YK:n Syyrian-erityisedustaja pettynyt Syyrian uutta perustuslakia koskeviin neuvotteluihin

YK:n Syyrian erityislähettiläs on pettynyt Syyrian sisällissodan jälkeistä perustuslakia valmisteleviin keskusteluihin Genevessä. Keskusteluja käytiin noin viikon verran hallituksen, opposition ja kansalaisyhteiskunnan edustajien välillä. Tapaaminen oli neuvottelujen kuudes kierros.

”Mielestäni on rehellistä sanoa, että tämänpäiväinen keskustelu oli suuri pettymys”, YK:n Syyrian erityislähettiläs Geir Pedersen kertoi lehden mukaan lyhyessä tiedotustilaisuudessaan perjantaina (22.10.). Syyrian perustuslakikomitean (Constitutional Committee) kokoontuminen kuluneella viikolla, 17.10. alkaen, oli ensimmäinen viime tammikuun jälkeen, ja tällä kertaa odotettiin merkittävää läpimurtoa. Komitean jäsenet edustavat presidentti Bashar al-Assadin hallitusta, oppositiota ja kansalaisyhteiskuntaa.

Perustuslakia valmistelevista Geneven neuvotteluista päätettiin tammikuussa 2018 Venäjän isännöimässä Syyrian rauhankonferenssissa Sotšissa. Päästiin sopimukseen 150-jäsenisen komitean perustamisesta laatimaan Syyrialle uusi perustuslaki syyskuuhun 2019 mennessä. Komitea edustaa tasavertaisesti Syyrian hallitusta, poliittista oppositiota ja kansalaisyhteiskuntaa. Perustuslakitekstin valmistelu tapahtuu 45 henkilön valmistelukomiteassa.

Kolme valtuuskuntaa olivat edellisissä tapaamisissa jakaneet vastuualueita keskenään: Syyrian hallituksen valtuutetuille sovittiin perustuslain tekstin laatiminen niiltä osin, jotka liittyvät ”Syyrian arabitasavallan suvereniteettiin, riippumattomuuteen ja alueelliseen koskemattomuuteen” ja ”terrorismiin ja ääriliikkeisiin”. Opposition valtuuskunta otti vastuun ”armeijaan, asevoimiin, turvallisuuteen ja tiedustelutietoihin” liittyvästä osiosta, ja kansalaisyhteiskunnan valtuuskunnalle jäi ”oikeusvaltioperiaatteeseen” liittyvät asiat.

Neuvottelut olivat ”asiallisia, rehellisiä ja avoimia”, YK:n edustaja kertoi, mutta asiat eivät etene. Seuraavan tapaamisen ajankohtaa ei ole määrätty.

Luettavaa:

 • OSES 22.10. 2021, Pedersenin lausunnoin transcriptio YK:n sivulla,
 • Al-Jazeera 22.10. 2021,
 • North Press 22.10. 2021,
 • ReliefWeb 17.10. 2021, Pedersenin lausunto ennen komitean kokousta,

10 Comments

 1. juha II
  22.10.2021 22:10

  Ilmeisesti Syyrian esitys oli ”modumentaalisesti” vapaampi ja demokraattisempi kuin nk. ”demokratian kehdoissa” nyt vallitseva totalitarismi!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   22.10.2021 22:15

   Ei ole ilmeistä. Porukat nyt vaan eivät osaa sovitella.

   Vastaa
   1. juha II
    23.10.2021 23:20

    Luet kaiken kirjaimen päälle etkä tunnu ymmärtävän kommentissa piilevää ironiaa, joka on sinällään totta.

    Syyria oli tuhottavien maiden listalla, jota ”hupsis herra” pikku-Bush toteutti Israelin kanssa. Irak, Libya, Syyria, Afganistan (Iran) jne. Hyökkäykset olivat laittomia, jotka palvelivat Israelin turvallisuuspolitiikkaa ja Yhdysvaltain strategisia tarpeita öljy ja dollarin pitäminen kansainvälisenä valuuttana, josta kukin ”rakkari” -valtio halusi luopua. Ja kansallistaa rahapolitiikkansa ilman IMF:n ja globalisti-kapitalistien ryöstöpolitiikkaa, johon kuuluvat EU ja Yhdysvallat.

    Yhdysvallat ovat laittoman sodan aikana Syyriaa vastaan (muka sisällissota) sen öljyä ja vienyt sitä Israeliin. Yhdysvaltain CIA ja Israel perustivat, kouluttivat ja aseistivat ISIS:ksen, joka on erityisesti kansanmurhannut vääräuskoisia kristittyjä ja muslimeita, jotka kaiketi ovat pilkun verran ”väärässä”, mitä ”keittoirjassa” sanotaan.

