YK:n asiakirja väittää: Turkilla sopimukset usean valtion kanssa toisinajattelijoiden salaisesta luovuttamisesta

Turkin kuva pre-islamistisena kansainvälisenä häirikkönä syveni, kun neljän YK-virkailijan raportti Turkin ja eräiden muiden valtioiden yhteistyöstä turkkilaisten toisinajattelijoiden saamiseksi islamistipresidentti Recep Tayyip Erdoganin hallinnon käsiin paljastui.

Islamismia lähestyvä Turkki on viime viikkoina profiloitunut hyvin raskauttavilla asioilla. Modernin Turkin perustajan, Mustafa Kemal Atatürkin, museoksi määräämän Hagia Sofian muuttaminen Moskeijaksi on signaali neo-ottomaanisesta suurvaltatendenssistä yhdistyneenä islamistisen muslimiveljeskunnan kasvavaan vaikutukseen, ja pyrkimyksestä uskonnolliseen valtioon. Turkki rikkoo myös kansainvälisiä käyttäytymisnormeja sotilaallisella aggressiolla naapurimaassaan Syyriassa ja Libyassa. Äskettäin paljastui, että Turkki on ulottanut oppositiomielisten kansalaistensa vainoamisen myös niihin maihin, joihin nämä ovat paenneet Erdoganin hallinnon repressiivisiä toimia.

Raportin mukaan Turkki on allekirjoittanut salaiset sopimukset useiden maiden kanssa, tarkoituksena saada Turkista paenneita islamismin ja Erdoganin vastustajia Turkin viranomaisten käsiin. Sopimukset mahdollistavat henkilöiden sieppaamisen, ja kuljettamisen Turkkiin toisen valtion alueelta.

Neljän YK-virkailijan julkisuuteen vuotanut kirje, joka on päivätty toukokuun alussa, mainitsee Azerbaidžanin, Albanian, Kambodzan ja Gabonin tekevän salaista yhteistyötä Erdoganin hallinnon kanssa turkkilaisten toisinajattelijoiden sieppaamisessa. Myös muita maita mainitaan kirjeessä.

”Turkin hallituksen on yhteistyössä muiden valtioiden kanssa ilmoitettu siirtäneen väkivaltaisesti yli 100 Turkin kansalaista Turkkiin, joista 40 henkilöä on pakotettu katoamaan, useimmiten kaapattuina kaduilta tai koteistaan ​​ympäri maailmaa, ja useissa tapauksissa yhdessä lastensa kanssa ”, kirjeessä kerrotaan.

Erdoganin tähtäimessä ovat erityisesti hänen entisen yhteiastyökumppaninsa saarnaaja Fethullah Gulenin kannattajat. Turkin kannan mukaan Gulen liittyi jollakin tavalla vuoden 2016 ”vallankaappausyritykseen”, jonka jälkeen Erdogan päästi pidätykset ja hallinnon puhdistukset sekulaareista henkilöistä valloilleen.

Turkki ei pyri käyttämään tavanomaisia kansainvälisiä luovutusmenettelyjä rikollisiksi ja terroristeiksi väittämiään henkilöitä kohtaan, vaan on pohjustanut kahdenvälisillä sopimuksilla käytännön, jossa henkilö siepataan toisen valtion alueelta, ja kuljetetaan Turkkiin. Ollessaan Turkin asiamiesten käsissä toisessa valtiossa henkilö pakotetaan fyysisellä painostuksella ja mm. omaisiin kohdistuvilla uhkauksia allekirjoittamaan papereita, jotka näennäisesti laillistavat ihmissieppaukset. Kirje kuvailee kidutukseen viittaavia asioita.

Turkki on vastannut YK:lle kesäkuussa, ja kiistää kaiken. Turkin vakoilutoiminnasta ja painostuksesta ulkomailla asuvia kansalaisiaan kohtaan. on kuitenkin jo vanhaa näyttöä, mm. Pohjoismaista. Amnesty International -järjestö on arvostellut Turkin terrorisminvastaisia ​​lakeja sanamuodoltaan laveiksi ja väärinkäytöän mahdollistaviksi. Turkissa on mm. pidätetty yli 319 toimittajaa vuoden 2016 jälkeen, ja useiden medioiden toiminta on estetty.

Yhä autoritaarisemmaksi käyvän Turkin EU-jäsenyyden puolesta ovat toimineet jotkut suomalaiset poliitikot, ja joku jopa kehui Erdogania hyväksi tyypiksi.

Asiasta kirjoitti 12.07.2020 Al-Arabiya.

1 Comment

  1. Islamilainen valtio
    14.7.2020 09:18

    Turkista on hyvää vauhtia tulossa se ilsamilainen valtio, ISIS. Ja yhä edelleen monet suomalaiset kantavat rahansa tähän maahan lomamtkojen ja asunnon ostamisen muodossa. Ne eivät vain ymmärrä että tukevat terroristista valtiota.

    No, Turkki on siinä mielessä hyvässä paikassa että siitä on hyvä levitä sekä itään että länteen.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top