskusteluilleen ja yrityksilleen. Varsinkin kun ei voi tietää, mikä viiden vuoden kuluttua on vihapuhetta ja mistä kukaksin kiihottuu. Paras varautua. Kyllä se facebookin määräävä markkinaasema muuttu jos/kun ihiset hylkäävät sen.

  Vastaa
 3. Jakke Paasinen
  21.6.2019 09:13

  Esimerkiksi Amazon.com on jo poistanut Kindlestä kirjoja joiden on katsottu halventavan seksuaalivähemmistöjä ja muutamia muita teoksia. Ei ole hyvä kehitys tämä.

  Jos haluat jonkin kohutun e-kirjan säilyvän : varmuuskopioi sähköinen versiosi , et ehkä saa sitä enää tulevaisuudessa imuroitua uudelleen palvelusta.

  Vastaa
  1. Jussi
   24.6.2019 23:23

   Hyvä esimerkki. Löytyyköhän Amazonin kiskalta kirja-arvostelua jossa mainitaan sana zionism? Kuulin että olis kadonneet.

   Vastaa
 4. Jussi
  22.6.2019 20:50

  Sananvapaus on tärkein perusoikeus ja muden vapauksien ehdoton edellytys. Rötösherrat verhon takana PELKÄÄVÄT PALJASTUVANSA ja keksivät tekosyitä nakertaa rotanhampaillaan ja -luonteellaan sanan vapautta. He ovat säälittäviä pelkureita, jotka eivät uskalla astua esiin. HE PALJASTUVAT SILTI. Pitkään saarivaltion Q12 roolia näytellyt AKA Ellu2:kin paljastui hiljattain huijariksi. Ei ole kuninkaallista sukua, ei ole Ellu 1:n lapsi vaan Ellu 1:n palvelijan lapsi.
  Saarivaltio Joutui vapauttamaan nakertamansa ja orjuuttamansa USA:n D-päivänä 06.06.2019. USA saanee piakkoin saarivaltion yksityisen firman S???? pyörittämän patenttitoimistonsa takaisin omaan haltuunsa ja automaattivuoto loppuu. Kymmenet USA:n lentokentät USA:ssa ja viisumitoimistot ulkomailla palannevat tuota pikaa samalta Myrskyluodon Maijan yksityisfirmalta takaisin jenkkien haltuun, samoin ydinasevarastojen kontrolli … sama tilanne. Montako vuotta pitää vielä odottaa että ensimmäinen aito ihminen Suomessa ilmoittaa kärsivänsä tai kärsineensä joskus vihapuheesta? Olis parempi jos vihapuheteoreetikot palaisivat takaisin katsomaan sitä Vaaleanpunaista Pantteria ja uskomaan joulupukkiin. Ne on vakavempia ja todellisempia asioita.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top