    Sen tiedän, ettei Israelista ei saa sanoa edes sitä, jos ”se” kävelisi päin punaista!

    Israelilla on oma enkelinsä ja Raamatussa seisoo: ”Se, joka kiroaa Israelin, Jumala kiroaa kiroajan.”
    ”Hän, joka siunaa Israelin. Herra siunaa siunaajan.”

    Tämä merkitsee varsinkin sionisti-kristityille selkeää suukapulaa ja tämä on johtanut yhä enenevässä määrin kristinuskon muuttumisen kaikkien juutalaisten palvontauskonnoksi riippumatta siitä, mitä tuohon etniseen ryhmään kuuluvat tekevätkään.

    Kristityllä (protestantti) on neljä kunnioitettavaa ja palvottavaa tahoa elämässään: Jumala, Jeesus, Pyhä Henki ja juutalaiset.

    Katolisella: Paavi, Maria, Jumala, Jeesus, Pyhä Henki ja juutalaiset.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     23.10.2021 23:32

     Geneven neuvotteluissa on kyse poliittisen ratkaisun löytämisestä Syyrian tilanteeseen, eikä muuta ratkaisua ole. ”Islamilainen valtio” IS (”ISIS”) ilmaantui al-Qaedan hajotessa kahtia, Zarqawin ja al-Baghdadin perustaessa oman porukkansa. Se ei tarvinnut mitään apua USA:lta, eikä saanut. -Paitsi että jenkit tekivät työttömiksi Saddamin entisetr upseerit -mm. tiedustelun- mikä satoi islamistien laariin.

     Ns. messiaanisilla juutalaisilla ei ole palvottavinaan juutalaisia, kun itse ovat.Luepa, mitä Amir Tsarfati esittää Youtubessa. Tarkkoja näkemyksiä.

     Vastaa
     1. juha II
      24.10.2021 17:16

      Olen katsonut tämän hepun videoita, joista eräässä hän syyttää ja solvaa kristittyjä siinä missä Yhdysvaltain ent. presidentti Barak Obama teki puheessaan vetäen kasvonsa syvään inhoon ja ylenkatseeseen kristittyjä kohtaan syyttäen heitä murhaajiksi.

      Tämä juutalaismies solvasi Ristinritareja syyttäen heitä viattomilta kristityiltä rahojen rosvoamisesta katalalla tavalla ”keksimällä sekin” eli paperilapun, jota vastaan pyhiinvaeltaja sai matkarahansa itselleen mikäli selvisi pitkästä ja vaikeasta matkasta Pyhälle maalle. Luonnollisesti, jos ”matka ei ollut hauska niin”. Rahat jäivät ritarikunnalle, jolla nämä alamieliset ”rahanvaihtajat” nettosivat tähtitieteellisesti rikkaiden köyhien rahoista!

      Luennoitsija vuodatti harkitusti peiteltyä vihaansa siitä, että kristityt yleensäkään heiluivat ”mallioppilaiden” Pyhällä maalla, josta heidät oli – by the way – Jumala karkottanut kiertämään kietolaisina pitkin maailmaa muiden harmiksi, koska olivat rikkoneet Jumalaa vastaan hylkäämällä Hänet ja tulleet ylpeiksi.

      Eräs toinen kipapää luennoitsija kertoili hymyssä suin kuinka juutalaisilla oli aina mennyt paremmin muslimien kanssa kuin silloin kun kristityt olivat valta-asemassa. Lisäksi hän kertoili kuinka heillä ja muslimeilla on uskonnon suhteen enemmän yhteistä kun kristittyjen kanssa, joiden uskonnonharjoittaminen ei perustu vahvoihin rituaalisiin muotoseikkohin ja erinäisiin fyysisiin tapoihin kuten esim. ruokailu tai ”saastaisiin ruokalajeihin. Vaan se on paljolti protestanttien osalta henkisen sisäistä ja korutonta hiljaista vailla vahvoja ulkoisia tunnusmerkkejä.

      Jos juutalaiset saavat vihaa osaksensa kristittyjen länsimaiden suitsimisista niin, ettei täällä saa istua eikä astua syyllistymättä yli hehkutettuun holokaustiin, joka oli vain seurausta siitä, että he ”huusivat Jeesuksen veren päälleen” Pontius Pilatuksen heiltä sitä kysyessä. Samalla he halusivat vapaaksi suurrikollisen Barabbaan, joka merkitsi samalla, että juutalaisista tuli hajoittajia, jotka tekevät myyräntyötään jokaisessa maassa, johon he pesiytyvät kuten Käki pikkulintujen pesiin. Heidät on karkotettu 900 krt. ei niin vapaaehtoisen maailmankiertueensa aikana – ja syystäkin. Hyvä esimerkki tästä on Yhdysvallat, jossa juutalaiset ovat korruptoineet kristinuskon palvomaan heitä itseään. Siksi monet käyttävät nimitystä ”Usrael” tuosta maasta.

      Juutalaiset nimittävät kristittyjä pakanoiksi ja nelijalkaisiksi eläimiksi, Goyim ja kristinusko on heille pelkkä ”mikki hiiri” -uskonto.
      Valkoinen nainen: ”Siksa” eli valkoinen huora!
      Valkoinen teini-ikäinen tyttö: ”Lisko”!

      Ent Israelin pääministeri – talousrikollinen – Benjamin Netanyanu on sanonut: ”Kristityt ovat pohjasakkaa, mutta sitä ei sa sanoa heille, vaan heitä on käytettävä niin paljon hyväksi kuin mahdollista!”

      ISIS on CIA:n ja Israelin luomus alusta loppuun ja sen tietää kaikki ne, joiden ”mieli ole vangittu” Silloinhan ”Ei kaltereita tarvita!” Jopa ISIS-päälliköitä on hoidettu israelilaisissa sotasairaaloissa. Miksi kiistää kaikki sellainen, jonka on Itse Kaikkitietävä Jumalakin nähnyt.

      Mannerheim sanoi syttynyttä Talvisotaa ”Erkon sodaksi!” Mutta mahtisuvun kämmit voi unhoittaa toisin kuin pääministeri Cajanderin löysät puheet, joista tuli legenda ”Malli cajanderin” kanssa.

      Lopuksi: ”Jeesus on TIE!

      Eikä juutalaisten sukiminen kuin mikäkin alempiarvoinen marakatti! En kumarra ketään, joka käy kusella ja paskalla niin kuin minäkin enkä ”pidä muita jumalia” syyllistyen silkkaan epäjumalanpalvontaan! Tiedän, että palanen helvetissä, mutta kun on selvät pasmat. Ei Tuomarin tarvise kauaa miettiä. On kunnia joutua tuomituksi oikeusasteessa. jossa vääryys ja valhe ei rehota kuin nokkoset hyysin takana!

     2. Pekka Kemppainen
      24.10.2021 18:23

      ”ISIS” ei ole USA:n luomus, vaan johdonmukainen tulos kehityksestä, joka alkoi jo 80-luvulla, nuorten islamistifanaatikkojen mellakoidessa Mekassa. Poliittinen islamismi ilmaantui silloin, eikä sen vakavuutta tajuttu juuri missään.

      Talvisotaa on joku kerran maininnut ”Erkon sotana”, mutta ei muistaakseni Mannerheim, eikä ollut oikeassa. Syksyllä 1939 syttyi sota, koska suomalaiset eivät suostuneet katoamaan kartalta, ja katoamaan kansana -ilman että laittavat hanttiin. Uhkayritys onnistui, vaikka mm. USA aseisti Stalinia jo silloin.

      Muissakin kohdissa on hämärää, mutta en nyt ehdi.

 2. RK-62
  23.10.2021 01:48

  Eikös Syyria ole oikeutettu laatimaan oma perustuslakinsa ilman,jotta kukaan hanttapuli lyö päätänsä väliin?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   23.10.2021 12:21

   Eikös Syyrian hallitus ja oppositio ole molemmat siellä Genevessä laatimassa omaa perustuslakiaan ilman että kukaan puliveivari pääsee väliin. Syyrian tilanteen poliittinen ratkaisu on ainoa kestävä keino päästä umpikujasta ulos.

   Vastaa
 3. Damascus
  23.10.2021 18:38

  Syyria ei vieläkään taivu ulkoistamaan Keskuspankkiaan. Ja sekös perkeleellistä YK:ta ja illuja vatuttaa…
  Ja toimittelija Kemppainen taas tapansa mukaan pihalla kuin lumiukko.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   23.10.2021 20:34

   Tsiikaa vaan peilistä, kuka on pihalla. Uutisoin sen mitä Syyrian hallitus yms. tekee. Ekkönä tiiä mitä ne tekee? Ookkona Oulusta?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top